Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sága 2: Ve vesmíru někdo válčí… a někdo utíká, Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 2

Vaughan Brian K. a Staples Fiona: Sága 2

Máte-li rádi komiksy a dáváte přednost novým a neobvyklým příběhům, než těm klasickým superhrdinským, Sága by vám neměla uniknout. Tato série se ve světě stala fenoménem a ne zbytečně se o ní mluví jako o jedné z nejlepších původních komiksových sérií nového tisíciletí. V loňském roce se dočkali i čeští čtenáři a nechali se pohltit neuvěřitelně rozmanitým příběhem o dvou znepřátelených rodech. První svazek tohoto příběhu patřil bezesporu mezi to nejlepší, co jste si mohli v minulém roce přečíst. Sága ale pokračuje dál.

Malá Hazel si za těch málo dní, kdy je na světě, prožila opravdu hodně. Unikla nájemným zabijákům, přízrakům v lese, dostala chůvu v podobě ducha, narazila na nepřátelskou armádu a taky se stačila seznámit se svými prarodiči. Babička a dědeček ale nepatří mezi starousedlíky a místo vyšívání se ohání mečem nebo magickou helmou. Situace je ale o to horší, protože Markovi rodiče nejsou moc nadšení, že si jejich syn vzal ženu patřící k nepřátelské straně.

Pokračování oblíbeného a cenami ověnčeného příběhu začíná tam, kde skončil, a to v momentě, kdy se na scénu objeví zmínění prarodiče. Tento svazek obsahuje ale i několik bonusů v podobě flashbacků do Markovy minulosti. Vidíme tak Marka, jak je jako dítě varován svými rodiči před krutostí války, vidíme jeho první setkání s Alanou a jejich vzájemné oťukávání, které nakonec přerostlo v životní lásku.

Fiona Staples a Brian K. Vaughan v pěti bodech

  1. Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka.
  2. Její práci v různých formách najdete na řadě komiksů, například North 40, T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters a další.
  3. Pro Ságu dělá autorka po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering, a inspiraci hledá v reálném světě: například některé interiéry na planetě Štěp jsou kreslené podle kambodžské architektury.
  4. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitel neuvěřitelného množství komiksových cen.
  5. Vaughan ale nezůstal jen u komiksu. Byla mu nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů současnosti, na Ztracených.

Příběh druhého svazku se dopředu moc neposunul, proto jsou vzpomínky velkým oživením děje. Jelikož ale autoři příběh vypráví v podobném stylu a tempu jako první svazek, je opravdu jedno, jestli se děj posunul o pár hodin či několik let. Tento komiks je unikátní v tom, že jeho tvůrci měli naprosto volnou ruku a vzniklo tak velmi ojedinělé a originální dílo, které dokáže své čtenáře doslova pohltit.

Stejně jako první svazek, i ten druhý měli na starost Brian K. Vaughan a Fiona Staples. Spojení obrovského talentu a dobré vize se ukázalo jako ten nejlepší nápad. Vaughanův scénář je opět skvěle propracovaný, graduje v těch správných chvílích a odkrývá spletitý svět poznamenaný dlouholetou válkou. Jeho postavy se vyvíjí reálně, jsou plastické a dialogy nepostrádají logiku a vtip.

Vynikající scénář se pak drží ruku v ruce s úžasnou kresbou. Fiona Staples má nezaměnitelný styl a inspiraci hledá doslova všude. Třeba v kambodžské architektuře. Právě její představa tohoto světa ukazuje, jak je lidská fantazie nekonečná. Jak Vaughan dokázal oživit své postavy pomocí slov, tak Staples vdechla příběhu duši. Hlavní hrdinové na jednotlivých stránkách doslova ožívají a atmosféra příběhu je zachycena dokonale stejně jako rozmanitost celého světa.

Pokračování Ságy pokračuje ve své spanilé jízdě. V celé řadě komiksů je opravdu ojedinělá, originální a taky dosti návyková. Tvůrci si na nic nehrají a zachycují svůj příběh se vší surovostí a násilností. Válka je totiž velké zlo, a když se dáte dohromady se svým úhlavním nepřítelem, vzejde z toho jen málo dobrého. Ale vždycky je správné i za to málo bojovat.

  • Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 2
  • BB/art, 2016
  • Obálka: Fiona Staples
  • Překlad: Richard Podaný
  • 152 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
30. května 2016, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sága 2

Sága 2
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč