Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

S ohněm v krvi: Prvotina americké autorky s italskými kořeny, Kat Delacorte: S ohněm v krvi

s ohnem v krvi

Italské městečko, kde jako by se zastavil čas. Rozpadající se domy, nefunkční technologie a válka mezi dvěma klany, která zuří už celé generace. To je místo, kam se vážně nechcete přestěhovat na poslední ročník střední školy. Lilly ovšem neměla na výběr. A to, že je Castello díra na konci světa, se ukáže být ten nejmenší problém.

Po matčině smrti Lilly přišla defacto o oba rodiče. Její otec se změnil a teď se ji ještě rozhodl odstěhovat do Itálie. Zbytek střední školy má Lilly strávit v městečku Castello.

Už na první pohled v ní město vyvolává neklid. Ostatně Castello působí dojmem, jako kdyby se ocitla zpátky ve středověku, takže s internetovým připojením a moderním světem se může rovnou rozloučit. Navíc i místní obyvatelé se chovají zvláštně a Lilly brzy zjišťuje, že je všechno ještě mnohem podivnější. A nadto všechno se postupem času přestává vyznávat i sama v sobě.

S ohněm v krvi představuje prvotinu americké spisovatelky, která se sama v dětství přestěhovala do Itálie a začala zde psát příběhy. A tak se čtenář nemůže divit, že její hlavní hrdinka se jí velmi podobá.

Prvotina americké spisovatelky s italskými kořeny

Lilly má italské předky, v podstatě přišla o rodiče, nese si s sebou tajemné dědictví a brzy objevuje novou moc. Jde o dokonalou hrdinku young adult fantasy, jejíž charakterová výstavba i objevování schopností působí poněkud šablonovitě, až to skoro zavání nechvalně proslulým archetypem tzv. Mary Sue.

Pozornost hlavní postavy skáče od jednoho nezajímavého objektu její lásky k dalšímu, takže nějaké budování si vztahu s ostatními charaktery taky moc nefunguje. Z klasického milostného trojúhelníku se tady na pár stránkách a v krátkém časovém období stává víceúhelník, který ale bohužel příliš nedává smysl. A tak je to vlastně s celou knihou, z které jde až příliš poznat, že se jedná o prvotinu, což sebou přináší určitou míru nedomyšlenosti a absenci větší propracovanosti. Nejvíce je to patrné na prostředí historického a tajemného města v Itálii, u něhož v podání autorky místy pokulhávají základní logické principy fungování světa, na kterých by měl být příběh postaven.

Kat Delacorte se ve svém debutu pokouší spojit hon na čarodějnice s italskou mafií a s prvky z Shakespeara na pozadí magického světa odehrávajícího se ve městě, které se ztratilo z mapy. Je tu všechno – milostná linka, zrada, padouch (hned několik), tajemná moc hlavní hrdinky, předmět moci, temná minulost, spojení duší, ale v důsledku ono spojení příliš nefunguje – možná by pomohlo některé prvky ubrat a jiné naopak více propracovat.

S ohněm v krvi tak přináší primárně lehkou oddechovou zábavu na jeden letní večer, kterou si užijí zejména ti, co hledají lehké čtení. Na komplexnější podobu nového světa si tak budeme muset počkat, třeba v další knize, u které bude mít autorka možnost napravit tradiční úskalí prvotin.

  • Kat Delacorte: S ohněm v krvi
  • CooBoo, 2023
  • překlad: Markéta Grohová
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 328 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
5. srpna, Nela Libovická

S ohněm v krvi

S ohněm v krvi
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč