Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Scifárna StarCraft Ghost: Nova je bolestné za zrušenou konzolovou hru, Keith R.A. DeCandido: StarCraft Ghost - Nova

DeCandido Keith R.A.: StarCraft Ghost - Nova

Jak nadpis hlásá, hra StarCraft: Ghost nakonec nespatřila světlo světa. Osud konzolovky ale nenásledovala její knižní adaptace. Ujal se jí sice Keith R. A. DeCandido, přeborník na adaptace všeho druhu, jenže ten se u nás moc nepředvedl. Dojem z nepovedeného počinu World of Warcraft: Kruh nenávisti, nespravil ani průměrnou knihou Comannd and Conquer: Tiberian sun. Ale jak se říká do třetice všeho dobrého či zlého…

Jednou z deviz StarCraft Ghost: Nova je, že čtenáře zavede do období, které není příliš zmapované, protože předchází známému ději z her, tedy na samotný počátek války mezi terrany (potomky lidí), protossy a zergy. Lze proto sledovat postupnou přeměnu Konfederace na Terranský Dominion, přičemž je nám tento proces nabízen širokoúhlou optikou. Hlavní hrdinka Nova Terra se totiž během děje dokáže propadnout ze šlechtické elity Starých rodin až na úplné dno, aby se stala nedobrovolnou loutkou v rukou šéfa podsvětí.

Druhým velkým kladem je pak samotná postava Novy Terry, která je nadaná velmi silnou telepatickou schopností, o níž ale nemá díky rodinné politice ani nejmenší tušení. Tato skrytá síla ale vyplyne na povrch velmi násilným způsobem. Když patnáctiletá Nova přijde domů a nachytá teroristickou skupinu uprostřed vraždění její rodiny, neudrží se a způsobí hotovou psionickou bouři, která rozmetá vetřelce po celém rodinném sídle. Při ní ztratí vědomí a probere se v chudinské části města, přiléhavě nazývané Žumpa. Jenže toto představení nezůstane utajeno před Konfederací ani podsvětím Tarsonisu.

Postavy děj na nohy postaví

Na scénu se tak dostává i Honák programu Duch Mal Kelerchian, bývalý detektiv se slabým nadáním pro telepatii, který nesnáší svou práci stejně hodně jako svou nadřízenou. Ačkoli je Mal velmi sympatickou a uvěřitelnou postavou, připomínající hrdiny americké drsné školy, jeho detektivní linie čtenáře asi příliš nenadchne. Počáteční pátrání se totiž rychle zasekne a kupředu se pohne až na úplném konci po náhodně prohozené větičce. Pracně budovaný obraz poctivého a chytrého detektiva tím dostává značně zabrat.

Keith R. A. DeCandido v pěti bodech

  1. Narodil se v New Yorku v Bronxu.
  2. Je velkým fanouškem Star Treku, o čemž svědčí i jeho podíl na takřka čtyřiceti knihách z tohoto světa.
  3. Koprodukoval show o science fiction nazývanou The Chronic Rift a podílí se i na stejnojmeném podcastu.
  4. Pracoval na knižní podobě příběhů z mnoha různých předloh, od Resident Evil, přes Spidermana až po CSI: New York.
  5. Jeho nejúspěšnějším autorským projektem je high fantasy Dragon Precinct.

Hlavní síla knihy rozhodně není v ději, ale v postavách, které všechny projdou velmi zajímavým vývojem. Lze sledovat souboj Novy s její nově nabytou schopností i se všemi, kteří ji chtějí jenom využít pro své cíle, postupné propadání Fagina do vražedné paranoie, obrat drogového dealera Markuse na světlou stranu nebo roztátí chladného a zahořklého Honáka Mala.

Přitom celá Konfederace se otřásá v základech, nejen díky občanské válce, která směřuje k neúprosnému vítězství Arctura Mengska a jeho Dominionu nad Konfederací, ale i díky soustředěnému tlaku mimozemských ras, které tady hrají úlohu pouhého strašáka z vesmíru a ke slovu se vůbec nedostanou. To je asi taky jediná věc, která může fanouškům StarCraftu vadit – po knihách zkoumajících protossy a zergy byl ale nejvyšší čas nahlédnout pod pokličku Terranů. Keith R. A. DeCandido si rozhodně napravil reputaci a ze světa StarCraftu se stává jeden z nejsilnějších hráčů na poli knih z herních světů.

  • Keith R.A. DeCandido: StarCraft Ghost – Nova
  • FANTOM Print, 2012
  • překlad: Jakub Mařík
  • obálka: Glenn Rane
  • 256 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 206 Kč)
4. listopadu 2012, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

StarCraft Ghost - Nova

StarCraft Ghost - Nova
  229 Kč