Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sebevražedný oddíl – protože někdo tu špinavou práci udělat musí, Adam Glass: Sebevražedný oddíl 1 - Kopanec do zubů

oddíl

Superhrdinové jsou pro děcka. Nikdo přece nemůže po Supermanovi nebo Batmanovi chtít, aby si dobrovolně zamazali ručičky krví nevinných, a to i když to okolnosti vyžadují. Někdy je třeba se vykašlat na servítky, plivnout do ksichtu poctivosti a situaci vyřešit ale sakra po zlém. Proto vláda sestavila obměnitelný tým padouchů s destrukčními sklony a neexistující morálkou.

Dohoda zní jasně – dělej pro nás a my ti skrouhneme trest odnětí svobody. Pokud to přežiješ. Od teď máš v krku nanobombu a pokud nebudeš poslouchat jak cvičenej chrt, odpálím tě jak prašivýho psa. Takhle v kostce Operační skupina X, nekrycím názvem Sebevražedný oddíl, funguje. Sniper Deadshot, šílená Harley Quinn, rozpálený El Diablo, elektřinou napuštěný Voltaik, doslova žraločí muž King Shark a samozvanec Black Spider. Ne snad, že by se tato sestava dala považovat za jakkoli stabilní – Sebevražedný oddíl zde vskutku dostává svému jménu a pravděpodobnost, že akci přežijí všichni, se blíží nule.

Komiks Sebevražedný oddíl – Kopanec do zubů u nás vyšel u příležitosti uvedení stejnojmenného filmu do kin, kromě názvu a pár hlavních postav však spolu po příběhové stránce nemají společného téměř nic. Jedna z věcí, jež nejen kritici filmu vyčítají, je, že není tak nekompromisní a kontroverzní, jak podle přání fandů mohl být. To u komiksu vesměs nehrozí. Tahle banda pošahanců, která pohromadě drží jen horko těžko a zavřít je samotné na hodinu do jedné cely, pravděpodobně se pozabíjí mezi sebou jen z čiré nudy, se s ničím moc nepáře. Zrovna výjimečné není ani obětování člena týmu coby součást plánu.

Jednotka stálého nasazení

Čtenáři se nemusí bát, že by komiksové příběhy začaly nudit. Kapitoly na sebe těsně navazují a jednotka jde doslova z akce do akce, až je jich málem člověku líto, protože nedostanou trochu oddychu. Jinak je to ale záruka toho, že drtivou většinu knihy tvoří právě bojová vřava. Kromě ní dostaly svůj prostor i flashbacky osvětlující původ postav a sem tam nezbytná vysvětlivka. Tempo komiksu je však vražedné. Deadshot, který tým vede, nemá v oblibě zrovna komplikovaně důmyslné plány, a co může, řeší rychle a efektivně. Proto ani čtenář nemá nikdy moc šanci se rozkoukat, jaká nastala situace, a hned se jde na věc.

Co kreslíř, to styl

Na knize spolupracoval jako scénárista jen Adam Gloss, ale kreslířů se vystřídalo celkem sedm. Rozdíly v jejich způsobu kresby jsou zřetelné na první pohled a nejvíce se projevují na charakteru Harley Quinn. Všichni však používají syté barvy, a protože se téměř vše odehrává v noci (nebo to tak přinejmenším vypadá), atmosféra působí správně temným dojmem. Veškerá brutalita je neskrývaná, jak se na podobně tematizovaný komiks sluší. Až by si člověk občas řekl, že si to mohli autoři odpustit.

Adam Glass v pěti bodech

  1. Narodil se v Georgii roku 1968.
  2. Není jen scénárista, ale i televizní producent.
  3. Podílel se na námětech a scénářích k televizním seriálům Lovci duchů nebo Odložené případy.
  4. Kromě Sebevražedného oddílu má na svědomí z universa DC ještě minisérii Flashpoint: Legion of Doom a The Joker: Death of the Family, pro Marvel potom napsal několik příběhů Deadpoola.
  5. V jednom rozhovoru přiznal, že mu lidé i vyhrožovali kvůli způsobu, jakým byla v komiksu zobrazena Harley Quinn.

Sebevražedný oddíl – Kopanec do zubů se čte jedním dechem a nezřídka ten dech i bere. Má spád i překvapivé pointy. Vcelku pochopitelně předpokládá aspoň hrubou znalost universa DC. Jeho antihrdinové, až na jednu čestnou výjimku, pro ránu nechodí daleko, protože je to vždy zdaleka nejjednodušší řešení problému. Komiks potěší především ty, kteří se nebojí, že přijdou o pár postav a vlastně je to tak v zájmu zachování napětí baví víc. V Sebevražedném oddílu totiž život nemá jistý snad nikdo.

25. srpna 2016, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sebevražedný oddíl - Kopanec do zubů

Sebevražedný oddíl - Kopanec do zubů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč