Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sanderson uzavírá kolo času s bravurou, Robert Jordan, Brandon Sanderson: Vzpomínka na světlo (Kolo času 14)

Jordan Robert & Brandon Sanderson: Kolo času 14 - Vzpomínka na Světlo

Poslední bitva vzplála. Stojí za to? Jednoznačně ano.

Je to trochu zvláštní pocit otevírat čtrnáctý a poslední svazek fantasy ságy Kolo času – více než pět let od chvíle, kdy vyšla v novém českém vydání první kniha, a skoro 20 let od chvíle, kdy se slavná série Roberta Jordana na českém trhu objevila poprvé. Nedožil se toho ani sám autor, jehož v posledních třech dílech musel vystřídat neméně proslulý Brandon Sanderson. Čekání se však rozhodně vyplatilo.

Vše vrcholí

Zatímco ve Věžích půlnoci se Sanderson snažil o sto šest uzavírat všemožné hlavní i dílčí dějové linie, na počátku Vzpomínky na světlo se nacházíme ve zcela odlišné situaci. Zbývá jen sjednotit všechny národy a zájmové skupiny pod praporcem Světla, zatroubit do Poslední bitvy a doufat, že Stín mezitím nerozežere armády spásy zevnitř. Jak prosté, že?

Výsledkem je skutečně monumentální válečný zápas dvou soupeřících táborů, který autorovi zabere stovky stran (!) a v jehož závěru Sanderson rezignuje i na členění textu do kapitol, jen aby získal prostor na další epické scény a nenarušoval napětí. Fascinující na tom všem je, že to nejsou jen popisy střetů armády s armádou a heroické momenty jednotlivých protagonistů, ale stále tu dochází k vývoji příběhu, k politickému hašteření či k rozvíjení vztahů mezi postavami.

Navíc jakkoli je to jen v obří bitvě možné, klade kniha důraz na detaily a neustále vytahuje na scénu drobnosti z předchozích svazků, ať už jde o milé krátké návraty vedlejších postav (Juilin Sandar, Olver, Lanfear), využití prvků ponechaných kdysi ladem (obyvatelé Zadního Úhoru) nebo dávno zapomenutých detailů, které čekaly na využití ve správnou chvíli (Valerský roh, Mašadar, Minina vidění).

Ve vší té epičnosti Sanderson například nezapomíná ani na to, že Kolo času vždy bylo o robustně vystavěném barvitém světě, a tak v závěrečném svazku na scénu přivádí ještě jeden národ a kulturu, na něž jsme kdysi slýchali narážky, nikdy se ale žádný tamější příslušník čtenářům nepředstavil.

V neposlední řadě však americký autor známý tím, že ve svých dílech do detailu promýšlí různé magické systémy, otiskl do Kola času i něco ze svého vlastního stylu a nechal usměrňovače pracovat s Jedinou silou mnohem vynalézavěji, než dělali kdy dřív.

Sanderson není Jordan, ale to nevadí

Sandersonovi se samozřejmě dá i mnoho věcí upřít. Internetové diskuze jsou plné toho, co všechno nový autor udělal či neudělal, čeho by se Robert Jordan zhostil jinak. Nejvíce jsou slyšet hlasy, které mluví o tom, že mnoho postav se v zájmu pokračování děje odchyluje od svého charakteru (Mat) či od vývoje, kterým si v minulosti prošli (Lan). Podobně hlasitá jsou i volání o tom, že to vypadá, jako kdyby v Poslední bitvě – jakkoli je velká – bojovala jen hrstka klíčových postav, zatímco bojiště by mělo obsahovat miliony duší. Slyšet lze také kritiku na adresu některých logických děr v rozuzlení příběhu – minimálně v kombinaci s tím, jaké narážky v minulosti trousil Jordan.

Shrnout se všechny tyto argumenty vlastně dají do teze, že zatímco Jordana vždy zajímaly hlavně postavy a svět, v němž žijí (viz bažina, v níž se z dějového hlediska proměnil sedmý až desátý díl), Sanderson se stará spíše o příběh a jeho zdárné rozuzlení. K dobrému vyprávění je však třeba obojí, a pokud Sanderson tlačí u některých hrdinů na pilu (viz výše) a na jiné zapomíná úplně (Morgasa), je to hlavně proto, že prostoru na předchozích tisícovkách stran už dostali v míře vrchovaté.

Jistě, Robert Jordan by vše pravděpodobně napsal jinak, a zda lépe či hůře, to záleží do značné míry právě na čtenáři, jeho postojích a oblíbencích mezi hrdiny ságy. Vzpomínka na světlo a její dva knižní předchůdci jsou přesto přese všechno velmi důstojným zakončením, které sice má několik volných míst, jako celek však působí jako monumentální tečka za celou ságou, která mnoho čtenářů provázela po dlouhé roky. A za to je třeba před Sandersonem smeknout klobouk.

  • Robert Jordan, Brandon Sanderson: Vzpomínka na světlo (Kolo času 14)
  • FANTOM Print, 2017
  • Překlad: Zuzana Hanešková
  • Obálka: Michael Whellan
  • 688 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 419 Kč)
19. ledna 2018, Jan Nohovec