Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Se zlatým kompasem za světly severu, rozbor trilogie Jeho temné esence Philipa Pullmana

Pullman Philip: Jeho temná esence - Zlatý kompas

Dobrodružství. Už jen zvuk toho slova jako by měl magickou moc. Dokáže spolehlivě přitáhnout pozornost všech dětí. A nejen jejich. Kupodivu i spousta dospělých si kdesi v koutku mysli hýčká představu velkého dobrodružství. Jenže snít o něm v teple domova, a opravdu ho prožívat, je úplně o něčem jiném. Takové dobrodružství se totiž neobejde bez pořádné dávky nebezpečí a leckdo při něm může přijít k úhoně.

Jedno z těch velkých dobrodružství připravil pro hlavní hrdinku trilogie Jeho temné esence i spisovatel Philip Pullman. Ještě přednedávnem byla jeho Lyra jen rozpustilou uličnicí, která se s kamarády proháněla po ulicích Oxfordu a prováděla všechny myslitelné i nemyslitelné lotroviny. Ale jednoho večera se stane něco, co ovlivní celý její další život…

Paní zlatého alethiometru
Lyřin osud se začne měnit ve chvíli, když se, přes námitky svého daemona, schová do skříně v salónku Jordánské koleje. Je totiž strašně zvědavá, o čem bude její strýc lord Asriel hovořit se scholáry. Zjistí ale mnohem víc. Dokonce strýci zachrání život a také poprvé uslyší o Prachu. Neviditelných částicích, jež obklopují všechny lidi s výjimkou dětí.
Prach je nepřímo i důvodem, proč Lyra opustí bezpečí koleje. Po celé zemi se totiž začnou ztrácet děti, což má na svědomí banda tajemných Vrahounů. Když zmizí i její kamarád Roger, rozhodne se ho Lyra zachránit. A má štěstí. Narazí na zvěsti o jakési výzkumné stanici na dalekém severu zabývající se Prachem. Proto se přidá k záchranné výpravě kočovných Romunů. Pravda, není jednoduché je přesvědčit, aby ji vzali s sebou, ale Lyra má mocný argument – alethiometr.

Pullman Phillip: Jeho temné esence 01 - Zlatý kompas (brož.)

Ve Zlatém kompasu autor rozdává karty a připravuje si půdu pro velkou hru, kterou hodlá se čtenářem sehrát. S virtuozitou vypráví poutavý příběh, v němž se dobrodružství prolíná s napětím i nebezpečím. Dovedně mixuje realitu a fantasii, aby získal kýžený výsledek – chytlavý text s nádechem exotiky i kouzlem nepoznaného, a staví tak čtenáře do pozice objevitele úplně nového světa.

Svět lidí a daemonů
Svět Zlatého kompasu je nám totiž blízký i vzdálený zároveň. Jako by z něj dýchala atmosféra Anglie počátku XIX. století, kdy gentlemani chodili v cylindrech i fracích a dámy nosívaly dlouhé róby. A celý svět byl okouzlen vědou a technickými vymoženostmi.
Jenže Lyřina Anglie patří do trochu jiné reality. Do reality, kde má každý člověk svého daemona, což je něco mezi inteligentním společníkem, nejbližším přítelem a zvířecím mazlíčkem, jenž je s člověkem spojen velmi silnou, téměř fyzickou vazbou.
Daemoni ovšem nejsou jedinou odlišností. Významnou silou tohoto světa je církev, která se viditelně či skrytě snaží ovládat všechny aspekty života. Nelituje přitom sil ani prostředků, aby si udržela moc ve svých rukou. A přece se i zde najdou lidé nezkrotného ducha, kteří se proti tyranii bouří. Přes všechno tmářství a mlžení se bouřlivě rozvíjejí vědy, jež však mají mnoho společného s náboženstvím a mystikou. Ostatně i to, co my nazýváme fyzikou, je zde experimentální teologií.

Pullman Philip: Jeho temná esence 3 - Jantarové kukátko

V Pullmanově světě ale nežijí jen lidé. Pláně severu ovládají mohutní medvědí válečníci, jejichž král má sídlo ve Svalbardu. Medvědi se často proto nechávají najímat jako strážci a vojáci. Jsou také pověstní dodržováním daného slova. Ve výčtu nelidských bytostí nesmíme zapomenout na divoženky, dlouhověkou rasu překrásných žen schopných létat. Ovšem jsou tu i bytosti mnohem méně příjemné, jako třeba odporní a zákeřní útesoví běsi.

Jedinečný nůž je dvojsečná zbraň
Na počátku druhého dílu nazvaného Jedinečný nůž se ale překvapený čtenář ocitá na matičce Zemi, aby se tu seznámil s další důležitou postavou. Tou je dvanáctiletý chlapec Will, který se sám stará o nemocnou matku. Jakousi náhodou ale objeví okno do alternativního světa, kde se v opuštěném městě setkává s bloudící Lyrou. Onen svět ovšem není tak přívětivý, jak se zpočátku zdá. Na dospělé tu útočí fantomové, které z nich vysávají životní energii. V nejvyšší věži města je však Jedinečný nůž, jehož se fantomové obávají nade vše. Krátká porada s alethiometrem Lyře prozradí, že musí pomoci mladíkovi nalézt jeho dávno ztraceného otce, pokud chce uspět ve svém poslání. A tak se Will stává jejím průvodcem i ochráncem.
Zatímco se naše dvojice pohybuje mezi světy, v obrovské pevnosti lorda Asriela se scházejí všechny nespokojené, svobodomyslné a nezkrotné bytosti od malinkých, ale hrdých Gallivespianů až po svržené anděly, aby tu vytvořily mohutné vojsko. Lord Asriel totiž hodlá vyzvat k boji samotnou nejvyšší Autoritu…

Pullman Philip: Jeho temná esence 2 - Jedinečný nůž

V druhé knize nabírá děj mnohem temnější tón. Schyluje se totiž k osudovému střetnutí, v němž půjde o všechno. Pryč je ona zdánlivá dětská hravost textu, nenápadně ji nahradila ponurá realita bezprecedentních činů. Nad Jedinečným nožem se vznáší předzvěst strašlivé bouře, jež mnohé smete. Lyra už ví, že její dobrodružství může být smrtelně nebezpečné, ale ani to ji neodradí od další cesty. A všichni přátelé, které si kdy získala, se jí snaží tak či onak pomoci.

Co je vidět v Jantarovém kukátku?
Vše pak spěje k vyvrcholení v Jantarovém kukátku. Zatímco lord Asriel uvádí do chodu svůj geniálně-šílený plán, Lyra a Will před sebou mají mnohem děsivější úkol. Musí se totiž dostat do světa mrtvých, kde chtějí najít Rogera a Willova otce Johna Parryho. Ovšem cesta do světa mrtvých není právě nejjednodušší. Naštěstí Willův Jedinečný nůž se dokáže prořezat i tam.
Aby ale mohli pokračovat v cestě, musí na břehu zanechat své daemony. A vzdát se jich je stejné strašlivé jako si vytrhnout kus vlastního těla.
Až potom jim svět mrtvých vydá své tajemství. Není žádné království nebeské ani žádné peklo, jen děsivá bezútěšnost a nekonečné čekání v zapomnění pro milióny a miliardy mrtvých. Nebyla by to ale Lyra, aby se to nepokusila změnit…
Zatím mezi světy zuří strašlivá bitva. Zástupy andělů, duchů, fantomů, lidí i stovek dalších stvoření bojují na život a na smrt. I Lyra a Will přispějí svým dílem. Ale jejich putování se má naplnit úplně jinde. Ve světě, který vypadá téměř jako ztracený ráj. Právě tady se dozví, co je Prach zač a proč se tak rychle ztrácí. A toto poznání je postaví před tu nejobtížnější volbu jejich dosavadního života.
Autor svou trilogii zakončil ve velkolepém stylu. Na jedné straně sugestivní obraz strašlivé a zároveň děsivě nádherné bitvy všech bitev, jež doslova otřásá základy všech světů. Proti ní staví příběh dvou dospívajících dětí, který by mohl jevit jako banální, kdyby právě ony neměly ve svých rukou další osud všech inteligentních bytostí.

Pullman Philip: Jantarový dalekohled

Lyra, Will, Iorek Byrnison a ti druzí…
Lví podíl na čtivosti příběhu má Lyra, děvče, kolem níž se celý děj točí. Ta je ovšem spíše nezkrotná uličnice a tvrdohlavá tyranka než způsobná naondulovaná panenka. Dívka si přesto osvojila spoustu užitečných vlastností. Pohříchu užitečných hlavně pro ni. Je tvrdohlavá, prostořeká a nic si nenechá líbit, přesto dokáže okouzlit svou bezprostředností. Její cílevědomost si zaslouží obdiv. Navíc jako dítě prostě ignoruje všechna omezení a hranice světa dospělých, takže dokáže dělat ty nejneuvěřitelnější věci. A její soucit, pochopení i empatie jí pomáhá získávat přátele po celém světě i mimo něj. A nejen mezi lidmi.
Tak si dokázala „obtočit kolem prstu“ i tvora tak nevyzpytatelného, majestátného a silného, jako je medvěd Iorek Byrnison, nebo poněkud podivínského vzduchoplavce Lee Scoresbyho. Prostě přišla, nabídla jim své srdce, a oni je s díky přijali. A od toho okamžiku byli ochotni pro ni nasadit i život, protože věděli, že ona by pro ně kdykoli udělala totéž.

Pullman Philip: Dokonalý nůž

Will je postavou méně výraznou a zůstává v Lyřině stínu. A není divu, příliš brzo se musel vzdát svých dětských snů a převzít starosti dospělých. Ale nezlomilo ho to, právě naopak. Vypěstovalo to v něm jakousi zatvrzelou neústupnost. Jeho tvrdošíjná spolehlivost však skvěle doplňuje Lyřinu živelnost.

Lyřiným úplným opakem jsou další důležité a zajímavé postavy – lord Asriel a paní Coulterová. Asriel je vizionář, který je zcela upnutý na jedinou myšlenku, pro niž je ochoten obětovat cokoli a kohokoli. Paní Coulterová je zase rozená intrikánka a talentovaná lhářka, jež jde za svým cílem i přes mrtvoly. Jako nejsilnější zbraně uplatňuje svou krásu i inteligenci, s chutí používá i lest a přetvářku, jen když to zajistí splnění jejích plánů. Jak vidno, lord Asriel a paní Coulterová se od sebe zas tolik neliší. A cesty těchto dvou Lyra kříží.

Jeho temné esence – mystický příběh, či „jen“ dobrodružství?
Philip Pullman stvořil podivuhodný a kouzelný příběh, který ovšem není jen oním už mnohokrát zmiňovaným Velkým a Skvělým dobrodružstvím, jež boří hranice světů a zapaluje oheň v srdcích všech, kteří mají dostatek fantazie. Je něčím mnohem větším. Ačkoliv jsou Jeho temné esence pokládány především za dětský příběh, dokázaly zaujmout i překvapivě rozmanitou skupinu dospělých čtenářů. Svůj podíl na tom má spousta živých a hluboce lidských myšlenek a vizí, které se autorovi podařilo do textu „propašovat“. Když k tomu připočteme Pullmanův vypravěčský talent, skvěle podané postavy a realisticky vystavěné světy, vyjde vám příběh, na který se hned tak nezapomíná.

Česká vydání Jeho temných esencí:
Česky vyšla Pullmanova trilogie dvakrát. Poprvé jí vydalo nakladatelství Classic jako Světla severu (2002), Dokonalý nůž (2003) a Jantarový dalekohled (2003). Druhé vydání připravilo nakladatelství Argo, jež zvolilo pro jednotlivé knihy poněkud odlišné názvy Zlatý kompas (2007), Jedinečný nůž (2007) a Jantarové kukátko (2007)

Pullman Philip: Světla severu

Philip Pullman
(*1946)
Britský spisovatel, jenž se zaměřuje především na dětského čtenáře. Jeho knihy mají však pozoruhodně velký ohlas i u dospělých.
Narodil se roku 1946 v Norwichi. Vzdělání získával porůznu v Anglii, Zimbabwe a Austrálii. Studoval i na Oxfordské universitě. Dlouhou dobu se pak živil jako učitel na různých středních školách.
Psát začal už jako mladík, nejdříve přepisy příběhů, které vyprávěl mladšímu bratrovi a kamarádům. Jeho první vydanou knihou se ale stal román až The Haunted Storm (1972). U čtenářů výrazněji zabodoval tetralogií o Sally Lockhartové, kterou sám charakterizuje jako historické thrillery ve staromódním viktoriánském stylu.
Skutečný věhlas mu ale přinesla trilogie Jeho temné esence (His Dark Materials). Ta se skládá z knih Golden Compass (1995, v USA vyšlo jako Northen Lights), The Subtle Knife (1997) a The Amber Spyglass (1999). Příběh mladé Lyry si okamžitě získal srdce čtenářů a tak se rázem stal bestsellerem. Později se autor k Lyře vrátil v dalším příběhu Lyra's Oxford (2003).

Článek je převzat z magazínu Pevnost 1/2008.

16. dubna 2008, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).