Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Smrtící vzdělání ukazuje, v čem spočívaly síly Harryho Pottera, Naomi Novik: Smrtící vzdělání (Scholomance 01)

Noviková Naomi: Scholomance 01: Smrtící vzdělání

Možná jste se v dětství a mládí cítili poněkud ukřivděně, že nudná škola řídila váš život a do značné míry určovala vaši budoucnost. Někteří z vás možná marně toužili po dni, kdy vám přijde zpráva o přijetí do školy kouzel. Naomi Novik pro vás má možná malou útěchu. Magie může ublížit a některé kouzelné školy jsou hnízdem smrtonosného chaosu.

Mluvíme tu o scholomancii, kde se žáci ze všech koutů světa učí kouzlům skrze ne zrovna standardní metody, a především už ta samotná magie je značně komplikovaná. Instituce předkládá studentům vědomosti bez pedagogického sboru, biflování se do značné míry odvíjí od učení se cizím jazykům, a kompozice kouzel je komplikovaná, takže si rozhodně nevystačíte s latinskými slovíčky jako jistý brýlatý kouzelník z Británie. Především však na vás mohou prakticky odkudkoli vyskočit děsivé nadpřirozené obludy a zahubit vás.

O svůj život tak bojuje i mladá kouzelnice Galadriel, jejíž jméno odkazuje k hipísácké matce – léčitelce. Mnozí však mají podle slavné věštby za to, že se z ní v budoucnu stane strašlivá temná čarodějnice. Příliš jí nedůvěřuje ani školní hrdina Orion Lake, i když jí neustále zachraňuje život. Něco mi říká, že scholomancie by měla zaměstnat jak školníka, tak výchovného poradce.

Již dvakrát se v textu objevila narážka na Harryho Pottera a skutečně si není těžké představit, že Novik mohlo být inspirací prosté přání napsat o kouzelném vzdělávacím zařízení, které se ani přinejmenším nepodobá Bradavicím. Pokud ano, prvotní úmysl se jí zcela jistě podařil, ale zároveň svým dílem poukázala na to, proč byl Harry Potter natolik úspěšný a proč v příbězích záleží především na praktickém provedení.

Například Galadriel je někdo, kdo uvedené magické prostředí zná již od narození, takže veškerou neustávající expozici předkládá přímo čtenáři, místo toho, aby jej nechávala vychutnat si pocit stupňujícího se překvapení a úžasu. Kniha je sice vyprávěna v ich-formě, ale protagonistka by potřebovala svébytnější hlas, aby měl čtenář chuť přijmout ji za toho, kdo jej s tím vším bude seznamovat. Je sice pravda, že fiktivní svět působí promyšleně a exoticky, ovšem nikdy se mu nedostává takových kontur, aby se stal obrazem z čtenářových snů, případně nočních můr.

Něco podobného se dá říct i o postavách. Pravda i v Harry Potterovi, hlavně na začátku, byli hrdinové i padouši místy stereotypní, nicméně jejich interakce s Harrym byla velice osobní a úplně z nich sálala přítomnost. Ve Smrtícím vzdělání uvedla autorka na scénu dokonce mezinárodní ansámbl žáků, avšak bohužel je to v konečném důsledku čtenáři vpravdě odcizilo. Ze všech stran tak dochází k podrývání zájmu o příběh.

Nakonec se zdá, že si Naomi Novik možná užila vymýšlení svého nového světa a příběhu, ale už pro ni nebylo tak snadné, když pro něj v první knize měla vytvořit základy. To ostatně kdysi platilo i o její úvodní části v sérii Temeraire. Uvidíme tedy, jestli reputaci scholomancie napraví Poslední absolvent

  • Naomi Novik: Smrtící vzdělání (Scholomance 01)
  • Host, 2021
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • Obálka: Facceout studios/Jeff Miller
  • 352 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
28. listopadu 2022, Jiří Kábrt

Scholomance 01: Smrtící vzdělání

Scholomance 01: Smrtící vzdělání
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč