Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Semper fi, Robert Fabian

Fabian Robert: Semper fi

Hlavní město Esperanzi se proměnilo v hromady sutin, nebezpečných pastí a nejasné fronty mezi koloniálním vojskem a vzbouřenci, která se přelévá sem a tam. V podzemním krytu uvízlo několik důležitých civilistů, kteří musí být bezpodmínečně dopraveni do bezpečí, než udeří termonukleární zbraň konečného řešení. Pro tento úkol na hranici sebevražedné mise byla vybrána jednotka mariňáků pod velením seržanta Dickinsona. Úvodní mise se neobejde bez problému ani beze ztrát, přesto se jedná o pouhou předehru k mnohem vážnějším a nebezpečnějším událostem.
V rámci nepříliš okázalé reformy námořní pěchoty se družstvo Charlie dočká vlastní lodi. K jejich mírnému zklamání se však nejedná o bitevní křižník Reguilus, ale pouhou fregatu SCF Dorset, která se má na neurčitou dobu stát jejich novým domovem a základnou. A protože dobré skutky mají být po zásluze potrestány, čeká jednotku mariňáků po krátké dovolené a půlročním pobytu v hybernačních boxech první úkol. Spolu s novými kolegy a celníky mají prověřit kosmické město tvořené spoustou navzájem propojených vraků, které obývá podivné společenství, jež samo sebe nazývá Nomádi. Původně jednoduchá mise se však vzápětí zvrtne a prchající fregata má za zády podivný artefakt, před kterým není úniku.

Hrdinové knihy nejsou žádná ořezávátka a pěkně to mezi nimi jiskří. Do sytosti si tak užijeme vzájemného pošťuchování i ostřejších výrazů, které k takové partě lidí určitě patří. Autor tak zároveň dává nahlédnout do myslí svým postavám a přibližuje je čtenáři tak, aby je dokázal odlišit jednu od druhé. Kladem rozhodně je, že zde není jednotka unifikovaných bijců, ale sestava rozličných osobností, z nichž některé ale nemají až tak sympatické vlastnosti.

Robert Fabian si vydobyl přední postavení na naší fantastické scéně svou prvotinou Mariňáci a řekl si o zaškatulkování do subžánru military SF. Tam by mohla být zařazena i kniha Semper fi, ale ta se téhle škatulce úspěšně brání. Jedná se sice o příběh, ve kterém hlavní roli hraje jednotka mariňáků, ale jejich bojové nasazení a samotné „bojování“ není hybatelem samotného děje, ale spíše z něj vyplývá, a díky tomu kniha úspěšně vzdoruje jednoduché definici jako prostá military SF. K tomu přispívá i obrovský artefakt, který je díky svému původu po dlouhou dobu lidsky nepochopitelný a tajemný a jeho poznávání zabírá většinu děje knihy. Pokud už bych musel knihu nějakým pojmem označit, tak bych možná použil pojem military space opera. Knihu tak mohu směle doporučit i těm, kdo nepreferují jednu krvavou řež za druhou, ale chtějí prostě nahlédnout do osudu lidí vzdálených od nás v čase i prostoru.

Autor se románem zkrátka trefil do vkusu těm, kteří dokážou při čtení zapojit i vlastní fantazii a nepotřebují, aby je spisovatel vodil za ručičku celým dějem a vše jim polopaticky vysvětloval. Škoda jen, že se děj knihy je v podstatě utnut uprostřed scény, která slibuje další napětí. O to víc se však fanoušci mohou těšit na pokračování.

  • Robert Fabian: Semper fi
  • vydaly: Straky na vrbě, Praha 2009
  • obálka: David Spáčil
  • 440 stran / 235 Kč
15. července 2009, Jindra Střelec

Semper fi

Semper fi
235 Kč 212 Kč