Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Spřízněnci čarodějů se opět vydávají na pouť, tentokrát za korunou, Adam Jay Epstein & Andrew Jacobson: Tajemství koruny (Spřízněnci čarodějů)

spriznenci-carodeju-tajemstvi-koruny

Spřízněnci jsou zpět a s nimi další dobrodružství. Zvířecí přátelé se musí vydat na další putování a cestou překonat spoustu překážek, které jim pořád někdo klade do cesty. Čtenář se opět dočká další zvířecí show plnou magických schopností a zdolávání útrap, jimiž se hrdinové statečně prokousávají.

Kocour Aldwyn, žabák Gilberta a sojka Sylvie – to jsou pro čtenáře již známí zvířecí kamarádi, jež mají za sebou záchranu svých lidských patronů a prakticky i spásu celé země a jejích obyvatel. Se zjevením zaječice Paksahary však před nimi nově čeká nový a nelehký úkol – nalézt Korunu sněžného pantera, jež má moc přivolat Pohyblivou pevnost, kde podlá zaječice nyní sídlí.

Hrdinové se tady vydávají do Odlehlého hvozdu, kam směřuje první stopa. Tam zjistí, že kouli, kterou se dá Koruna sněžného pantera vystopovat, již před drahnou dobou vzal Baxley, Aldwynův otec. Jsou tedy nuceni putovat do domova telekinetických koček, kde potkávají Aldwynova strýce, od něhož se dozví, že tam otec mladého kocoura nepobývá a že se vydal hledat Korunu stejně jako zvířecí přátelé. Za pomocí kouzla Komi-pasu se vydávají po Baxleyho stopě, zdolávají různé překážky a bojují s nebezpečími, která všude číhají.

Tajemství koruny představuje čtivou a zajímavou knihou a zaujme leckterého mladého čtenáře, pro něhož jsou kouzelníci s hůlkami pasé a který by se rád vydal jinačí cestou. Místy se lze i pobavit, i když jde spíše o laciné vtípky ze žabákovy strany. Gilbert tu totiž figuruje jako jediná postava, která je tak trochu zaostalejší a sype vtipy z rukávu i tehdy, když to není zrovna nutné.

Celý příběh se při ohlédnutí za předchozím dílem zdá značně schematický. Zvířátka putují pod tlakem dalšího ultimáta hlavní záporné postavy, jež jim opětovně vytyčila krátký časový úsek ke splnění úkolu. I zde se trmácejí od ničeho k ničemu a vše podstatné se odehraje na samotném konci v podobě jediného magického souboje se zaječicí Paksaharou.

Adam Jey Epstein & Andrew Jacobson v pěti bodech

  • Oba nyní žijí v Los Angeles, i když se Epstein původně narodil v New Yorku.
  • Spřízněnci čarodějů jsou jejich prvním společným počinem.
  • Letos jim vyjde další společná kniha s názvem Starbounders, jedná se o crossover Star Wars a Percyho Jacksona.
  • Za tuto kombinaci může fakt, že oba autoři ve svém mládí milovali Star Wars a na tomto dnešním kultu prakticky vyrůstali.
  • Spřízněnci čarodějů se dočkají i filmové adaptace, jejíž premiéra je předběžně určena na rok 2014.

Samozřejmě se hrdinům vše jako zázrakem vydaří a povede. Od toho mají kouzelné schopnosti, u nichž čtenář nevidí nějak zásadné vylepšení. I jejich psychologie se nijak nemění a nepřichází žádná změna, osobnostní rozkol, z níž by se mohla vyvinout nová zápletka, která by příběh krásně oživila a posunula dopředu. Téměř po celou dobu lidem Adam Jay Epstein a Andrew Jacobson předkládají knihu vycpanou vatou a vyplněnou balastem. Bez toho by čtenářům zbyl akorát ten (ne)epický konečný souboj, který je ještě kratší a chudší než v předchozím díle.

Konec Tajemství koruny však dává tušit, že by se v pokračování mohlo začít něco dít a nemuselo zůstat pouze u nesmyslného putování odnikud nikam, které stejně skončí úplně stejně jako minule. Kniha je vzhledem ke své klišovitosti a naivitě vhodná pouze pro menší čtenáře, kteří s tímto druhem literatury nemají moc zkušeností a chtějí si přečíst něco oddechového a nenáročného na soustředění.

Autoři tentokrát nepřišli s ničím novým, jen oprášili stejné schéma a vytvořili novou zápletku. Není se tedy čemu divit, když tato kniha fanoušky prvního dílu nepotěší, ale právě naopak, urazí svou jednoduchostí a okázale hranou perfektností.

  • Adam Jay Epstein & Andrew Jacobson: Tajemství koruny (Spřízněnci čarodějů)
  • Mladá fronta, 2012
  • překlad: Anna Vrbová
  • obálka: Peter Chan, Kei Acedera
  • 344 stran, 319 Kč
11. února 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).