Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

S Leviatanem J. S. A. Coreyho procitá povedená space opera, James S. A. Corey: Leviatan se probouzí (Expanze 1)

Corey James S. A.: Leviatan se probouzí

Lidstvu už dávno nestačí jen matička Země. Krátký seznam obydlených světů se však omezuje na Sluneční soustavu. Ke hvězdám je to pořád daleko, a tak jedinými adepty na vesmírné pionýry jsou mormoni, jejichž mezigenerační loď je pomalu dokončována.

Ani v této budoucnosti neztratili lidé nic ze své lidskosti. Země se hašteří s Marsem a obě planety pohrdají obyvateli z vesmírných stanic. Snít za této situace o kolonizaci vzdálených soustav by rozhodně nebylo přiměřené. Přesto se možná kolonizace připravuje. A nejde jen o skupinu mormonů.

Za záhadných okolností byla objevena unesená loď Scopuli. Její posádka je nezvěstná a někdo se velmi usilovně snaží zamaskovat všechny stopy. Anebo vše vykreslit v docela jiném světle. Jim Holden, trochu naivní člen posádky starého a obrovského tahače ledu, dostane za úkol Scopuli prozkoumat. Jeho víra ve spravedlnost má potenciál stát se poslední kapkou v hrozícím válečném konfliktu.

Detektiv Miller platí za příležitostného alkoholika a kdysi výtečného policistu. Jeho práce vypadá podobně rutinně jako ta Holdenova, jen o něco nebezpečněji. Coby člen soukromého policejního sboru udržuje pořádek na jedné z vesmírných stanic. Jeho víra ve spravedlnost je vyjádřena cynismem a nabitou zbraní. Když je požádán, aby našel ztracenou dceru z velmi bohaté rodiny, bere to pouze jako zpestření jinak stereotypních služeb. Jenomže dívka cestovala na Scopuli. Jeho cesta tedy postupně směřuje k Holdenovi.

J. S. A. Corey ve čtyřech bodech

  • Pod tímto pseudonymem se skrývá autorské duo Daniel J. Abraham a Tyler C. Franck.
  • Abraham v současnosti pracuje jako scénárista komiksové verze Písně ledu a ohně a napsal také fantasy sérii Kvartet vysoké ceny, z níž v češtině vyšly tituly Stíny v létě a Zrada v zimě.
  • Tyler C. Franck je osobní asistent G. R. R. Martina.
  • Do budoucna oba autoři chystají román z prostředí Hvězdných válek.

Leviatan je zpočátku rozdělen do dvou dějových linií. Ty se pomalu přibližují, aby se nakonec protnuly a po zbytek knihy koexistovaly v těsné blízkosti. Stránky relativního klidu a napětí se pravidelně střídají a děj postupně graduje. Avšak čtenáři očekávající třeskuté finále budou zklamáni. Jedná se koneckonců o první díl trilogie. Autoři tak spíše seznamují se světem a předestírají primární problémy, od nichž by se měly odvíjet události dalších románů. Čtenář však přesto získá možnost nahlédnout pod pokličku tajemství, jež stálo za únosem Scopuli.

Autoři vytvořili fungující a sympatickou space operu. Leviatan obsahuje vše, co by se od něj dalo očekávat. Mimozemská technologie, vesmírné bitvy, boj o moc, mocné korporace a nedostatek gravitace. Nejde však o žádnou sbírku originálních nápadů, což není vůbec na škodu. Zpracování je opravdu poutavé a na nějaké hledání literárních paralel není čas. Děj příjemně ubíhá dopředu a závěr je aspoň trochu překvapivý.

Fanoušci hard sci-fi budou asi zklamáni, žádné technické příručky a detailní popisy se nekonají. Ovšem Leviatan rozhodně je knihou, po níž se vyplatí sáhnout. A kdoví, třeba v příštích dílech dojde i na tu kolonizaci. Koneckonců, trilogie nese název Expanze. Jen je otázkou, kdo by mohl být kolonizátorem.

  • James S. A. Corey: Leviatan se probouzí (Expanze 1)
  • Triton, 2013
  • překlad: Jana Rečková
  • obálka: Daniel Dociu
  • 456 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
10. února 2014, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Expanze 1 - Leviatan se probouzí

Expanze 1 - Leviatan se probouzí
398 Kč 358 Kč