Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sedm kamenů lásky a ztráty, každý za jeden příběh, Diana Gabaldon: Sedm kamenů lásky a ztráty

Diana Gabaldon: Sedm kamenů lásky

První rozsáhlejší sbírka povídek k oblíbené sérii Cizinka obsahuje i dvě dosud nevydané novely. Sedm kamenů lásky a ztráty ztělesňuje sedm příběhů ze světa Diany Gabaldon, které ocení všichni příznivci autorčina světa. A nejen oni.

Povídka Armádní zvyklosti se odehrává během bitvy o Quebeck a vrací postavu lorda Johna. V Meziprostoru je čtenář svědkem znovuzrození domněle mrtvého hraběte St. Germaina. Mor nemrtvých opět přivádí na scénu lorda Johna, který se nečekaně stává guvernérem Jamajky. Dojemnému vyprávění rodičů Rogera McKenzieho se věnuje povídka Lístek ve větru a v Panicích konečně na scénu přichází Jamie Frazier. V Prchavé zeleni tentokrát není hlavním aktérem lord John, ale jeho bratr, Hal, a sedmnáctileté obchodnice s drahocennými svazky s vedlejším příjmem z krádeží, padělání a vydírání. A soubor povídek uzavírá poslední příběh lorda Johna, který se v povídce V obležení dozví, že jeho matka je v Havaně – a britské námořnictvo se chystá město obléhat…

Diana Gabaldon se proslavila sérií Cizinka, ve které se Claire Randallová propadla časem. Angličanka a bývalá armádní sestřička žijící v roce 1945 se najednou ocitla v Angličany okupovaném Skotsku v 18. století. V době, kdy mezi jednotlivými klany vládne rivalita, i přestože mají společného nepřítele… Clařinu rodnou zemi.

Bez znalosti románů asi pro čtenáře nemá smysl si povídkovou sbírku pořizovat. Předpokládá se, že před začátkem čtení budete vědět kdo je kdo, na druhou stranu autorka dokáže v každém příběhu čtenáře natolik vtáhnout do děje, že na tom ve výsledku vlastně nezáleží. Fanoušek si užije rozšíření příběhů, které miluje, a nový čtenář možná pocítí touhu se do Cizinky ponořit.

Příběhy povídek vzdáleně doplňují hlavní dějovou linku, přestože do ní nezasahují tak, aby čtenář musel hlídat, kdy přesně s touto knihou začne. Nejlepší na celém sborníku je to, že – kromě jediné – povídky rozvíjí příběhy vedlejších postav, pro které v sérii už prostě nezbylo místo.

Krátké texty mají tu výhodu, že mohou čtenáře rychleji chytnout, vpustit do děje, a autorčin styl psaní je velmi chytlavý. Hodně lidí pak ocení spousty dobových reálií a příběhy, které se odehrávají na pozadí historických faktů. Na druhou stranu, především pro znalé fanoušky, můžou některé povídky působit trochu zvláštně, protože celá Cizinka má už tolik postav, až se zdá, že i sama autorka se v nich občas ztrácí. A nejzvláštnější na tom je, že sama Gabaldon si to uvědomuje, což vyznívá od stvořitelky celého světa přinejmenším podivně.

Diana Gabaldon v pěti bodech

  1. Diana Gabaldon má tři akademické tituly, a to ze zoologie, mořské biologie a kvantitativní behaviorální ekologie.
  2. Než začala psát, věnovala se 12 let učení na univerzitě se zaměřením na vědeckou výpočetní techniku.
  3. Kromě řady vědeckých článků a učebnic napsala také četné texty pro komiksy Walta Disneyho.
  4. Její série Cizinka je magazínem Salon nazvána jako „nejchytřejší historický sci-fi dobrodružný a romantický příběh“.
  5. Se svým manželem Douglasem Watkinsem má tři děti, dnes již dospělé, a většinu času tráví ve Scottsdale v Arizoně.

Povídka Panicové se odehrává před dějem prvního dílu Cizinky a její hlavni postavou je všem milovníkům knih dobře známý Jamie Frasier. Kromě tohoto sborníku, text vyšel i samostatně. Největší lákadlo zde představuje právě Jamie a jeho osudy předtím, než poznal Claire. Proto může být pro někoho trochu zklamáním, že se toho vlastně moc nedozví.

Zajímavější postavou celé knihy je tedy lord John, jehož příběhy knihu otevírají i uzavírají. A tato postava si dokonce vysloužila vlastní sérii. Jako vedlejší charakter byl lord John tajemný a získal si srdce spousty fanoušků – a zjevně i autorky, která se mu hojně věnuje – a jeho příběhy jsou na celé sbírce těmi asi nejzajímavějšími. Doplňují jeho život a přibližují jeho osudy čtenářům. Přesto samostatně příliš nefungují a je otázka, jestli by postava měla v povídkách to kouzlo, kdyby jí fanoušek neznal už z Cizinky.

Sedm kamenů lásky a ztráty obsahuje sedm krátkých jednohubek, které jsou určitě velmi čtivé a zajímavé, ale nejsou nutností a určitě nedokážou nahradit románovou tvorbu autorky. Je zjevné, že Dianě Gabaldon více sedí dlouhé a rozsáhle příběhy než krátké texty, které samostatně jednoduše neobstojí.

  • Diana Gabaldon: Sedm kamenů lásky a ztráty
  • Omega, 2019
  • Překlad: Blanka Chocová
  • 712 stran, 449 Kč
1. října 2020, Nela Libovická