Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Roztříštěnou Juliette vězní přesně 264 dní. Nyní se rozhodla bojovat!, Tahereh Mafi: Jsem roztříštěná (Roztříštěná 1)

Mafi Tahereh: Jsem roztříštěná

Svět je na pokraji zničení. Planiny plné květů a nádherných rostlin zůstávají jako pouhé představy. Mraky změnily svou barvu, všude vládne pusto a ticho. Lidská činnost poškodila podnebí, jak nejvíce mohla, a nyní lidé trpí. Existuje ovšem naděje!

Obnova má za úkol pomoci lidem a vrátit jim zpět staré životy. Za naprostou poslušnost a spolupráci nabízí očistu od této nákazy. Lidská rasa bude moci zase slyšet zpívat ptáčky, sledovat rozlehlá pole zeleně. Ovšem, když je Obnova tak dokonalým východiskem, proč požaduje poslušnost? Existuje vůbec nějaká pravda, jak to venku opravdu vypadá? Obnova by přeci nikdy nelhala o stavu země. Nebo snad ano?

Hlavní hrdinka Juliette je vězněná už 264 dní za to, čím je. V cele má prozkoumanou každou skulinku, každou nerovnost a jakoukoli špínu. Je zrůda. Je více než člověk a rozhodně není zabiják. Nikdy by vědomě nikomu neublížila. Jenže jedna událost jí změnila život a ona se od té doby bojí někoho dotknout. Protože její dotek znamená smrt sílu. Věří, že je prokletá díky svému daru.

Vše se ale změní, když jí do cely přivedou spoluvězně Adama. Kluka, na kterého si vzpomíná ze základní školy ještě z doby, kdy byl svět místem štěstí a radosti. Ona si na něj pamatuje, on na ni ne, a přesto se ho bojí dotknout, i navzdory tomu, že hluboko v sobě cítí, že ji něco táhne právě k němu. Od jeho návštěvy se začíná Juliettin život měnit, neboť jí Adam začne vyprávět o světě venku a o tom, co se tam děje. Jeho pravdivá slova napomohou, aby se v hlavní hrdince zrodila nová touha: dostat se ven a žít!

První, co stojí za zmínku, je rozhodně autorčin styl, protože kniha Jsem roztříštěná totiž působí jako něco na způsob deníku. Přeškrtaná slova znamenají myšlenky hlavní hrdinky, které se bojí vyřknout nahlas. Juliette je hlavním vypravěčem příběhu a právě tímto přeškrtaným stylem knihy chce autorka vdechnout Juliettiny pocity čtenáři. Ať už strach, radost, nebo smutek z každé stránky pouze srší a pomalu se obtáčí kolem každého, kdo knihu jenom otevře. Samotný román totiž touží po tom, aby se člověk vžil do hlavní hrdinky a prožíval příběh společně s ní.

Tahereh Mafi v pěti bodech

  1. Narodila se v malém městečku v Connecticutu.
  2. Trilogie Roztříštěná je její prvním velkým spisovatelským počinem.
  3. Práva na knihu prodala do 25 zemí a filmového zpracování se ujalo studio 20th Century Fox.
  4. Kdykoli, kdy nemůže najít jakoukoli knihu, si pročítá obaly od cukroví, staré účty, nebo kupóny.
  5. V současné době žije v Kalifornii, kde je podle ní příliš dokonalé počasí.

Jak bývá zvykem, i tato dystopie se odehrává ve světě na pokraji zkázy. A jako vždy zde vystupuje i strana, která nabízí záchranu. Jenomže jak se říká, záleží na tom, jak autor svět čtenářům podá. A Tahereh Mafi se právě tohle podařilo. Myšlenka, že existuje ještě nějaká záchrana, je totiž něco zcela nového. U dystopii si čtenáři většinou zvykli, že svět se nachází na pokraji zničení a není v moci lidí, aby se to napravilo. Kniha se nemusí ale líbit jenom kvůli prostředí, do kterého je příběh zasazen. Je zde totiž ještě více faktorů, které hodnocení mohou pozměnit.

Dalo by se říci, že je kniha rozdělena do dvou částí. Ta první popisuje Juliette jako zlomenou dívku, která nezná svět za čtyřmi neprostupnými stěnami své cely. Po „návštěvě“ Adama v její cele se příběh začíná posouvat do fáze, kdy se Juliette stává svobodnější, nebojí se říci svůj názor nahlas a prochází změnou. Ať už fyzickou, nebo psychickou. Mění své myšlení, nebojí se a je odhodlaná vzdorovat čemukoli a komukoli. S postupem času v příběhu také ubývají přeškrtaná slova, protože hlavní hrdinka během tak krátké doby doslova dospívá před očima a na nějaké tiché myšlenky jí nezbývá čas.

Jsem roztříštěná je román, ve kterém nebudete nikdy v bezpečí. Jednotlivé postavy nejsou stoprocentně hodné ani zlé. Každá z nich má světlou i stinnou stránku, a proto jsou tak nepředvídatelné. Jejich další činy jsou těžko odhadnutelné a přesto plné takového zápalu, který některé knihy postrádají. Některé charaktery si zamilujete, ty jiné budete nenávidět, ale svým způsobem také milovat. Jsem roztříštěná je ta pravá dystopie, při které na každé stránce čeká nové dobrodružství. Čeká, až ho někdo bude moci rozlousknout a nahlédnout tak hluboko do srdcí hrdinů…

  • Tahereh Mafi: Jsem roztříštěná (Roztříštěná 1)
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Pavla Kubešová
  • 288 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
3. července 2013, Filip Faja

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Jsem roztříštěná

Jsem roztříštěná
249 Kč 224 Kč