Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Srpnová Pevnost letí do vesmíru. A v barvičkách!, Pevnost 8/2014

Pevnost 8 2014

Studio Marvel vytáhlo na plátna kin se slibným titulem Strážci Galaxie, a tak se redakce Pevnosti rozhodla vyrazit do hvězdného neznáma. A kdo si radši hraje doma na písečku, pro toho je tu česká literární série Kladivo na čaroděje nebo kyšovitá reportáž z tuzemského LAR­Pu.

Jak vysvětluje David P. Stefanovič ve filmovém sloupku, všichni kluci (a hlavně ti z redakce Pevnosti) si rádi hrají, a tak není divu, že se v časopisu o fantasy a sci-fi všichni zamilovali do nového filmu Strážci Galaxie. Hlavnímu hrdinovi tu jde o krk (a taky musí zachránit polovinu vesmíru), a proto „rozpoutá tematickou intergalaktickou pařbu,“ jak film uvozuje v tématu měsíce Martin Kužel. Sekundovat k tomu budou pokérovaný pomstychtivý wrestler, zelená mimozemšťanka, myslící strom a hlavně – hlavně! – mluvící mýval. S posledními dvěma dokonce redakce pořídila i cosi jako rozhovor. A na následující dvoustraně se můžete dozvědět, jak to vlastně se Strážci Galaxie bylo v komiksu.

Ale pozor, těch filmových sci-fi v srpnu bude víc. Scarlett Johanssonová se totiž bude kinosály prohánět jako supervýkonná kočka Lucy, která používá 100 % mozkové kapacity, zatímco zbytek lidstva jen pouhých 10 %. Navíc se na stříbrné plátno s pořádnou parádou řítí i resuscitované Želvy Ninja a nežánroví Expendables 3. O tom všem píše srpnová Pevnost.

Adams Douglas: Stopařův průvodce Galaxií I.
Na vlnách vesmírna

Ale zpátky do vesmíru. Literární sekce si totiž pro kosmem nepolíbené připravila TOP 10 sci-fi z vesmíru. Ať už máte rádi hraní na vojáčky, prozkoumávání neznáma, rozmáchlé epické ságy anebo třeba vtipného Douglase Adamse, vždycky se pro vás něco najde. A věděli jste, že sci-fi kdysi psal i autor Písně ledu a ohně George R. R. Martin?

Do vesmíru se ale vydávají i tvůrci komiksů, a tak srpnové číslo nemohlo zapomenout ani na ně. Padnou jména jako Star Wars, Marvel Cosmic nebo Prophet. A se sci-fi ostatně koketuje i westernově-gangsterské anime Trigun. Pokud vám něco říká název Cowboy Bebop, Trigun bude šestadvacetidílná jednohubka právě pro vás.

A jak že vlastně lidé dobývají vesmír ve skutečnosti? Na to hodila oko historická sekce, která zajímavě shrne historii i neutěšenou současnost lidského průzkumu Měsíce i zbytku Sluneční soustavy a vesmíru. A k tomu historici přilepili i trojstranu o tom, jaké různé teorie kolují o vzniku všehomíra.

Pavlovský Jiří: Kladivo na čaroděje 01 - Magie pro každého
Všude dobře, doma nejlíp

Pokud se vám na těch výletech do nekonečné prázdnoty bude trochu stýskat po rodné hroudě, nezoufejte. Leoš Kyša a Pavel Koutský se totiž vydali na český LARP De la Bete – ten první jako ostřílený harcovník, ten druhý jako nováček. Vznikla z toho trojstránková reportáž o tom, jaké to je na LARPu a jak jsou vlastně všichni lidé (ale hlavně kluci) strašní hračičkové. To je vlastně takový leitmotiv celého srpnového čísla.

Doma v České kotlině se také (povětšinou) odehrává i tuzemská fantasy-hororová série Kladivo na čaroděje, v rámci které letos na podzim úspěšně vyjde už osmý z celkem čtrnácti dílů. Všechny jsou krátké, akční, plné detektivního pátrání a hlášek a za jejich drátky tahá Jiří Pavlovský. Srpnová Pevnost přináší rozsáhlý profil, recenzi aktuální epizody i výhled toho, na co se ještě můžeme těšit.

Oldie Henry Lion: Cesta meče
Z domova pochází i autor jedné ze dvou srpnových povídek, Josef Pecinovský. Jeho příběh Práce pro pokročilého kata je středověké mystérium (to znamená, že kombinuje prvky historie, sci-fi a fantasy), které možná neoplývá mořem akce, ale zato má zajímavý nápad a silnou pointu.

Autoři druhé povídky, skrývající se pod pseudonymem Henry Lion Oldie, sice z ČR nepocházejí, ale sdílíme s nimi alespoň slovanskou příslušnost, protože jsou Rusové. Jejich text Osmý kruh podzemky je krvavý horor, v němž musí hlavní hrdinové projít krutou parodií na metro, kde lidský život nic neznamená. Přeslazenosti se tady nedočkáte, zato opět překvapí silná pointa.

Ženy!

No a protože v srpnu si na své přišli hlavně hračičkové, kteří se nebojí vypustit na veřejnost to dítě, co se skrývá v každém z nás, v pořadí devátá Pevnost roku 2014 slibuje jako hlavní téma naopak ženy, ženy a znovu ženy. Kdo by se netěšil?

Keys Greg: Úsvit planety opic - Ohnivá bouře

Dále v čísle 8/2014

  • Žánrovky na MFF v Karlových Varech
  • Young adult novinky Čistý a Omámení Violet Edenové
  • Kniha měsíce: Úsvit planety opic – Ohnivá bouře
  • Rubriky Profíci radí v rukách Míly Lince
  • Vúdú II. v podání Leoše Kyši
  • Wildstar: MMORPG, která vás nenechá v klidu
  • Deskovky 1989: Úsvit svobody a Enigma
  • Reportáž z Festivalu fantazie
31. července 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

tadalafil is cialis
evarsevor - 26. 01. 2023 05:49

cialis cheapest online prices Nevertheless, our data seem to indicate that in conditions of poor hydration, the increased extraction from the soft tissues compensates for the reduced excretion by the kidneys 24
when to start pct nolvadex
evarsevor - 31. 01. 2023 04:19

Emmett KtLvQlBwMWXmrgkHgS 5 20 2022 cheap online nolvadex No rescue medication was allowed within 2 hours postdose
lasix affects body potassium level
evarsevor - 04. 02. 2023 04:20

lasix compresse s what we should be commenting on
is it safe to take 40mg of levitra
creella - 19. 05. 2023 12:18

The research performed on the treadmill demonstrated that a straight girth created areas of high pressures in excess of 106 kPa behind the elbow, on muscles that are vital for locomotion and respiration levitra effet secondaire and the other says sometimes YES

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).