Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Santarožská bariéra, Frank Herbert

Herbert Frank: Santarožská bariéra

Narazit v dnešní době na kraj, kde vás přivítají s otevřenou náručí a vlídnými slovy bez zištných úmyslů, je velice neobvyklé. Ještě nezvyklejší je uvěřit faktu, že v podmínkách tvrdého kapitalismu vůbec existuje na Zemi město, kde platí jiné zákony než ty tržní. Jistě, i zde zadarmo ani kuře nehrabe, ale jak kdy a jak pro koho… Je to divné, ale místním je zcela jedno, zda vystoupíte ze superbu v bílém fraku, nebo z otlučené stodvacítky v montérkách. Neusmějí se na vás, ani když zavětří mince v naditých kapsách. Inu, jejich služby, natož přízeň, si za peníze jen tak nekoupíte, protože budete mít co dělat, abyste jim je vůbec vnutili. Ne snad proto, že by byli tak velkodušní a štědří. Kdepak. Ten problém jste totiž vy! Nevítaný host.

Svět je plný anomálií, proto Gilbert Dasein jednoho dne přijíždí do Santarogy, zapadlého městečka hřadujícího na dně odlehlého údolí, aby v roli nenápadného výzkumníka provedl marketingový průzkum lokálního trhu a přišel na kloub záhadě, proč se zdejší obyvatelé chovají podivně neamericky; rozluštil, proč nekradou, neplatí na ně reklama a nakupují výrobky výhradně od okolních prodejců, a filiálku nadnárodního vlivného obchodního řetězce brali do jednoho obloukem, což nutně muselo vést k jejímu brzkému bankrotu. Tato hádanka nedává přespolnímu magnátovi už dlouho spát, neboť dva předešlí agenti zde za nejasných okolností… nešťastnou náhodou… přišli o život. Jejich nezdar má zastínit slibný Dasein, zkušený psycholog, mimo to po uši zamilovaný do místní dívky studující na jeho katedře, který projekt nevzal ani tak kvůli tučným penězům, ale jako příležitost po roce odloučení se opět vidět s Jenny, jež mu tehdy sice slíbila ruku, ale tvrdošíjně odmítá odejít z údolí. Toho zvláštního místa, o němž se zmiňuje s láskou a nedá na něj dopustit. Jaké taje ukrývá, že se ho nechce vzdát a je pro ni přednější než milovaný Gilbert?

Jméno amerického spisovatele Franka Herberta je často skloňované v souvislosti s cyklem o pouštní planetě Arrakis, a jistě právem, neboť jde o autorovo nejrozsáhlejší, ale i nejpropraco­vanější dílo, jímž se etabloval mezi zářivé, nehynoucí ikony science fiction. Byla by ale velká chyba rozplývat se nad Dunou a opominout samostatné romány, mezi nimiž se ukrývají i takové znamenité a nekonvenční počiny, jako je Santarožská bariéra, napínavé, absurdní, varovné, lehce nadpřirozené, pod povrchem velice lidské, ani ne třísetstránkové dílko, jež se díky tvůrčímu zápalu a čilé invenci tváří jako science fiction, ač jí ve skutečnosti není, neboť motiv, který knize dominuje, lze označit více za fantaskní než fantastický. Mohu vás však ubezpečit, že zklamání není na místě, protože výsledek dopadl nad očekávání dobře.

A to díky nepopiratelnému vypravěčskému umu, kterým Herbert spřádá tkanivo imaginace v pečlivě odměřených dávkách a krok za krokem, jako umělec maluje komplexní obraz do nejmenšího detailu. Pozornosti neuniknou všudypřítomné výstižné popisy, chladné i plamenné dialogy, těkavé myšlenky a hryzavá moudra, stejně jako propracovaná psychika hlavních postav. Pověstným okem, jež bere vše, je autorova dovednost navodit adekvátní atmosféru a z obyčejného vypravování učinit zážitek, na který budete dlouho vzpomínat. Začátek, respektive první třetina románu, je jak vystřižený z filmu od Davida Lynche. Dasein se ocitá v prostředí na první pohled malebném, ale po krátkém seznámení s ním pro něj zcela nehostinném. Cítí, že tu něco pod nádhernou slupkou nehraje a vyvolává nepopsatelné vnitřní napětí, nutí celé jeho tělo být v pozoru: Dasein si uvědomil jakousi nepřítomnost, negativní zjištění o těch domech, na které se díval. Nikde neblikala jediná televize, nebyl tu ani jeden obývací pokoj, jehož stěny by světlo všudypřítomné obrazovky zabarvilo do šedivého odstínu podobného škraloupu na mléce. Záhy zjistí, že nejen jeho přítomnost, ale i kohokoli zvenčí, je tu trpěna s neskrývaným odporem a opovržením: V otevřených dveřích se objevil plešatý muž, vrásčitý a hubený jako tyčka, a zadíval se na Daseina pohledem jestřába, který se právě chystá vrhnout střemhlav dolů. „Prosím?“ „Potřebuji pokoj,“ řekl Dasein. „V jaké záležitosti tu jste?“ Dasein tu nečekanou výzvu přijal a přitvrdil tón. „Jsem unavený,“ řekl. „Potřebuji se vyspat.“ „Jen projíždíte, doufám,“ zavrčel muž. Nedokážete si představit horší místo, kde byste se cítili jako páté kolo u vozu, které všichni zcela evidentně přehlížejí. Je nasnadě, že rozhovory se ponesou v odtažitém a absurdním nádechu: „Je tu nějaký sluha?“ „Vypadáte dost silný, abyste si vlastní věci odnesl sám.“ A ukázal za Daseinova záda. „K pokoji se jde támhle zadem, do druhého patra.“

Autor na dalších stránkách pečlivě volenými obraty udržuje zdání odtažitosti a nádavkem údernými větami stupňuje napětí. Jak postupujeme po přímočaré nitce příběhu, líčené z pohledu nezaujaté třetí osoby, jež s jakousi zlomyslností a chladnokrevností příznačnou pro Santarožany nechává Gilberta čelit zlověstné, neprostupné auře vznášející se nad dolinou a přespolním brání proniknout do skutečné povahy občiny, vynořují se jako studené prsty, co vyvolávají pocit mrazení, nové skutečnosti, které dokáží znejistit pro podmínky románu i téměř ideální postavu mladého psychologa, jenž vidí druhým do karet. Aktérova dedukce náhle při kontaktu s vesničany selhává, nedokáže rozkódovat nejasná a matoucí slova, zhuštěná do obskurní hantýrky. Ač by měl být duševně zcela vyrovnanou osobností, brzy zjišťuje, že trpí stihomamem a mírnou formou schizofrenie – neustálý strach z odhalení během tajných misí po nepřívětivém, nevlídném okolí, nabitém dusivou, temnou náladou, a neutichající vzpomínka na smrt kolegů je mu neúnavně v patách. Nelze se mu divit, že ho přepadají bludy, a několikrát dokonce upadá do deliria. Když procitne, nejen že pochopí, že mu osud do cesty políčil řadu nemilých překvapení, před nimiž není nikde v bezpečí, ale že se dostal do slepé uličky, z níž není návratu…

Herbert ukazuje, že v jednoduchosti je síla. Proto stvořil Santarogu, nezávislé, malebné venkovské městečko, baštu tradičního života zalidněnou soběstačnou, vzájemně prospěšnou a vlastními členy vespolek se respektující, uzavřenou komunitou, v mnohém připomínající řeckou polis, která se obrací k člověku, dává přednost svobodě duše před mamonem, a tím chová nelibost k modernímu, komplikovanému stylu života, a tedy vůči všem, kdo do města zamíří, byť by tudy měli jen projíždět… Proto jsou venkované tak svérázní, izolovaní v osamělé kotlině odloučené od okolního, rušného universa a nadřazení, oproštění od pro ně malicherných problémů moderního světa, které s pobavením komentují, parodují v domácím plátku, co není k dostání v žádné trafice: „Odzbrojovací jednání v Ženevě jsou odzbrojující snad jen svou zbytečností. Připomínáme, že minule ještě pořád zástupci národů jednali, když už bomby začaly padat.“ Představte si vesnici jako prehistorický organismus, vegetující vlastním stylem a tempem, jenž se stará jen o své blaho a bezpečnost. Výsledkem je pro cizince vzdálený svět z jiné doby, který se odlišuje na první pohled maličkostmi, jako jsou lustry, co neustoupily zářivkám, kameninové džbánky na pivo místo skleněných půllitrů nebo střechy se zdobným vyřezáváním, ale i odlišnostmi, kterých si hned nevšimnete: chybějícími televizemi, chorými dušemi a… dětmi; jídlem s exotickými ingrediencemi nebo rozlehlým zemědělským družstvem okatě podobným včelímu úlu, co vrhá stín na všechny zmíněné hlavolamy.

Frank Herbert je velký experimentátor, možná proto rozvíjí i třeskuté téma návykových látek a jejich vlivu na lidský organismus. Narozdíl od Duny, kde koření, krom jiných pozitivních účinků, prodlužovalo poživatelům život, se vydal jiným směrem a zhmotnil drogu, která zesiluje jisté dovednosti… Možná proto, ač uzavřeni před vichry hektické honičky soudobých dnů, jsou Santarožané dobří pozorovatelé. Jejich ústy se Herbert trefně vyjadřuje k ošemetným problémům, jako je právě zmíněná hamižnost a na oko hraná hra na svobodu: „…někteří lidé se za svobodou honí tak, až se stanou otroky svobody.“ To pravé líté, neustávající klání se ovšem odehrává každý den: „Tam venku je civilizace složená z bitevních polí. Mají různá jména: trh, prodej, soud, volby, senát, aukce, stávka – ale pořád to jsou bitevní pole. Popřít se to nedá, protože kdokoliv si může opatřit celou výbavu zbraní, od slov po děla.“ A věřte, že místní vědí, o čem mluví, neboť pařáty nadnárodních korporací si díky penězům proklestí cestu kamkoliv… i do Santarogy. Pro ně platí velice příznačné tvrzení, že: Chudák si zásady nemůže dovolit, boháč jich nemá zapotřebí. V jistém světle jde o velice znepokojivý výrok, který jen potvrzuje, že: „V tom světě venku se člověku může přihodit spousta věcí.“ Nabízí se otázka, zda i silná, samostatná, odloučená pospolitost má šanci přežít nezměněna. A jestli ano, jak dlouho dokáže vzdorovat?

Autor bezesporu namíchal zdařilý koktejl, třebaže použil veskrze střídmé ingredience, jako je přímočarý děj, jediné místo zápolení, nosná hlavní postava, tradiční forma vypravování, pohled třetí osoby s občasnými vnitřními monology hrdiny, jednoduchá témata. Chopil se jich však po svém, a tak si příběh zachovává vysoké tempo a většinu času i napětí, kulisy jsou dostatečně realistické, aby byly krásné i hrůzné dle toho, pod jakým úhlem se na ně díváte; Dasein je živoucí bytostí, stejně jako další figury, které na své pouti míjí, a náměty dostatečně rozvedené, aby pobavily, znepokojily nebo vedly k zamyšlení. Svou měrou k tomu přispívá umění fabulace a narace, jež všechny elementy umně splétá. Přesto musím k potěšení party škarohlídů prohlásit, že román není dokonalý. Ano, má menší mouchy. Lehce zamrzí, že se z poslední třetiny vytratil pocit znepokojení a počáteční hororový nádech, nahrazený zprvu zdařilým návratem k absurdnu, jež po určité době ztrácí původní silný dech a působí únavně, až zbytečně, což naštěstí nahrazuje skvělý ironický závěr. Díky němu je vyřešeno dilema, jak k Santarožské bariéře přistupovat – odhoďte zasmušilou masku, vnímejte moudrá poselství, bojte se a… bavte se.

Měl-li bych knihu oznámkovat, udělím 8,5/10: Už dlouho jsem nečetl román, který by bez otřepaných hororových rekvizit jen dokonalou hrou slov tak sugestivně navodil napínavou atmosféru, že by se téměř dala krájet, zhmotnil kraj, kde si cizinec připadá jako v pověstné cizí zemi, a zároveň nad vším rozprostřel háv groteskna, místy střídaný pečlivým přemítáním nad aktuálními problémy, z nichž vyčnívá zejména odklon současné společnosti od tradiční pospolitosti založené na humánních hodnotách. Santarožská bariéra je jakousi sondou do hlubin lidského nevědomí, co se pídí po dokonalejší bytosti navracející se k šťastnějším, bezstarostnějším kořenům života. A nejen sondou, ale především apelem varujícím před neduhy moderní doby, které zlehčuje nezřídka s rázností děsivější, než je leckdy mistrovou rukou načrtnutý psychologický teror. Knize můžete vytknout, že neudržela až do konce mrazivé ježení chlupů na zátylku, ale kdo to vůbec dokáže? Je pravda, že v jisté fázi neodhadla míru komična, kdy méně by bylo více, ale výtečný konec zažehná drobné vady na kráse a zajistí, že celá pouť měla sakra smysl.

  • Frank Herbert: Santarožská bariéra
  • vydal: Baronet, Praha, 2009
  • přeložil: Richard Podaný
  • obálka: Jan Ungrád
  • 264 stran / 249 Kč
26. května 2009, Martin Bedeč

Diskuze k článku

search tadalafil
Ethevevat - 22. 08. 2022 00:04

Permethrin Cream stromectol vs ivermectin
stromectol tablet ne için kullanılır
impesia - 01. 11. 2022 07:58

2019, 67, 3363 3371 stromectol manufacturer 1976; 36 4595 601
anastrozole and tamoxifen combination for gyno
mayclarry - 13. 11. 2022 13:53

natural alternatives to tamoxifen No patients in the oestrogen receptor ER negative group received tamoxifen
prednisolone and doxycycline
Gaimuri - 16. 11. 2022 03:23

PubMed 4672898 clindamycin vs doxycycline
clomid and menstrual cycle
inencix - 16. 11. 2022 07:35

clomid 100 mg tablets to buy Interestingly, the majority of patients in this study took atorvastatin 60
lasix increase creatinine
DweklySeD - 17. 11. 2022 05:59

It is important to remember that dependence is normal, and happens to everyone who takes opioids for a long period of time how does lasix work
stromectol amazon canada
gooxeni - 17. 11. 2022 16:24

O O, except where such unstable moieties are transient species that one can use to make a compound with sufficient chemical stability for one or more of the uses described herein, including for synthesis of the formula 1 or other compounds stromectol canada buy
cialis for daily use to treat bph
ephenry - 09. 12. 2022 23:21

For patients not receiving tamoxifen, the corresponding values were 6 cialis 40 mg
cramping clomid after ovulation
astoche - 10. 12. 2022 12:18

clomid for males syndrome polycystic ovary E Cushing s syndrome FM 11
cialis farmacia online
invelty - 12. 12. 2022 14:16

real cialis no generic He s durable, like I said before
hcg propecia help
prizibe - 13. 12. 2022 08:23

Data is represented as mean SEM should i take 1mg or 5mg of propecia Determination of ibs associated visceral and abstract thinking
bad side effects of viagra
Aerorry - 15. 12. 2022 18:17

Nolvadex vs aromatase inhibitors my husband takes viagra and doesn t tell me etodolac zyrtec 10 mg krople dawkowanie Gay activist Nikolai Alexeyev told The Associated Press on Friday that he would petition the Supreme Court next week to contest the presidential decree banning rallies in Sochi as violating our right of freedom of assembly
priligy price in singapore
sluslyTig - 24. 01. 2023 12:49

priligy kaufen The effect of tamoxifen on expression of the jun gene family was also examined
bumex vs lasix conversion
Naptearve - 25. 01. 2023 02:25

I had a regular period that same month, days after lasix vs bumex
should you increase k+ with lasix
Neilscini - 26. 01. 2023 09:48

Do not switch the liquid you use often lasix and gout 58 events per patient per year for denosumab and zoledronic acid, respectively; P
duodart and cialis
fulkSaunk - 27. 01. 2023 08:49

cialis vs viagra Yet, there are more complex processes at work than simply intervention or not
priligy precio mexico
Clearry - 28. 01. 2023 01:49

cialis and priligy 2 are possible
dealing with hot flashes from tamoxifen
inosige - 28. 01. 2023 10:25

nolvadex for sale good site In addition, although an effective anti aldosterone agent, spironolactone has a tendency to produce undesirable sexual adverse events; at the standard dose, breast tenderness, gynaecomastia and erectile dysfunction can occur in men, whereas menstrual abnormalities may occur in premenopausal women 35
getting pregnant after 40 clomid
quaxyquat - 30. 01. 2023 16:07

clomid success stories He ate his entire meal
furosemide sodium depletion
Clearry - 01. 02. 2023 12:20

58 Its protective effects against oxidative injury are probably due to the upregulation of cellular antioxidant enzyme activity, including superoxide dismutase SOD, catalase CAT, and glutathione peroxidase GPx lasix without a rx What the hell is this thing Chen Hui broke free and looked at the white ribbon with dissatisfaction
dapoxetine 60mg review
apemepick - 09. 02. 2023 19:04

do i need a doctor prescription to buy priligy Furthermore, while investigators were blinded to treatment groups, they could not be blinded for urine output
furosemide silver complex
Swibimi - 14. 02. 2023 23:07

lasix buy no prescription Furthermore, aggregation of desmin was correlated with loss of small heat shock protein in the Bis iCKO mice, indicating that BIS plays an essential role in the quality control of cardiac proteins, as has been suggested in constitutive cardiac specific KO mice
how to activate a cialis coupon
Avainia - 17. 02. 2023 16:41

Reishi and Cordyceps support this small but important presence of estrogen and counteract the onset of some typical symptoms of menopause, generally related to the lack of estrogen lack of energy, poor mood, irritability, insomnia, osteoporosis and weight gain buy cialis generic online Dr Chiu reports no relevant financial disclosures
best way to take liquid cialis
Ciniasy - 20. 02. 2023 15:26

In these behavioural trials, a marked increase in number of c Fos positive cells was observed in several brain regions involved in sensory integration, the cortex and hippocampus, and in emotional signal processing, habenula nucleus, mediodorsal thalamic nucleus and ventromedial hypothalamus, during postnatal development Supplementary Fig cialis dosage This minimum signal was normalized to that obtained for raloxifene
sunrise tadalafil tablets
cheathy - 24. 02. 2023 20:23

Irbesartan did not improve the outcomes of patients with heart failure and a preserved left ventricular ejection fraction cialis from india The secretory response of the posterior pituitary to the need for water conservation
dog ate cialis
ingepsy - 02. 03. 2023 02:39

A total 19, 747 women were randomly assigned to one of the two groups between July 1, 1999, and November 4, 2004, and 19, 471 of these women 9, 726 tamoxifen; 9, 745 raloxifene were included in the analysis of the original report cialis 20 mg
Handy Facts On Choosing Software Download
FrankJScott - 22. 04. 2023 19:34

In reply to the people talking about adobe character animator free download, powerdirector crack pc, download ecut 6 full crack, nitro pro 9 software free download with crack, download lumion 10.5 full crack, spss crack version free download, I highly recommend this right here about free software crack blog or crack powerdirector 365, photoshop cs6 download, serial smadav 2022, ms office crack download for windows 11, coreldraw 2020 free download full version with crack, crack foxit phantompdf, not to mention this the original source for software free download link as well as download crack filmora 9, clickteam fusion 2.5 crack download, etabs v19 free download with crack, speccy free download, avast free antivirus license key 2022, download adobe reader for pc, and don't forget this learn more about free software crack info which is as good as download avast antivirus full crack, corel videostudio free download full version with crack, smadav pro crack, wilcom truesizer free download, wilcom es 65 designer download crack, ms word 2007 free download for windows 10, as well as what is it worth on free software crack info alongside all coreldraw x4 free download full version with crack 64 bit, foxit reader activation key, cubase 11 free download full version crack, spss free download full version with crack, wondershare filmora latest version cracked, proteus 8.9 free download with crack, not to mention this i loved this on free software keygen forum and don't forget filmora cracked download, download recuva for pc, ccleaner free download, nebo windows 10 free download crack, vsdc video editor crack, best pc crack software download sites, alongside all his comment is here about free software keygen advice which is about download avast antivirus full crack, zbrush mac crack, download foxit editor full crack, ableton live 11 free download full version crack, spybot search and destroy free, pe design 11 download full version free, on top of this source about software free download site alongside all dvdfab crack keygen, 94fbr filmora 11, corel draw crack download, download winzip, sketchup with crack free download, download microsoft office 2021 full crack keygen, on top of this click this for software keygen hack url alongside all filmora x windows 11 crack, winrar 64 bit download, keyshot free download with crack, download eviews 9 full crack, microsoft personal finance software free download, gaussian 16 free download with crack, not to mention look at this about software keygen crack details on top of recuva download for windows 10, download adobe premiere pro full crack, download screen recorder for pc, avast premium licence key, driver booster 9 pro crack download, sculptris download, which is also great. Finally, have a look at this how you can help for free software crack site with avast premium security keygen, adobe animate cc free download for android, microsoft office 2021 full crack download, pc software download 64 bit, turnitin free download crack, solidworks 2020 free download with crack 64 bit, for good measure. Check more @ Great Hints For Considering Software Download e2785a9

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Santarožská bariéra

Santarožská bariéra
249 Kč 224 Kč