Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Slovácko bylo vždy tak trochu děsivé, Kateřina Surmanová: Zvedá se vítr

Zvedá se vítr

Hodonínsko nemá na povodně z roku 1997 dobré vzpomínky. Škody na majetku i na životech tehdy prožívala celá republika a všechny tehdejší zpravodajské kanály se předháněly v tom, kdo jako první zaznamená další malou tragédii. Ovšem jedna taková se přímo netýkala velké vody. Když totiž parta dětí v Hodoníně najde mrtvou dívku, zaplete se do událostí, které nelze logicky vysvětlit. A které se připomenou o 22 let později, kdy region postihne ničivé tornádo.

Filip, Radek, Roman a Mína jsou přátelé, pro něž je Hodonín jedním velkým hřištěm. Ostatně jako pro většinu dětí v tom správném věku, kdy každá cesta z domu je jen dalším dobrodružstvím. Při jednom takovém výletě kolem řeky ale narazí na mrtvolu. A zatímco se rozjíždí klasické policejní vyšetřování, jsou mladí hrdinové a hrdinka rozhodnuti případ uzavřít na vlastní pěst.

Velkou pomocí jim v tom bude samotná oběť, která se začne jako přízrak zjevovat Filipovi. Ten postupně zjišťuje, že má díky tomu možnost poznat blížící se neštěstí a zabránit mu. Jeho krátké vize možné budoucnosti se stanou klíčem k nalezení vraha a zdá se, že všechno se může zase vrátit zpátky do starých kolejí. Jenomže jak děti rostou, vize zůstávají a Filip pochopí, že jeho osudem je zůstat v rodném městě a překazit co nejvíce osobních tragédií. Když se však začnou objevovat náznaky katastrofy ničivější než velká voda, vychází postupně najevo, že tajemný vrah mladé dívky ještě na své potrestání čeká. A děsivá síla obcházející Hodonín se už nemůže dočkat, až se Filip a jeho přátelé pokusí dokončit, co kdysi začali.

Kateřina Surmanová v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1984 v Hodoníně.
  2. Pracovala jako novinářka v Hospodářských a Lidových novinách.
  3. V roce 2022 vyšel její debutová román Šepot z lesa
  4. V současnosti pracuje na své třetí knize.
  5. Žije s manželem a synem v Praze.

Tajemné zlo spjaté s určitým místem a parta dětí rozhodnutá toto zlo zastavit. Trocha nadpřirozena spojená s přírodními živly a nutnost postavit se dávnému nepříteli ještě jednou, v době, kdy dětské sny rozežral cynismus dospělosti. Asi nikdo netouží zjistit, že děsy z let fantazírování opravdu existují a neexistuje žádná peřina, pod níž by se dalo schovat. Podobných příběhů symbolicky ilustrujících konfrontaci mezi dětským a dospělým světem existuje spousta. Tento se nicméně neodehrává někde v zapadlém koutě Spojených států, ale ve městě, které se přesto podobným koutům do jisté míry podobá.

Kateřina Surmanová vychází ze svých znalostí Hodonína a slováckého přístupu k životu, který je zde velice pečlivě zdokumentován. Její inspirace díly Stephena Kinga je patrná z každé stránky, jde však o pouhé vypůjčení si dobrého námětu. Samotný děj je totiž originální a velmi dobře zasazený do prostředí Slovácka. Zároveň zde chybí epický závěr, který by dané místo navždy zbavil všeho zlého. Důležitější jsou osobní příběhy. A přestože jsou všechny postavy uvěřitelné a jejich minulost má přímý dopad na události této knihy, nepodlehla autorka pokušení udělat z tohoto příběhu mnohasetstrán­kový epos.

Zatímco nyní již dospělí hrdinové bojují s nadpřirozenými i příliš reálnými hrozbami, odehrává se zde ještě jeden konflikt. Mladá novinářka, kterou z rodného Hodonína vyhnala touha po lepším životě a neschopnost akceptovat mnohdy obtížně pochopitelnou náturu místního regionu, se vrací, aby dokumentovala tragické události spojené s tornádem. Na rozdíl od Filipa se nikdy nedokázala smířit s vlastní minulostí a nyní je konfrontována jak s vlastním otcem, tak s nutností akceptovat skutečnost, že ať už se ze svého rodiště odstěhujete jakkoli daleko, stejně si kus z něj vždy odvezete s sebou. Zejména je-li místem dospívání Slovácko. Proto jsou návraty vždy hořkosladké, plné nostalgie a zároveň připomínkou, že každá návštěva dětství připomíná důvod, proč je nový domov tak daleko.

Zvedá se vítr představuje velice povedenou, lehce kingovskou knihu, která potěší všechny fanoušky a fanynky dobrého příběhu s prvky mystiky a nadpřirozena. A navíc není problém vyrazit po stopách hrdinů a alespoň na chvíli navštívit oblast, kde každá bouřka znamená další strach z opakování nešťastných událostí roku 2019.

  • Kateřina Surmanová: Zvedá se vítr
  • Kalibr, 2023
  • Obálka: David Dvořák
  • 280 stran
15. dubna, Tomáš R. Tokoš