Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Smrtící vlna může ukončit křížovou výpravu i nadějný boj se zlem, Philippa Gregoryová: Smrtící vlna (Řád temnot 2)

Gregory Philippa: Řád temnot 02 - Smrtící vlna

Řádový vyšetřovatel Luca pátrá s přítelem Freizem a písařem Petrem po ďábelských znameních. K tomu ještě doprovázejí šlechtičnu Isoldu a její společnici Ishraq. Míří za Isoldiným strýcem, jenž by dívkám mohl vrátit vše, o co kvůli podvodu přišly. Potkají však dětskou výpravu křesťanských poutníků. Její vůdce možná přesvědčí další, aby zapomněli na svá poslání a přidali se.

Historizující fantasy série Řád temnot získala po krátké odmlce další přírůstek do svých řad. Smrtící vlna milovníky středověku a dobrodružné literatury s nádechem romantiky opět zavede na cestu Evropou. Díky Philippě Gregoryové se spolu s odvážnou pěticí hlavních postav stanou svědky zázraků i temných odhalení.

Zázraky nemusejí vždy pocházet jen od Boha

Novic Luca Vero již nějaký čas plní tajnou misi pro vůdce Řádu temnot. Cestuje v doprovodu živelného kolegy a přítele Freizeho i upjatého písaře Petra napříč Evropou. Dle předem stanoveného rozpisu hledají stopy ďábelského působení či hrozícího konce světa. Nyní mladí mužové nadšeně provázejí přitažlivé dívky, které se snaží dosáhnout spravedlnosti. Pětice dorazí až do pobřežního Piccola, kde je překvapí výprava dětských poutníků. Všichni věří pasáčkovi Johannovi, že je přivede až do Jeruzaléma. Bůh sám přikáže moři, aby se rozestoupilo a oni mohli přejít suchou nohou. Kdo ví, zda se pětice hlavních hrdinů rozdělí, či společně poputuje až do Svaté země. Nebo zda se stane něco úplně jiného.

Boží záměry leckdy nejsou lidem po chuti

Čtenáři, nebo možná spíše čtenářky, si také ve druhém dílu historizujícího literárního cyklu užijí všechno, co je v prvním svazku s názvem Kacíř a čarodějka upoutalo. Atmosféru pozdního středověku provázaného silnou vírou v Boha, společnost ovládanou pověrami i všemocnou církví a celkem sympatické hlavní postavy, které stále více podléhají vzájemným citům.

Hrdinové se chovají relativně uvěřitelně a uměřeně, jen snad trochu poplatně současné představě o tehdejší společnosti a dobových zvyklostech. Těžko říci, kdo ze čtenářů by chtěl vyměnit teplo, světlo a bezpečí svého domova za dobrodružství a nejistotu středověku. Proto se mnozí z nich rádi alespoň na chvíli ponoří do příběhů, které se v této době odehrávají.

Co se dříve osvědčilo, již nemusí fungovat tak dobře

Většinu známých ingrediencí, jež potěšily v prvním dílu série, naleznou čtenáři také v tom druhém. Leckteré však chybí a to je možná chyba. Zajímavým a pozitivním způsobem líčení bylo, že se román Kacíř a čarodějka odvíjel v několika oddělených příbězích. Díky tomu se čtenáři mohli těšit na více různých prostředí a na odlišné pohledy.

Philippa Gregoryová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1954 v Nairobi.
  2. Studovala na sussexské univerzitě, pracovala v BBC a na edingburské získala titul PhD. z literatury 18. století.
  3. Miluje historii a je autorkou historických románů zejména z tudorovské Anglie.
  4. Jejím debutem byl román To druhé Boleynovic děvče (zfilmováno), dalšími romány jsou Válka sestřenic (televizní film) a právě série Řád temnot.
  5. Bydlí na stoakrové farmě (v národním parku North York Moors) s manželem, dětmi a šesti vnoučaty. Ve svém volnu se zabývá jízdou na koni, lyžováním, procházkami a zahradničením.

Tento styl vyprávění autorka bohužel ve druhém dílu série postavila mimo hřiště. Pětice hlavních hrdinů dorazí až k moři do přístavního městečka a rozhoduje se, kudy dál. Když se potkají s dětmi, jež bez otázek či výhrad míří dál za svým snem, začnou měnit své plány a přemýšlet o svých cílech i pohnutkách.

Dramatické události, jež hrdiny románu čekají, jsou poměrně výrazně předvídatelné. Ani tragická linie příliš nepřekvapí. Děj relativně odsýpá, přestože se příběh odehrává na omezeném území a s dost očekávanými zápletkami. Protože je prvotně určen pro náctileté publikum, snese i mnohé dějové zvraty, jež by v dospělácké knize působily spíše nepatřičně.

Pokračování Řádu temnot tak připravilo zábavnou a příjemnou četbu, uchystalo svým fanouškům setkání s oblíbenými hrdiny a prostředím, v němž se odehrává. Že se vlastně dějová linie nepohnula z místa, to patrně čtenáři Smrtící vlně tentokrát odpustí. Autorka je totiž seznámila nejen s rozvíjejícími se city hlavních postav, ale také s některými zajímavými detaily jejich minulosti a několika novými hrdiny. Příště by však takový přístup asi již nebyl odměněn tak pozitivní reakcí.

  • Philippa Gregoryová: Smrtící vlna (Řád temnot 2)
  • Fortuna Libri (edice Teen), 2013
  • překlad: Jana Pacnerová
  • 288 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
4. března 2014, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Řád temnot 02 - Smrtící vlna

Řád temnot 02 - Smrtící vlna
259 Kč 233 Kč