Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sedmeroev: Příliš mnoho Neala Stephensona škodí, Neal Stephenson: Sedmeroev

Stephenson Neal: Sedmeroev

Jeden z nejvýznamnějších autorů současné střední, potažmo starší generace amerických autorů fantastiky Neal Stephenson je skvělý vypravěč. Na tom se shodnou snad všichni, kdo od něj něco četli, ať už šlo o jeho rané kyberpunkové romány, historický Barokní cyklus, nebo Kryptonomikon. Titul Sedmeroev však tuto tradici naneštěstí nenaplňuje.

Představte si, že z ničeho nic vybuchne Měsíc a rozpadne se na sedm částí. Ty netečně rotují ve vesmírném vakuu, tu a tam do sebe narazí, část z nich se odlomí… Až vědci spočítají, že neustálé otloukání horniny o horninu zaplaví zemskou atmosféru tolika úlomky, že planeta vzplane a veškerý život na ní zahyne. Lidstvo má jen necelé tři roky na to se připravit. Vesmírná stanice na zemské orbitě se tak ze dne na den stane jedinou nadějí celé civilizace a každý stát začne vysílat pečlivě vybrané zástupce, kteří se připojí k její posádce. To je ale jenom začátek.

Popis sem, popis tam

Neal Stephenson je známý tím že si vezme na paškál nějaký fantastický žánr, hluboko se do něj ponoří a pak v jeho duchu vystaví komplexní svět plný zajímavých postav a zápletek. Jeho knihy plné popisnosti jsou často pořádné bichle – a ani nejnovější Sedmeroev v tomto ohledu není se svými šesti sty stranami v monumentální vázané vazbě zdaleka pozadu. Namísto vyvážené knihy, na jakou jsme od Stephensona zvyklí, však tentokrát dostaneme titul, kde si autor popustil uzdu až příliš.

Neal Stephenson v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1959 ve Fort Meade v americkém státě Maryland.
  2. Jeho otec byl profesorem elektrotechniky, děd učitelem fyziky, matka pracovala v biochemické laboratoři – vědou tedy byl obklopen od samého mládí. Sám vystudoval geografii a fyziku na Bostonské univerzitě.
  3. Proslavil se především dvojicí kyberpunkových románů Sníh a Diamantový věk, z nichž druhý jmenovaný získal ceny Hugo i Locus.
  4. I román Sedmeroev měl šanci získat své ocenění – byl nominován na cenu Hugo – ale neuspěl.
  5. Vedle Sedmeraev se v českém překladu nedávno objevil i Vzestup a pád agentury D.O.D.O., napsaný společně s Nicolle Galandovou.

Žánr hard sci-fi, do něhož spisovatel svůj příběh o konci planety Země zabalil, samozřejmě svádí k popisnosti a k vysvětlování vědeckého pozadí příběhu. Nutno dodat, že v autorově podání jde také o vědu zajímavou a uvěřitelnou, přičemž navíc vychází z moderních poznatků – ať už jde o astronomii a fyziku v úvodních částech či o genetiku v těch pozdějších. Přesto tentokrát kniha obsahuje popisů až příliš, takže se občas dostaneme k pasážím, kdy postavě trvá tucet stran, než přejde místnost, protože mezitím si spisovatel odskočí k vysvětlování čehosi důležitějšího. Na úkor složitě vystavěnému světu pak trpí zápletka i zástup postav, jež se často redukují na jedno- či dvou-rozměrné aktéry.

Zcela zásadní je pak také role příběhové kostry. Autor se zpočátku věnuje přípravám na apokalypsu a souvisejícím vývojům ve společnosti i technologiích, poté osudu lidstva ztraceného v nepřívětivém vesmíru a přicházejícího o zdroje. Třetí a závěrečná pasáž pak přeskakuje o 5 000 let dopředu a z finální situace přeživších z minulých částí extrapoluje, jak by se asi mohla vyvinout jimi založená společnost. Naneštěstí právě tato část, jež představuje zcela nové postavy a prostředí a která dává celému románu pořádný epický rozmach, je nejslabším bodem příběhu. Její zápletka i výčet postav by se daly shrnout jednou větou, protože hlavní slovo si berou přebujelé popisy. Především ale Stephenson ukazuje, že neví, jak precizně vystavěnou situaci uspokojivě uzavřít, a předkládá přímočarý, poněkud utnutý a ještě ke všemu otevřený závěr.

Jen ti nejhouževnatější

Výše shrnuté poznatky nutně neznamenají, že jde v případě Sedmeraev o knihu nepovedenou či nezáživnou – a to i navzdory tradičně odfláknuté talpressovské obálce a tentokrát i poněkud překvapivě nezvládnutému českému překladu náročného originálu. Mnohé pasáže jsou napínavé, věda výjimečně zajímavá a detaily civilizace, která čelí apokalypse, bravurně promyšlené. Kamenem úrazu však je otázka, zda bude mít čtenář dostatečnou trpělivost se knihou prokousat až na konec. Víc než u jaké jiné Stephensonovy knihy tu totiž platí, že přežijí jen ti nejhouževnatější.

  • Neal Stephenson: Sedmeroev
  • Talpress, 2018
  • Překlad: Zdeněk Hofmann
  • Obálka: Martin Zhouf
  • 624 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
5. června 2019, Jan Nohovec

Sedmeroev

Sedmeroev
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč