Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sandersonovi Zúčtovatelé bojují sami se sebou. Co na to Ohniboj?, Brandon Sanderson: Ohniboj (Zúčtovatelé 2)

Sanderson Brandon: Ohniboj

Trvalo to jen pár měsíců, než nakladatelství Talpress přišlo s pokračováním originální, takřka komiksové bokovky Brandona Sandersona, jinak autora čistokrevné fantasy jako Cesta králů či Mistborn. Ohniboj je stejně návykový jako Ocelové srdce, přesto je v něm několik věcí jinak.

Ohniboj, obdařený snad ještě horší obálkou než Ocelové srdce, přímo navazuje na první díl – respektive na novelu Mitosis, kterou si bohužel v českém překladu nemáme jak přečíst (třebaže angličtinou vládnoucí ji seženou například na Amazonu). V Newcagu uplynulo od svržení jeho tyranského vládce několik měsíců a zdá se, že civilní vláda má spolu se Zúčtovateli všechno pod rukou. Jenže někdo sem posílá pořád další a další Výjimečné podle neznámého plánu. Stopa vede do Babilaru, bývalého New Yorku, kterému kraluje mocná Regalia. Nezbývá než se vydat na východní pobřeží a Výjimečnou zabít.

Nové město, nový nepřítel, stejný příběh, dalo by se očekávat. Jenže Brandon Sanderson už v prvním díle ukázal, že si se zažitými koncepty rád hraje a převrací je. Na rozdíl od dystopického Newcaga plného oceli je atmosféra v Babilaru mnohem uvolněnější, protože Regalia nechává situaci ve velkoměstu víceméně volný průběh. V mrakodrapech prorostlých džunglí a ozdobených luminescentními graffiti se lidé mohou od rána do večera bavit a užívat si všudypřítomného přebytku jídla – to by bylo v Newcagu nemyslitelné.

Schéma je tak úplně převrácené a hlavní hrdina David stále dokola řeší, zda je vůbec správné zabít Výjimečnou, která z Babilaru udělala ráj na zemi. Navíc už nyní ví, že minimálně jeden Výjimečný pracuje na té správné straně (Profesor) a že kdyby se jen trochu snažil, možná by dokázal zpět k Zúčtovatelům přivést i svou lásku Megan, alias Ohniboje. Která se jen tak mimochodem rovněž přesunula do Babilaru, takže setkání hlavního páru je nevyhnutelné.

Hra na kočku a myš

S novým prostředím přichází i nové postavy, snad největší mínus druhého dílu trilogie. Autor totiž na novou lokaci poslal jen trio David, Profesor a Tia (plus Megan), zatímco zbylí dva členové týmu zůstali doma v Newcagu. Nedostatek lidí v týmu je třeba doplnit novými postavami, kterým ovšem autor neponechá příliš prostoru, takže se s nimi čtenáři nedokáží seznámit tak dobře, jako v minulém díle u hrdinů služebně starších. Což u autora, který umí postavy napsat tak dobře, zamrzí. Na druhou stranu, velkou část atraktivity stále táhne David, jehož sklony k improvizaci, stydlivost a otřesná přirovnání si zamiluje každý. Právě on je jedním z předních důvodů, proč je i Ohniboj tak návykově čtivý stejně jako jednička.

Novou knihu poněkud sráží kromě nových postav ještě jeden prvek, a tedy zvláštní vývoj příběhu. Zúčtovatelé totiž opět plánují komplikovanou hru, kterou budou muset s Regalií sehrát, aby ji dostali na lopatky. Jenže od začátku je něco špatně. Babilarská Výjimečná od chvíle, kdy hrdinové vstoupí mezi mrakodrapy, předvídá každý jejich krok. Navíc noví členové nebyli seznámeni mnohými tajemstvími, která vyplula na povrch v Ocelovém srdci, a Tia s Profesorem skrývají i mnohá další. Lidé v týmu si tudíž postupně přestávají věřit a čtenář se tak ocitá v čím dál tím větším chaosu a netuší, co se děje. Ovšem pouze do doby, než přijde velkolepé finále, které předchozí tápání snadno vynahradí.

Tentokrát už jde o víc

Ohniboj představuje důstojné pokračování Ocelového srdce, v němž není nouze o akční scény, charismatického hlavního hrdinu nebo čtivost. Jenže tentokrát už jde o víc a čtenáři musí společně s Davidem na každém kroku hloubat, co se vlastně děje, co se stát má a co je vlastně správně. Druhý díl má naneštěstí oproti jedničce i několik slabin, adrenalinové finále však zklamání z nich zaplaší a spolehlivě navnadí na závěrečný díl. Škoda jen, že ten se v anglickém originále plánuje teprve na únor 2016, načež snad v krátkosti přijde i do Česka.

  • Brandon Sanderson: Ohniboj (Zúčtovatelé 2)
  • Talpress, 2015
  • překlad: Petr Miklica
  • obálka: Trilabit
  • 392 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
3. srpna 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ohniboj

Ohniboj
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč