Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Starling City. Město, kde vaše sny hlídá noční strážce s lukem a šípem, Arrow 1

různí: Arrow 1

Každým rokem je jich čím dál víc. Filmů nebo seriálů natočených na motivy komiksových předloh. Některé počiny jsou svému originálu věrné, některé se jen inspirují a některé se dočkaly rovnou několika restartů. I když pořád existuje hodně čtenářů, kteří komiksy jako knihy neuznávají, má tato literární tvorba obrovský vliv na současný vývoj filmové nebo seriálové produkce. Arrow: Kniha první je tak trochu jiný. Tento komiks totiž vznikl na motivy oblíbeného seriálu.

Kniha první vznikla za pomoci seriálových tvůrců, kteří se spojili s osvědčenými výtvarníky, v čele s Mikem Grellem, původním kreslířem Green Arrowa. Vzniklo tak osmnáct krátkých povídek, které pevně souvisí se seriálovou předlohou. Příběhy jsou opravdu krátké a dalo by se o nich říci, že jsou spíše jen takový bonus navíc. Scény, které se do seriálu nevešly. Proto je docela podstatné, zda čtenář zná, nebo nezná původní předlohu.

Každá epizoda začíná z ničeho nic, většinou uprostřed divoké akce. A scénář je většinou dosti podobný. Uprostřed nějaké situace se objeví Arrow, upoutá na sebe pozornost a všechny složí do latě. Jednotlivé povídky ale nejsou jen střípky ze života Olivera Queena. Čtenáři tu najdou i další oblíbené postavy. Vidíme tak školní léta China White, vraždu jejích rodičů a školní šikanu. Nechybí ani sestry Lanceovy nebo Oliverova matka Moira.

Tvůrci komiksu ve svých povídkách zachází i do filozofických otázek a řeší, zda vůbec má cenu mazat jedno jméno za druhým ze seznamu, který vlastní Oliver. Protože i když se město zbaví jednoho padoucha, na jeho místě se objeví někdo další a možná i horší. Myšlenka je to zajímavá a nejen samotné postavy, ale i čtenář by nad ní mohl dosti dlouho přemýšlet. V desetistránkových povídkách to ale nelze a z toho důvodu celé vyznění vyjde naprázdno.

Autoři v pěti bodech

  1. Mike Grell patří mezi komiksové veterány. Proslavil se především díky příběhům Green Arrow a The Warlord.
  2. Marc Guggenheim je vedoucí produkce a spolutvůrce seriálů Arrow a DC‘s Legends of Tomorrow.
  3. Guggenheim je celoživotní fanoušek komiksů a od roku 2005 je i píše a to jak pro DC, tak i pro Marvel.
  4. Andrew Kreisbert je spolutvůrce jak seriálu Arrow, tak i Flashe nebo Supergirl.
  5. Kromě seriálů vycházejících z komiksové předlohy se podílel na produkci dalších, jako jsou Hranice nemožného (Fringe) nebo Upíří deníky.

Arrow: Kniha první nepřináší nic nového ani ojedinělého a z větší části je tato povídková sbírka určená pro fanoušky seriálu. Ostatním čtenářům moc neřekne a v přehršli postav a dějových liniích se budou ztrácet. V komiksu nenajdete žádné převratné zvraty či odhalení, spíše se jedná o četbu, která má pobavit a rozšířit bující universum. Zda vydání této sbírky mělo svůj smysl, to ukáže až čas.

  • kol.: Arrow 1
  • BB/art, 2016
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 208 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
3. května 2016, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Arrow
Lukáš Peha - 31. 05. 2016 13:25

Arrow se to čí dost často ted se učí všetině čtvrtou řadu nepřemejšlíte na toči dí Arrow v Bochově

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Arrow 1

Arrow 1
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč