Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

S Petrem Junkem proti nastolení Nového světového řádu, Petr Junek: Stigma diabolicum – Nový světový řád

Junek Petr: Stigma diabolicum

Budovali ten plán po staletí, aniž by si jich kdokoli všiml. Skrze náboženství, politiku, média či bankovní systémy ovládali mysli všech lidí na planetě a připravovali se na finální fázi plánu, kdy jim vše bez odporu padne k nohám. Ta chvíle se nezvratitelně blíží a poté už nic nebude jako dřív.

Kamil Stropnický je normální chlapík, řidič a bývalý voják, kterého si najmou tajemní lidé na přepravu kufříku s neznámým obsahem do Vatikánu. A protože platí více než slušně, Kamil se na nic neptá a šlape na plyn. Akce se ale pokazí, jeho šéf za záhadných okolností zemře a Kamil se vyděšený i s kufříkem vrací zpět do České republiky. V té chvíli ještě netuší, že si ho odboj zvolil coby jedinou naději lidstva proti zákeřnému spiknutí.

Nový apokalyptický příběh Petra Junka se dá v podstatě shrnout do dvou slov – konspirační teorie. Jedinec pohybující figurkami po šachovnici, vodící na špagátu podplacené politické loutky celého světa a organizující propady na burze i válečné konflikty s obětními beránky. To vše s posvěcením a ve jménu šedé eminence, skutečného zla v podobě ďábla. Takže i zábavného nadpřirozena se tu čtenář dočká. Podstatné ale je, že to dohromady více méně klape. Vývoj světových událostí není úplně neuvěřitelný, jen popis některých konkrétních okamžiků, například revolucí, může působit zjednodušeně a cize.

Je škoda, že právě s vylíčením klíčových zvratů, těch, které podstatným způsobem ovlivňují situaci v jednotlivých městech, si nedal autor víc práce a neuchopil je osobněji, aby dodaly apokalypse na plastičnosti. Převrat na jednu stranu působí destruktivně a megalomansky, ale na druhou stranu člověka, až na jednu dvě fantasticky ukočírované výjimky, příliš za srdce nechytne.

Petr Junek si ale dosyta vyhrál s obrazně fatalistickým uchopením toho, jak je ve světě do puntíku všechno absolutně a nepopiratelně špatně. Lidé jsou ovce, svoboda neexistuje a blíží se konec. Na poprvé se to čte docela příjemně. Negativisticky a fatalisticky, ale čtenář alespoň ví, do čeho jde a co ho na dalších stránkách čeká. Junek navíc utváří atmosféru, která se k apokalyptickému románu hodí, takže to svůj účel splní. Ale s každým dalším opakováním téhož v jiném odstínu šedi to začne znatelně zpomalovat spád děje. Stejnou informaci podává autor jen s gradující agitací a s více přesvědčující mravokárností, což na někoho může mít dokonce i přesně opačný efekt.

Petr Junek v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1979.
  2. Debutoval v roce 2002 básnickou sbírkou Zanícení.
  3. Stigma diabolicum – Nový světový řád je druhou knihou plánované apokalyptické trilogie, první částí byl román Apokalypsa – poslední revoluce, který vyšel poprvé roku 2006.
  4. Víc než deset let vedl undergroundové hudební vydavatelství. Sám v několika kapelách i zpíval.
  5. Píše do internetového metalového magazínu Fobia zine.

Autor navíc nedává téměř žádnou možnost volby nebo prostor pro zamyšlení, nepokládá nejisté otázky, které by mohly toto téma příjemným způsobem oživit a udělat z něj víc než jen konspirační teorii. Tím se jakožto vypravěč naprosto jasně staví na jednu stranu konfliktu, a proto vyznívá Stigma diabolicum příliš jednostranným dojmem. Románu by možná více slušela zanícená ich-forma, která je právě pro takovou jednoznačnost jako dělaná.

Stigma diabolicum je zvláštní oříšek. Lze ocenit například odvahu (či drzost?), s jakou Petr Junek ukazuje prstem na některé současné světové státníky. Rozhodě se kvůli jisté míře kontroverze nezavděčí všem, na druhou stranu se jistě najdou tací, pro které bude kniha konečně definitivním vyřčením toho, co tak nějak podvědomě tuší. Autorova přesvědčovací technika neustálého vybuzování a definitivních předpovědí také nesedne každému, ale fandy si určitě najde. Navíc se naskýtá otázka, zda Junek nekombinuje dohromady příliš mnoho rozličných prvků ve snaze ilustrovat dokonalou vnitřní provázanost neproniknutelného systému.

10. dubna 2015, Sabina Dudová

Stigma diabolicum

Stigma diabolicum
200 Kč 180 Kč