Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Spasitel Duny láká nové čtenáře na krásné ilustrace, Frank Herbert: Spasitel Duny (Duna 2)

Frank Herbert: Spasitel Duny

Duna, pouštní planeta a zdroj koření. A také název rozsáhlé sci-fi série. Světlo světa spatřila roku 1965 a jednalo se o průlomový román amerického spisovatele Franka Herberta. Tato kultovní série, konkrétně její první díl, se v roce 2016 dočkala speciálního ilustrovaného vydání, které potěšilo nejednoho fanouška. Stejné pocty se dostalo i druhému dílu s titulem Spasitel Duny.

Příběh se od událostí v prvním díle posouvá o několik let. Paul vládne Impériu silnou rukou. Společně se svými fremeny zkrotil nejen fanatický džihád, ale donutil mocný Bene Gesserit, aby před ním poklekl. Zemřelo mnoho nevinných a Duna, jediný zdroj koření v celém poznaném vesmíru, se stala střediskem všeho. Života i moci.

Samotný imperátor ale žije v ústraní, obklopený lidmi, kterým důvěřuje nebo které je dobré mít v blízkosti a pod dohledem. Z Paula se stala legenda, postrach a životodárce zároveň. Nikdo nedokáže odhadnout, jaký dosah má jeho moc. Schopnost vidět budoucnost, věci skryté a zapomenuté. To ale nebrání jeho nepřátelům vymyslet plán na Paulovo svržení.

Nové vydání Spasitele Duny se nese ve stejném stylu jako první díl, Duna. Větší formát, kvalitnější papír a hlavně nádherné a pestrobarevné ilustrace. Spasitel Duny je z celé série nejkratším dílem a společně s první a třetí knihou tvoří velmi ucelený příběh. Čtenář se setkává se stejnými hrdiny a zároveň poznává i ty nové. Protože je kniha poměrně útlá, je i samotná hlavní zápletka více komorná a zaměřuje se spíše na záležitosti v samotném jádru.

Frank Herbert v pěti bodech

  1. Frank Herbert se narodil v Tacomě ve státě Washington a vystudoval University of Washington v Seattlu.
  2. Živil se jako reportér, redaktor, profesionální fotograf a kameraman, komentoval pro lokální rádiové stanice, jezdil na moře jako lovec ústřic a dělal instruktora pro přežití v džungli.
  3. Jako autor se uvedl v časopise Startling Stories svou povídkou „Hledáte něco?“
  4. Jeho neslavnějším románem se stala Duna, která se dočkala pěti pokračování.
  5. Po smrti Franka Herberta pokračuje v sérii jeho syn Brian Herbert spolu s Kevinem J. Andersonem

Po rozsáhlé a výpravné Duně je to velká změna, ale Frank Herbert ukazuje, že mu pomalý styl sedí. Nechybí tradiční vyprávění z pohledů více postav, které přibližuje čtenáři nejen obě strany barikády, ale především pomáhá pochopit jednání hlavních postav. Duna je ale známá nejen tím, že sleduje myšlenky a vnitřní rozpory ústředních hrdinů, ale také díky svému silně filozofickému podtextu. Všechny tyto prvky sice dělají ze Spasitele Duny náročnější čtení, ale na druhou stranu nádherně vykreslují složitou lidskou mysl. V Duně totiž nenajdete čistě kladnou ani zápornou postavu.

Do popředí se tentokrát dostávají především intriky a spiknutí. Paulovi nepřátelé se nebojí riskovat a navazují spojenectví s dalšími možnými nepřáteli. Chvílemi je opravdu těžké uhodnout, kdo přesně manipuluje s kým a kam až sahá jejich moc. Sesadit Paula z trůnu je ale jedna věc, obsáhnout rozsah jeho moci je věc druhá. Nabízí se tedy otázka, kdo vlastně hýbe samotnými událostmi, kdo je tou pomyslnou figurkou na hracím poli.

Porovnávat první díl s druhým je trochu obtížné. Spasitel Duny nedosahuje takové epičnosti a výpravnosti jako Duna, z jiného pohledu se jedná ale o povedené a úctyhodné pokračování. Autor nikam nespěchá a svůj příběh vypráví pozvolna, dává si záležet na detailech a na vývoji svých postav. Záleží hodně na čtenáři, zda mu pomalé tempo nebo silný filozofický podtext vyhovuje. Spasitel Duny je tak především záležitost pro fanoušky série, nové ilustrované vydání ale může tuto řadu čtenářů rozšířit.

  • Frank Herbert: Spasitel Duny (Duna 2)
  • Baronet, 2017
  • překlad: Veronika Volhejnová
  • obálka: Emil Křižka
  • 224 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. března 2018, Tereza Vršková

Duna 2 - Spasitel Duny - dárkové vydání

Duna 2 - Spasitel Duny - dárkové vydání
  399 Kč