Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Špinavá tajemství mexické smetánky, Silvia Moreno-Garciová: Mexická gotika

Mexická gotika

Noemí Taboadová je velmi krásná a okouzlující žena z dobré rodiny. Rudá rtěnka a večírky ve společnosti pohledných mužů. První dojem ale může klamat. Ve skutečnosti je totiž Noemí velmi zarputilá a inteligentní – k nelibosti většiny mužů. I to je jeden z důvodů, proč se na ni obrátí s prosbou o pomoc její čerstvě vdaná sestřenice. Mladá žena se tak vydává na odlehlý mexický venkov, aby krajně podezřelou situaci vyšetřila.

Obavy v ní nevyvolává jen prastarý a zatuchlý dům, ale i poměrně děsivá rodina Doylových, do které se její sestřenice přistěhovala. Sestřenčin manžel, cizinec, o kterém nikdo nic neví; jeho starosvětský otec, který ženy pokládá za něco méněcenného; sloužící, kteří nemluví a mladý muž, který by jí jako jediný mohl snad pomoci. Co se tu doopravdy stalo a co tato rodina skrývá? Dům se Noemí brzy začne dostávat i do snů a je stále těžší a těžší jej opustit… Je snad celá rodina prokletá?

Dům plný tajemství

Mexická gotika z pera Silvie Moreno-Garciové se prezentuje jako gotický horor pro dospělé, pro které je také primárně určena, i když si jistě najde své čtenáře i mezi otřelejšími náctiletými. Jde o samostatně stojící román, který se nespoléhá na klasickou vyvražďovačku, ale spíše na tíživou atmosféru odlehlého mexického venkova, starobylého domu a rodiny, která skrývá děsivé tajemství. Atmosféru zvládla autorka na výbornou a až do samého konce si skrze svůj příběh pohrává s psychikou čtenáře. Hned na začátek je také třeba zmínit, že kniha obsahuje velmi explicitní sexuální obtěžování, sexismus a další témata, která by spousta čtenářů nemusela skousnout.

Silvia Moreno-Garciová v pěti bodech

  1. Pracuje jako redaktorka a editorka antologií.
  2. Píše pro The Washington Post a The New York Times.
  3. V zahraničí jí vyšlo již několik románů jako např. Signal to Noise či Certain Dark Things.
  4. V českém překladu jí v roce 2020 vyšla kniha Bohové jadeitu a stínu.
  5. Její román Mexická gotika dostane seriálovou adaptaci, která poběží na streamovací platformě Hulu.

K tísnivé atmosféře patří i pomalejší tempo vyprávění, jež ne každému musí sednout. Nějaká větší akce se totiž objeví až v úplném závěru knihy. Samotný konec je poměrně překvapivý a originální, což je v tomto žánru docela rarita, především pro milovníky hororů, kteří mají načteno a nakoukáno a nic je nepřekvapí. Autorka skrze příběh také komentuje a blíže představuje diametrálně odlišnou mexickou společnost a sociální rozdíly mezi bohatou smetánkou a chudými dělníky. Vše doplňuje i pohled na bohaté investory z ciziny.

Žena, která si nebere servítky

Největší důraz se klade bezesporu na psychologii postav, na které stojí celý příběh. Hlavní hrdinka Noemí je na standardy mexické společnosti velmi nekonvenční a možná i trochu troufalá, to vše z ní však dělá velmi zajímavou hrdinku. Právě ona na svých bedrech nese celý příběh. Rodina Doylových je sama o sobě velmi znepokojující, a to především manžel její sestřenice a jeho nemohoucí otec. Najde se tu i nějaká ta romantika, bez níž by se sice příběh obešel, na druhou stranu ale příjemně odlehčuje už tak tísnivou atmosféru.

Mexická gotika v zahraničí získala nominaci na nejlepší knihu v nespočet soutěžích a na čtenářském portálu Goodreads získala v Goodreads Choice 2020 i první místo. O její popularitě svědčí i fakt, že se chystá seriálová adaptace, které se čtenáři dočkají na streamovací službě Hulu.

Kniha Mexická gotika by mohla zaujmout všechny milovníky mysteriózních příběhů s hororovými prvky, kteří se zároveň nebojí vážnějších témat a chtějí si přečíst něco z prostředí mexické smetánky.

  • Silvia Moreno-Garciová: Mexická gotika
  • Host, 2021
  • Překlad: Ivana Svobodová
  • 336 stran, 379 Kč
29. prosince 2021, Kateřina Kopišťová