Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sídlo Mocných se stane zlatou klecí pro hlavní hrdiny, Vic Jamesová: Zlatá klec (Temná nadání 1)

Jamesová Vic: Temné nadání 01: Zlatá klec

Anglii vládne hrstka Mocných, kteří využívají svou Sílu k řízení chodu země. Ovšem nedělají to pro dobro svých občanů, ale jen pro svůj vlastní prospěch. Lidé, kteří nemají žádnou moc, jsou pro ně jen figurkami ve hře a levnou pracovní silou. Každý z prostých občanů si musí odpracovat svých deset let nucených prací, deset let, kdy nemají žádná práva, kdy nejsou lidé. Hadleyovi si chtějí nucené práce odpracovat společně u té nejmocnější rodiny ze všech Mocných, ale jejich syn je od nich oddělen a poslán do nejhoršího pracovního tábora v zemi.

Hadleyovi nachází útočiště v luxusním sídle rodiny Jardinů, bez možnosti se spojit se svým synem Lukem. Ten je sám v táboře, i když jako šestnáctiletý by neměl být bez rodiny. Jeho cílem je se co nejdříve dostat zpět k nim, i když záhy pochopí, že jsou i důležitější věci. Odboj, který se za zdmi tábora formuje, mu vnuknul další myšlenku. Celý život bral nucené práce jako součást života každého občana, ale to se může brzy změnit. Jaké by to bylo žít svobodně?

Většina obyčejných občanů ani netuší, co všechno s ní Mocní dokážou. U každého z nich se síla projevuje jinak, avšak něco je pro všechny společné jako schopnost se rychle uzdravovat či manipulace s myšlenkami. Hadleyovi se ocitají uprostřed boje plného intrik a krutosti a začínají si myslet, že by jim bylo lépe společně v pracovním táboře, na to je však příliš pozdě.

Anglický král byl zabit a u moci jsou již po staletí Mocní. Zlatá klec představuje svět, který se velmi podobá tomu našemu současnému až na přítomnost magie. Vládnoucí vrstva splétá své intriky a své moci se nehodlají vzdát za žádnou cenu, i když je Mocnými ve zbytku světa spíše opovrhováno. Síla však není součástí života prostých občanů, a ten je tak stejný jako ten náš až na nucené práce, které musí absolvovat. Je tedy lehké si tento svět představit a zároveň těžké uvěřit, že proti tomuto systému staletí nikdo nebojoval.

Příběh je vyprávěný z pohledu několika postav. Z perspektivy Luka čtenář nahlédne do pracovního tábora, ze strany jeho rodiny pak do sídla Jardinů. Čtenář tak může nahlédnout do zcela odlišných světů a úhlů pohledu na jednu jedinou věc, ovšem celkový počet postav, které děj vypráví, je poměrně velký s ohledem na rozsah příběhu. Tento způsob nemusí vyhovovat každému čtenáři, neboť to působí dojmem, že autorka se chce zavděčit všem, ale přitom některým postavám nevěnuje dost prostoru.

Vic Jamesová v pěti bodech

  1. Vystudovala historii a angličtinu na Oxfordu, poté se přestěhovala do Říma, kde dokončila svůj doktorát.
  2. Strávila pět let v Japonsku, kde pracovala jako novinářka.
  3. Má ráda adrenalin a sušenky.
  4. Psaní se věnuje na plný úvazek.
  5. Zlatá klec je první díl trilogie Temná nadání.

Spisovatelka spojila v příběhu magii a pracovní tábory, což je poměrně neobvyklé, ale nakonec to v knize funguje poměrně dobře. Stále však nevyužila celý potenciál tohoto nápadu, a to ani u samotných postav a až čas ukáže, zda to bylo jen tím, že se jedná o první díl série. V příběhu je velké množství charakterů, u kterých se odhalí něco z jejich minulosti, avšak ne u všech to stačí k tomu, aby získali sympatie čtenářů.

Vic Jamesové se vymstilo i to, že v několika kapitolách vzbudila zájem o nějakou postavu a v napínavém okamžiku začala kapitola nová, která se věnovala jinému hrdinovi. To zasáhlo plynulost děje, neboť ve chvíli, kdy se děj začal věnovat opět předchozímu hrdinovi, zájem čtenáře může již značně ochladnout. Celkově si kniha své příznivce jistě najde a nezbývá jen doufat, že další díly zaplní mezery v ději a další drobné nedostatky, každopádně má Vic Jamesová slušně našlápnuto k další úspěšné young adult sérii.

  • Vic Jamesová: Zlatá klec (Temná nadání 1)
  • Fragment, 2019
  • překlad: Milena Hordinová
  • 328 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
28. srpna 2019, Ivana Scholzová

Temné nadání 01: Zlatá klec

Temné nadání 01: Zlatá klec
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč