Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sesterská láska, do zbroje oblečená, s písní na rtech připravená, Rebecca Rossová: Sestry ve zbrani a písni

Rossová Rebecca: Sestry ve zbrani a písni

V dobře skrytém olivovém háji, mezi slunečními paprsky a záplavou olivových ratolestí žije Evadne, obyčejná dívka, které své dny tráví sběrem oliv a výrobou oleje. Dnešní den je však výjimečný, po dlouhých osmi letech se konečně domů vrací její starší sestra Halcyon, která jako dítě vstoupila do královské armády. Celá rodina je v radostném očekávání, přípravy na oslavu vrcholí a Evadne se nemůže dočkat. Že se něco velmi pokazilo, to pochopí ve chvíli, kdy se její sestra nečekaně objeví dřív, celá schvácená a viditelně rozrušená. Když se hlavní hrdinka postupně dozvídá, co se přihodilo, je jí jasné, že nic nebude jako dřív. Sebere v sobě odvahu, o které ani netušila, že ji má, a rozhodne se své sestře pomoci, ať to stojí, co to stojí…

Evande se rozhodne, že ponese část trestu, který byl na Halcyon uvalen a vzdává se tak osobní svobody v touze aspoň trochu ulehčit své sestřičce. Neví, co má od svého nového života očekávat, ale rozhodně to není to, že nad ní bude stále viset hrozba nebezpečí a smrti, když se zaplétá do něčeho, k čemu by se obyčejná holka z olivového sadu nepřiblížila ani v nejdivočejších snech.

Rebecca Rossová v pěti bodech

  1. Sestry ve zbrani a písni je první kniha přeložená do češtiny, na kontě má autorka v současné chvíli osm knih.
  2. Žije v Apalačském podhůří severovýchodní Georgie.
  3. Když zrovna nepíše, buď si čte, nebo se stará o své květiny na zahradě.
  4. Je majitelkou temperamentního australského ovčáka a hejna kuřat.
  5. Má závislost na kávě a zálibu ve starých psacích strojích.

V první řadě Sestry ve zbrani a písni klasicky zaujmou hezky zpracovanou obálkou, anotace pak láká na příběh o síle sesterské lásky. Prostředí, ve kterém se děj odehrává, přímo láká ke čtení v letním období. Prosluněný olivový háj, řecko-římské prvky a mytologie, lehká YA fantasy s romantikou, to je ideální oddechová kniha na dovolenou.

Příběh je vyprávěn z dvojího pohledu sester, mladší Evadne a starší Halcyon. Evadne je obyčejná, průměrná dívka, která si svou průměrnost drží napříč celým příběhem. Což by byl milý oddech od nadaných, talentovaných a krásných dívek, které se ve fantasy stereotypně objevují, nicméně na Evadninu průměrnost je dáván neustálý důraz. Je dívkou, u které se neprojevily magické schopnosti, kvůli zranění z dětství má pochroumanou nohu a kulhá, neobjevuje v sobě žádný skrytý talent, a ačkoli se díky osudu dostává do nebezpečných situací, vždy jimi zázračně propluje. Halcyon je naopak velmi nadaná v bojovém umění a v každé jiné knize by byla hlavní hrdinkou, která je předurčená k něčemu většímu. Zde však trochu hraje druhé housle, protože prostor je převážně věnován právě té obyčejné holce, která se dostala do dobrodružství, ani neví jak.

Děj se odehrává ve fiktivním světě, jehož historie je ze začátku jen lehce nastíněna pro lepší orientaci. Kdysi dávno sestoupili bohové na zemi a žili společně se smrtelníky. Z takových svazků se rodily děti s magickými schopnostmi, avšak ne každé podědilo kouzelný dar. Když se pak bohové vrátili zpět na nebesa, zanechali na zemi božské relikvie, které tomu, kdo je má v držení, propůjčují kapku magické moci. Autorka se nepouštěla do zevrubnějšího popisu historie, i přesto, že je relevantní k dějové lince. Stejně tak politická situace je zmíněna jen střídmě, ačkoli hraje důležitou úlohu v zápletce. Je zřejmé, že více úsilí a soustředění je věnováno vztahům mezi postavami, zejména romantické lince.

Atmosféra knihy má tzv. feel good nádech, text se čte velmi dobře, nejsou tu žádné složitosti ve formě přílišných popisů nebo nadměrného množství postav, vše je tak akorát. Prostředí umí autorka věrně vykreslit, není tedy těžké se přenést mezi olivovníky a nasávat vůni fíků a medového dortu. Pro někoho může být velkým plusem fakt, že se jedná o samostatné dílo a není to tedy první díl ze série, což ve fantasy žánru není zas až tak obvyklý formát. Odpadá tedy čekání na další díly, obavy, jestli budou přeloženy, a nekoná se tak ani nervy drásající cliffhanger, který by se schovával na konci knihy.

Pro čtenáře, který nevyžaduje dobře vystavěný svět, propracovaný magický systém a důmyslné zvraty, ale naopak očekává lehce stravitelnou fantasy s milými postavami, příjemným prostředím a nekomplikovaným dějem, jsou Sestry ve zbrani a písni naprosto ideální volbou. Závěrem je to milá, průměrná YA fantasy od autorky, která má určitě ještě co nabídnout. Uvidíme, třeba se něco z její tvorby ještě překladu do češtiny dočká.

17. října 2023, Lýdie Hochmanová

Sestry ve zbrani a písni

Sestry ve zbrani a písni
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč