Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Se správným průvodcem je cesta cílem, Dan Simmons: Endymionův vzestup (Hyperion 04)

Simmons Dan: Hyperion 04: Endymionův vzestup

Raul Endymion, potažmo Dan Simmons jako jeho literární otec, je jedním z nejlepších průvodců, jaké si můžete přát. Cíl je jasný od počátku, ba dokonce od počátku předchozí knihy, ale ta cesta! Na jejích zákrutech byste se klidně toulali mnohem déle než nějakých 1 200 stran, které Endymion a Endymionův vzestup dohromady nabízí.

Závěrečný díl ságy je ze čtyř „hyperionských“ knih nejbližší klasické dobrodružné sci-fi. Už předcházející kniha se proti původní dilogii tímto směrem odklonila, nicméně pořád hodně sázela na autorův značně meta-narativní způsob vyprávění. Tenhle ústup k „obyčejnějšímu“ žánru není ale v nejmenším na škodu. Literárnímu chameleonovi Simmonsovi sedí snad jakákoli poloha a z každé vymáčkne absolutní maximum.

Cesta, která před Raulem Endymionem na začátku závěrečného dílu leží, je již poměrně jasně daná. Přesto čtenáře čekají stovky stran neskutečného dobrodružství, velkých zvratů, zrad i přátelství, než se cesta dobere svého cíle.

Endymionův vzestup nabízí obrovský rozmach v rozhledu po známém i neznámém vesmíru. Ukazuje cesty, kterými se v něm dokáže život vydat, a které často berou dech. Zároveň je ale asi nejniternější a určitě nejromantičtější knihou z celé ságy. Vztah Raula a jeho chráněnky / učitelky / kamarádky / lásky Aeney se zde rozvíjí až k naplnění.

Vše sledujeme Raulovýma očima – autor se přísně drží v jeho hlavě a jeho občasnou vypravěčskou vševědoucnost má velmi dobře zdůvodněnou. Je fascinující sledovat stále se zvětšující rozpor mezi Raulem – hrdinou schopným neskutečných činů a výkonů (odvyprávěných vlastně „jen tak mimochodem“) a Raulem – mladým mužem, zaslepeným láskou až k určité naivitě, hlouposti… Raulem, který v některých důležitých uvědoměních zůstává do poslední chvíle několik kroků za čtenářem. Činí to z něj nesmírně plastickou postavu – člověka s neskutečným potenciálem, potenciálního vůdce, a přesto… inu, trochu mile přitroublého. V literatuře obecně je to velmi osvěžující zjev a pro Simmonse to znamená opět o něco jiný styl vyprávění, o něco jinačí žánr… tak jak předvedl i v každé z předchozích knih z cyklu.

Žádná z nich přitom není horší než jiná, byť se asi většina čtenářů shodne, že Hyperionská dilogie je proti té Endymionské zaslouženě přeci jen malinko větší klasikou. Což v pomyslném komplexním knižním žebříčku znamená pořadí Hyperion, Endymion, zbytek Simmonsových knih, dlouho nic… a pak tvorba ostatních autorů.

O tom, jestli se máte do jednoho z největších vesmírných dobrodružství, jaká kdy byla napsána, pustit, není vůbec žádných pochyb. Směle vpřed a šťastnou cestu!

  • Dan Simmons: Endymionův vzestup (Hyperion 04)
  • Vydal: Argo / Triton, 2020
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 698 stran, 748 Kč (v e-shopu Fantasye již za 673 Kč)
15. července 2021, David P. Stefanovič

Hyperion 04: Endymionův vzestup

Hyperion 04: Endymionův vzestup
748 Kč 673 Kč