Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rozezvoňte zvony, Červenák oblehl Hradbu západu, Juraj Červenák: Hradba západu (Dobrodružství kapitána Báthoryho 5)

Červenák Juraj: Dobrodružství kapitána Báthoryho 05 - Hradba západu

Po dlouhém čekání na další díl série o kapitánu Báthorym jsme se dočkali a Hradba západu je tady. Autor přímo navazuje na předchozí svazek a svádí všechny známé postavy na jedno místo, aby se postavily po boku či proti sobě v závěrečné bitvě. A všichni, kteří se dočetli až sem, se budou tetelit.

Bojem o pevnost Varadín Červenákova série Dobrodružství kapitána Báthoryho začala a bojem o pevnost Nové Zámky skončí. Po prohře křesťanských vojsk u Parkánu, kterou jsme z první ruky sledovali ve čtvrtém díle Železný půlměsíc, se těžiště děje přesouvá právě do mohutných Nových Zámků, přezdívaných Hradba západu či po turecku Újvár. Tady se sjíždí značná část dosud představených postav, aby se postavila na odpor turecké invazi, v jejíchž řadách také stojí někteří staří známí.

Po trochu obšírnějším začátku, v němž se družina Báthoryho nejbližších vydává krajinou směrem k pevnosti za hrdinou samotným, se takřka ihned rozpoutává obléhání, které trvá až do samotného závěru knihy. Už v tom je Hradba západu unikátní, že tu bitva trvá stovky stran a obsahuje řadu pečlivě nastudovaných popisů toho, jak pevnost kdysi vypadala, jaké slabiny nepřátelé skutečně využili a jak mezitím živořili obránci uvnitř opevnění.

Juraj Červenák v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1974 v Banskej Štiavnici.
  2. První knihy vydal pod pseudonymem Thorleif Larsson a George Callahan.
  3. Napsal několik příběhů s Conanem (Conan Nelítostný, Conan a svatyně démonů, Conan a dvanáct bran pekla).
  4. Vydal dva časopisecky vydané romány na pokračování (Chřestýš Callahan a brána duchů a Sekera z bronzu, rouno ze zlata).
  5. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří krom cyklu o Černokněžníkovi i dvojice trilogií Dobrodružství kapitána Báthoryho a Bohatýr. Vůbec nejlépe se však prodávají historické detektivky se Steinem a Barbaričem.

Navzdory tomu však bude svazek bavit i ty, kteří velkolepým půtkám ani historickým reáliím neholdují. Zkušený slovenský spisovatel Juraj Červenák do nich vetkal politiku mezi jednotlivými obránci pevnosti, vývoje osobních vztahů mezi hlavními hrdiny, a dokonce i detektivní zápletku s příměsí magie, kde navíc potkáme starou známou baronku Rónayovou přezdívanou Vlčice. Nejen že s ní má ústřední hrdina nevyřízené účty, baronka získá také novou magickou schopnost a vydává se infiltrovat samotný Újvár s motivem pořádně zatopit všem stranám, jen aby bylo veselo.

Fenomenální závěr

Na Hradbě západu je znát, že tu autor předstupuje v plné kondici. Jako by se nechumelilo, snoubí se tu dohromady historické údaje se smyšlenými postavami, a přesto to všechno dává výborný smysl. Nadto je kniha perfektně vyvážená, a tedy i čtivá pro široké spektrum čtenářů, protože si v ní každý najde něco.

Třebaže i zde přítomná detektivní zápletka dává najevo, že se autor postupně posouvá od dobrodružně fantazijní literatury spíš k té historicky detektivní (ne že by si ty žánry byly zas tak daleko, však spolu často úspěšně laškují), Červenák nezapomněl, jak psát rozmáchlé epické příběhy a jejich vypilované závěry, tedy schopnost, kterou v minulosti už několikrát dokázal. V posledním románu o kapitánu Báthorym je přítomno všechno, na co jsme od něj zvyklí, a ještě mnohé navíc. Tak fenomenální série si totiž zaslouží ještě fenomenálnější konec a toho se jí zde rozhodně dostalo.

  • Juraj Červenák: Hradba západu (Dobrodružství kapitána Báthoryho 5)
  • Brokilon, 2019
  • překlad: Robert Pilch
  • obálka: Michal Ivan
  • 504 stran, 458 Kč (v e-shopu Fantasye již za 421 Kč)
19. srpna 2019, Jan Nohovec

Dobrodružství kapitána Báthoryho 05 - Hradba západu

Dobrodružství kapitána Báthoryho 05 - Hradba západu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 468 Kč 421 Kč