Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Simon Snow je po čtyřech letech zpět, Rainbow Rowell: Nezdárný syn (Nedej se 2)

Rowellová Rainbow: Nedej se 02: Nezdárný syn

Vzpomínáte si ještě na knihu Nedej se, která vyšla v roce 2016 a měla být pouze jedním uzavřeným příběhem bez jakéhokoli pokračování? Překvapení, není tomu tak. Po čtyřech letech se autorka zcela překvapivě a neplánovaně rozhodla k příběhu kouzelníka Simona Snowa vrátit a navázat tam, kde skončila – nebo alespoň přibližně tam, kde skončila. Simon Snow s přáteli je zpět, a jak to tak vypadá, ještě se loučit nechystá.

Vyvolený mág Simon Snow v předchozím díle naplnil dávné proroctví a skutečně se stal kouzelníkem, který porazil zlovolného Pletichu a zachránil svět. Přišel přitom ale o svou magii, bez které skončil zaseknutý v těle s přičarovanými křídly a ocasem, jež nikdo kromě něj nedokáže odčarovat. Kromě toho se dal dohromady se svým zapřisáhlým nepřítelem, spolužákem Bazem, který je kouzelník a upír v jednom. Zajímalo-li vás někdy, jak to bylo se Simonem dál, už nad tím přemýšlet nemusíte, protože Nezdárný syn na události z konce Nedej se ladně navazuje.

Jednomu upírovi začne rázem hořet noha. Pokusí se plameny udusit, jenže… upíři jsou silně hořlaví. Zbylých šest uskočí a vyrazí za Penny. Já s Bazem vyrazíme za nimi. Upíři jsou neuvěřitelně rychlí. Jenže to Baz taky. Chvilku za nimi všemi běžím, než si vzpomenu, že umím létat. Vznesu se nad stany a hledám Penny. Upíři ji pronásledují davem. Ruku s prstenem má napřaženou, ale nemůže je dostat na mušku. (str. 111)

Simon a jeho přátelé už na kouzelnickou školu Watford nechodí, protože jsou teď starší a všichni navštěvují univerzitu. Tedy všichni kromě Simona. Hlavní hrdina se totiž z předchozích událostí nedokázal tak úplně vzpamatovat. Kvůli svému „vylepšenému“ vzhledu skoro nevychází z domu, protože křídla a ocas se před lidmi maskují opravdu špatně, a tak většinu svého nynějšího života tráví před televizí na gauči a užírá se tím, co bylo a už není. Netuší si, co si se sebou po ztrátě magie počít, a péče a starost jeho nejlepší kamarádky Penny a přítele Baze ho dusí. Dokonce se chystá k tomu, že se s Bazem rozejde, aby mu neničil život a nedržel ho zavřeného doma s ním.

Pak ale dostane Penny nápad vzít Simona s Bazem na prázdniny do Ameriky, kam chce odletět navštívit jejich bývalou spolužačku Agátu, jež se tam po událostech Nedej se odstěhovala a je rozhodnutá předstírat, že z žádné kouzelnické rodiny nepochází a sama magií nevládne. Penny tam i přes Agátin odpor oba kluky opravdu odveze, ale jestli očekávala klidné prázdniny, nemohla se více mýlit. V Americe se totiž rodí tajemná sekta, mezi kterou se Agáta omylem dostane a ocitne se ve smrtelném nebezpečí. Návštěva Agáty se tak pro Simona a jeho přátele v tu ránu změní v záchrannou misi, při které bude třeba riskovat vše a ještě víc. Nikdo z nich totiž netuší, kam až tohle spiknutí sahá a proti komu budou muset stát…

Rainbow Rowell v pěti bodech

  1. Žije v Nebrasce s manželem a dvěma syny.
  2. Píše i knihy pro dospělé, ale většinou se zaměřuje na kategorii dospívajících čtenářů.
  3. Než se vrhla na dráhu spisovatele, pracovala jako publicistka a reklamní textařka.
  4. V roce 2013 se její kniha „Eleanor & Park“ dočkala negativní pozornosti, když několik rodičů v Minnesotě protestovalo proti tomu, aby byla kniha k dispozici ve školních knihovnách. Neuspěli.
  5. Ve volném čase čte komiksy, navštěvuje Disney World a hádá se o věcech, na kterých vlastně nezáleží.

Simon Snow se po čtyřech letech k překvapení všech čtenářů dočkal dalšího dílu a podle toho, jakým způsobem Nezdárný syn skončil, je více než pravděpodobné, že tentokrát už autorka rozšiřování série předem plánuje. Kniha totiž sice uzavírá hlavní dějovou linku, kterou zde Rainbow Rowell rozpracovala, ale zcela uzavřeného konce se rozhodně nedočkala. Autorka si tímto dílem bezpochyby připravila půdu pro další pokračování, protože práce pro Simona Snowa a jeho přátele ještě v žádném případě neskončila. K tomu se ale váže i hlavní problém Nezdárného syna. Svazek není ani trochu dějově tak bohatý, jako tomu bylo u Nedej se, kam autorka vmáčkla v podstatě celou zjednodušenou sérii o Harrym Potterovi. Oproti prvnímu dílu to vypadá, jako kdyby se tu skoro nic nestalo, přestože se i zde najde spoustu akce a hrdinové přijdou k mnoha úrazům.

Ačkoli má tedy kniha rozhodně svůj příběh, který čtenáře bez problému zabaví, v porovnání s Nedej se to skutečně vypadá pouze jako „prázdninové dílo“, ve kterém si hlavní hrdinové i trochu odpočinou, než přijde ta skutečná bouře, ke které se schyluje v dalším díle. Co se každopádně hlavních hrdinů týče, čtenáři se mohou těšit na celou hlavní skvadru z předešlého dílu, která se v ich-formě střídá ve vyprávění jednotlivých kapitol. V Americe se k (již čtenářům známému) Simonovi, Bazovi, Penny a Agátě přidá také nový vypravěč Shepard, který ukáže zcela jinou stránku příběhu. Čtenáři tak nebudou ochuzeni o pohled žádné postavy a díky myšlenkách hlavních hrdinů budou vždy v obraze.

Nezdárný syn je stejně jako Nedej se a všechny předešlé autorčiny young-adult knihy příběhem nabitým akcí a emocemi, psaným velmi jednoduchým stylem určeným pro velmi mladé čtenáře, ale zároveň tak nesmírně čtivým, že si u něj rádi odpočinou i věkově značně starší jedinci. Potíž je ovšem v tom, že autorka svůj způsob psaní zachovala úplně stejný jako u prvního dílu, ačkoli by Nezdárný syn potřeboval poměrně značný posun. Hlavní hrdinové jsou oproti původnímu příběhu starší, teď už dvacetiletí vysokoškoláci, Baz se Simonem spolu už docela dlouho chodí, a dokonce spolu i žijí, ovšem jejich vztah se vůbec nijak nevyvinul. Naopak zůstal zcela stejný, což s časovým posunem v příběhu nepůsobí moc uvěřitelně. Vzhledem k dalším plánovaným dílům má ale autorka určitě šanci vývoj do příběhu nakonec promítnout, tak snad si ho nenechá utéct a skutečně této šance využije. Baz se Simonem by ho totiž po takové době a v tomhle věku opravdu potřebovali.

  • Rainbow Rowell: Nezdárný syn (Nedej se 2)
  • Yoli, 2020
  • Překlad: Jana Kunová
  • 360 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
5. srpna 2021, Adéla Kolářová

Nedej se 02: Nezdárný syn

Nedej se 02: Nezdárný syn
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč