Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Snow aneb Sněhová princezna z ústavu pro choromyslné, Danielle Paige: Ledová jako sníh (Ledová jako sníh 1)

Danielle Paige: Ledová jako sníh

Snow je sedmnáctiletá dívka, která podstatnou většinu svého života strávila uvězněná na přísně střežené klinice pro duševně choré. Její první a jedinou vzpomínkou předtím, než sem přišla, je to, jak se snažila společně se svou kamarádkou projít zrcadlem. Kromě toho ji trápí ještě děsivé noční můry. Posledních jedenáct let je denně pod vlivem léků a okolní svět zná jen z omezeného množství knih a z televizních seriálů.

Vlastně má ještě něco, svou spřízněnou duši. Přítele, se kterým vyrůstala a který ji vždy byl oporou a chránil ji. Až do doby, než se jejich přátelství změnilo v lásku a jejich první polibek vše změnil. Balea totiž přivedl k šílenství. Ale až ve chvíli, kdy záhadně zmizí, Snow poslechne chlapce ze svého snu a uteče z kliniky, kde najde bránu do kouzelného světa Algidu, který může zachránit jen ona. Jenže, co když to vůbec nechce? Ukončí tyranii tamního krále, svého otce, a stane se královnou nebo uteče zpět do světa, který zná?

Danielle Paige v pěti bodech

  1. Vystudovala prestižní Kolumbijskou univerzitu.
  2. Je autorkou známé temné série Dorothy Must Die z roku 2014.
  3. Předtím, než se začala věnovat psaní young adult literatury, pracovala v televizním průmyslu.
  4. Získala cenu Sdružení amerických scénáristů.
  5. V současnosti žije ve městě New York.

Snow neví nic o okolním světě, natož něco o tom magickém. Její jedinou touhou je najít Balea a přivést ho zpět. Jenže nikdy nebyla sama, nikdy se nemusela o nic starat. Její život v ústavu byl rozplánován na minuty a nyní se dostala do světa, kde musí čelit kruté realitě. Její příběh zná v Algidu každý, stejně jako proroctví o ní. Všichni od Snow očekávají, že díky své kouzelné moci zachrání tento svět před věčnou zimnou. Jenže ji nezajímá nikdo a nic jiného než záchrana Balea.

Žhář, Vynálezce a Zloděj. Aby to hlavní hrdinka neměla tak jednoduché, připravila si pro ni Danielle Paige milostný čtyřúhelník. Žhář je Bale, jenž jako malý podpálil svůj dům, a někdy je tak horký jako by u něj hořel plamen. Vynálezce je Kai, mladík, který neovládá magii, ale díky své zručnosti a vědě dokáže postavit úžasné věci. A stane se průvodcem princezny prvních pár dní v nové zemi. Zloděj je Jagger, kluk, který Snow vstoupil do snů a pomohl ji nalézt vchod do tohoto světa. Přesto chvíli potrvá, než si k sobě opět najdou cestu. Ale dá se vůbec věřit zloději?

Vydechujeme naše lži, zalykáme se naší pravdou. (str.217)

Ledová jako sníh na první pohled zaujme svou krásnou obálkou. Příběh samotný je inspirovaný pohádkou o Sněhové královně, ale v modernějším pojetí. Odehrává se z části v našem světě, v současnosti, takže si ho lze snadno představit. V druhé polovině nás ovšem vtáhne do zcela odlišného světa, který autorka popisuje jen z velmi malé části, a děj je místy poněkud uměle natahován, což ho zpomaluje. Přesto se v knize nastiňuje jak zajímavý svět, tak i příběh, který Danielle Paige snad využije lépe v pokračování, vzhledem k otevřenému konci.

  • Danielle Paige: Ledová jako sníh (Ledová jako sníh 1)
  • Fragment, 2017
  • Překlad: Pavla Kubešová
  • 296 stran, 299 Kč
25. března 2018, Ivana Scholzová