Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Simpsonovi: Simpsoráma aneb Springfield na cesty, Kolektiv autorů

kol.: Simpsonovi - Simpsoráma

Seriál Simpsonovi se ve světě vysílá již nějaký pátek a tak má většina Čechů alespoň podvědomě představu, co je tato bláznivá americká rodinka zač. Krom toho, že tento fenomén okupuje naše televizní obrazovky, zavítal také díky společnosti Bongo Comics Group, do knihkupectví v podobě komiksu. Dokáže ale papírové médium pobavit tak jako televize?

Stejně jako ostatní příběhy ze Springfieldu, které u nás vydává nakladatelství Crew, se jedná o soubor čtyř komiksových sešitů. Každý z nich obsahuje jeden delší a jeden kratší příběh, celkem se tak čtenáři dostane kolem sto třiceti stran klasické simpsonovské zábavy, která mu dovolí trávit čas se svým oblíbeným seriálem, i když zrovna není televize nablízku.

Pokud vám stejně jako Homerovi leze na nervy to, jaký je jeho soused Ned Flanders svatoušek, budete určitě nadšeni z prvního příběhu. Ned se totiž při kempování ztratí v lese, a přestože se po třech týdnech opět vrátí do Springfieldu živ a zdráv, jeho osobnost se mezitím značně změnila. Většina obyvatel městečka to přičítá syndromu posttraumatického stresu či nedostatku vlákniny, Bart a Líza ale tuší, že za tím vězí něco jiného.

simpsonovi-děsiál

Komiksy o Simpsonových na Fantasyi:

V dalším díle nám Troy McClure, známý například z filmů jako Bytovky na Marsu, představí springfieldskou biosféru. Bio dneska zkrátka frčí a tak se tomu nevyhnul ani příběh s názvem Přežijí ti nejtlustší. Do nově vznikající biosféry bude z výzkumných důvodů umístěna jedna rodina, která tam stráví rok odloučená od okolního světa. Každému je snad už jasné, kdo to bude, a nebyli by to Simpsonovi, kdyby všechno šlo tak, jak má.

Boothby Ian, Lloyd James a Delaney John: Futurama - (P)ohyby v čase

Také by vás mohly zajímat komiksy Fututrama:

V posledních dvou příbězích se vždy jednomu členu rodinky Simpsonových splní jeho sen. V Autorská práva nebo život začne ve Springfieldu vycházet nový komiks s názvem Perla. Nikdo ovšem netuší, že jeho autorem je Bart Simpson a autorská práva jsou tak přiřknuta společnosti Boffo Comics. A nakonec v poslední části, nesoucí jméno Dědictví anebo D'oh! stane Homer shodou náhod v čele pivovaru Duff. Dokáže ho ale úspěšně vést nebo podlehne panu Burnsovi?

Oproti předchozímu, mnou recenzovanému komiksu, Simpsonovi: Srandy plný Strašfest, je Simpsoráma příjemnou změnou a za necelých tři sta korun dostanete vše, co máte na seriálu tak rádi. Kresbu opět obstarali klasičtí simpsonovští výtvarníci a zhostili se toho úkolu se ctí. Komiks nepostrádá stejný typ humoru jako seriál, na rozdíl od Strašfestu, který se o tento druh vtipu spíše jen pokoušel.

Komiks ale ani tak není dokonalý a trpí stejným neduhem jako ostatní dobrodružství těchto hrdinů. Přestože sto třicet stran není na komiksovou knihu úplně málo, na osm komiksů to málo je. A i když se tady ve srovnání se zmiňovaným Strašfestem autorům povedlo dát příběhům alespoň nějakou smysluplnou pointu, stejně se čtenář nezbaví dojmu, že dva velké příběhy by možná byly lepší. Ale to nevadí. Běžný fanoušek Simpsonových si knihu stejně užije tak jako tak, přinejmenším do té doby než se vrátí k seriálu.

  • Kolektiv autorů: Simpsonovi: Simpsoráma
  • Crew, 2011
  • překlad: Petr Zenkl
  • obálka: Bill Morrison
  • 128 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)

Příběhy:

Padlý Flanders (Fallen Flanders)
Scénář: Gary Glasberg
Kresba: Stephanie Gladden

Kwik-E na Korze! (The Kwik-E and The Dead!)
Scénář: W. E. Holliday
Kresba: Luis Escobar

Přežijí ti nejtlustší! (Survival of the Fattest!)
Scénář: Rob Hammersley, Todd J. Greenwald
Kresba: Eric Moxcey

Metla vyhání bigoše z pekla! (Spare the Rod, Spoil the Grunt!)
Scénář: Scott Gimple
Kresba: Luis Escobar

Autorská práva nebo život! (Give Me Merchandising Or Give Me Death!)
Scénář: Gary Glasberg
Kresba: Phil Ortiz

Rebel bez spojky (Rebel Without a Clutch)
Scénář: Barry Dutter
Kresba: Shaun Cashman

Dědictví aneb d'oh! (To Heir i$ Homer)
Scénář: Jon Aibel, Glenn Berger, Jeff Rosenthal
Kresba: Chris Roman

Nostalgie už není, co bejvala (Nostalgia Ain't What It Used To Be)
Scénář a kresba: Scott Shaw

18. února 2012, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Simpsonovi - Simpsoráma

Simpsonovi - Simpsoráma
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč