Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

S posádkou Jamese Holdena vstříc novým problémům starého světa, James S. A. Corey: Hry Nemesis (Expanze 5)

Corey James S. A.: Expanze 5 - Hry Nemesis

Kolonizace nových světů je v plném proudu. Kdo má vzduchotěsnou krabici, na kterou se dá přivařit motor, sní o panensky nedotčené krajině kdesi daleko od starých křivd. Nový začátek pro všechny. A to i vzdor tomu, jak dopadl první pokus o osídlení jedné z nově objevených planet. Lidé se zkrátka nehodlají vzdát svého snu. Bohužel, někteří sní spíš o revoluci vně naší soustavy.

Posádka Rosinanty si užívá zaslouženého odpočinku, zatímco její značně poškozená loď prochází celkovou údržbou. Vše zdánlivě vypadá idylicky. Až na zvláštní neklid, s nímž se Holden a spol. pohybují na stanici Tycho. Postupem času se všichni do jednoho vydají domů, aby alespoň na chvíli podlehli pocitům nostalgie.

Naomi letí na setkání s bývalými přáteli z dávných dob, kteří by od ní potřebovali laskavost. Jenomže se už zapomenou zmínit, že ona laskavost vychází z jejich aktivit pro ultra-konzervativní buňku SVP, která by nejraději viděla Zemi i Mars na kolenou. Naomi tak musí zvážit, je-li pro ni důležitější současný život, nebo její minulost a rodina, kterou kdysi opustila.

To Alex se s jistým neurčitým pocitem vydá na krátkou cestu na Mars. Původně se chce potkat se svou bývalou ženou, ale hlavně touží po tom znovu se projít známými ulicemi. Jenomže nic není jako dřív. Mars se rapidně vylidňuje, a navíc se někde začíná ztrácet vybavení a občas i celé lodě flotily. Když se spolu s Bobbie pustí do vyšetřování na vlastní pěst, narazí na několik velmi nepěkných souvislostí.

James S. A. Corey ve čtyřech bodech

  1. Pod tímto pseudonymem se skrývá autorské duo Daniel J. Abraham a Tyler C. Franck.
  2. Abraham v současnosti pracuje jako scénárista komiksové verze Písně ledu a ohně.
  3. Tyler C. Franck je osobní asistent G. R. R. Martina.
  4. Na motivy knižní série Expanze v současnosti vysílá kanál Syfy seriál.

Neznamená to ovšem, že by Holden s Amosem zůstávali v pozadí. Ale prozradit byť jen drobnosti z jejich cesty za dobrodružstvím by až příliš odhalilo rozsah spiknutí, s nímž se všichni hrdinové budou muset potýkat. Ne všem se totiž líbí možnosti, které se lidstvu otevřely po aktivaci brány do jiných soustav. A chaos provázející hromadnou migraci je ideální dobou pro malou reorganizaci mocenských struktur. I kdyby při tom měly zemřít miliardy.

Je přitom jasné, že nikomu z hlavních hrdinů není souzeno zůstat mimo hlavní události. Jen se k tomuhle konkrétnímu problému lidstva dostane každý trochu jinak. Čtenářům se tak dostane jedinečné možnosti prožít si jednu katastrofickou událost z mnoha úhlů pohledu. Ale ať už to bude ze stanice Tycho, kde sídlí centrála SVP, z Marsu, ze Země nebo přímo v oblasti, kde operují rebelové SVP, ani v jednom případě nepůjde o příjemnou záležitost. Autoři opět dokazují, že v otázkách originální a napínavé zápletky nemají v dnešní době přílišnou konkurenci. Když už se zdálo, že se čtenáři pohodlně zabydleli ve světě budoucnosti, otevřela se jim v minulém díle cesta na Novou Zemi. Tam se opět potvrdilo, že nejnebezpečnějším prvkem při setkání s mimozemskými artefakty jsou samotní lidé. Nyní na tuhle notu navazují zase z trochu jiného pohledu.

Zatímco většinu obyvatel Sluneční soustavy zajímají jen netušené možnosti, které jim otevřela protomolekula, téměř nikdo se neznepokojuje tím, že určité procento kolonizačních lodí se po průletem mimozemské brány přestává hlásit. Mezihvězdné cestování je prostě až příliš lákavé na to, aby se někdo zabýval potenciální hrozbou pro celou civilizaci. A přesto tam někde venku může číhat to, co zlikvidovalo vyspělou rasu, která k nám kdysi poslala protomolekulu. Na druhou stranu, neznámý agresor může v podstatě jen v klidu čekat, až se lidé vybijí sami.

  • James S. A. Corey: Hry Nemesis (Expanze 5)
  • Triton, 2017
  • Překlad: Jana Rečková
  • Obálka: Daniel Dociu
  • 418 stran, 339 Kč (v e-shopu Fantasye již za 305 Kč)
20. března 2017, Tomáš R. Tokoš

Expanze 5 - Hry Nemesis

Expanze 5 - Hry Nemesis
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč