Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Romantika Dnem i nocí, démon stáhl dívku do podsvětí, Gwen Hayes: Dnem i nocí

gwen-hayes-dnem-i-noci

Ocitáme se v příběhu, kde se snoubí několik realit, kde se objevují prvky mytologie a magie. Je to jako si udělat koktejl z několika námětů a následně jej vypít. Někomu se ta chuť zamlouvá, líbí se mu příměs různých žánrů a pro někoho to naopak není to pravé, co by od knihy očekával.

Jak již bylo naznačeno, skutečně se, z hlubšího pohledu, jedná o směsici několika literárních žánrů a námětů. Místy se například objevují prvky trilogie Stmívání od Stephenie Meyerové, a to v chování jednotlivých postav. Dále můžeme ochutnat něco ze známého mytologického příběhu Hádese a Persephony a v neposlední řadě nechybí sladká tečka v podobě typických harlekýnek.

Theia se na své střední škole necítí dvakrát příjemně. Její povaha je spíše odtažitá a rezervovaná, což způsobila mnohdy až chladná výchova jejího otce a to všechno zakončuje její britský přízvuk, který okolní uši fascinuje a dráždí zároveň. Jedinou oporu má ve svých kamarádkách Ame a Donny, které její povahu trochu mírní. Žije prakticky stereotypním životem, v němž se snaží maximálně zavděčit svému autoritativnímu otci, takže domů nosí dobré známky a pečlivě cvičí hru na housle, aby byla co nejdokonalejší. Jenže tohle jí nestačí, a tak její dny upadají do šedého stereotypu, ale všechno se změní tu noc, kdy Theia spatří padat z nebe hořícího chlapce.

Jako kdyby se rázem ocitla v jiném světě, zdi její zdrženlivé osobnosti se bortí a myšlenky jí zaměstnává on. Haden. Chlapec dívku maximálně přitahuje, je v každé její myšlence a poutá její pozornost. Je v něm něco temného a přitažlivého. A i když ji varuje, aby se od něj držela dál, ona ho přirozeně neuposlechne. Haden je totiž synem Podsvětí a jeho matka se pro něj rozhodla najít manželku, proto ho vyslala do světa lidí. Démoni totiž mohou počít potomstvo pouze s lidmi a v tom vidí Hadenova matka příležitost, aby posílila démonické řady. A Haden si vybral právě Theiu. Láká ji do Podsvětí, stahuje k sobě, omamuje a Theia se tomu ani nebrání. Ovšem netuší, že tímto může přijít o všechny a všechno, co má ráda a nejenom o to. Také o svou duši.

Gwen Hayes v pěti bodech

  1. Gwen je čtenářka, spisovatelka a milovnice pop kultury.
  2. Žije na pacifickém severozápadě s manželem, jejich dětmi a domácími zvířaty.
  3. Píše příběhy pro dospívající a dospělé čtenáře o lásce, pocitu úzkosti a zachráně světa.
  4. Gwen Hayes se narodila roku 1970.
  5. Psát začala v roce 2007.

Velké plus, které je třeba tomuto románu přičíst, je právě dějová linka a námět. Zpočátku se příběh jemně poodkrývá, působí nenuceně a přirozeně, ovšem ke konci hraničí s přeplácaností. Což je škoda. Čtenář pokukuje po dalších řádcích, občasně nechápavě zvedá obočí a vrtí hlavou nad zbytečným protahováním příběhu. Dalším kladem díla Gwen Hayes jsou vedlejší postavy. V současné době se najde už velmi málo knih, v nichž jsou vedlejší postavy až takto rozvinuté a přesvědčivé, ba i charakterově různorodé. Nejsou jako přes kopírák, čtenáře dokážou zaujmout a udržet tak jeho pozornost. Bohužel to se v případě hlavních postav říct nedá.

Theia je opět klasickou hlavní hrdinkou, která se zmítá mezi vlastní naivitou a odevzdanou láskou k Hadenovi, až nad tím zůstává rozum stát. Jejich vztah neskrývá žádná překvapení, žádný silnější zvrat, jenž by jimi zahýbal. A když se konečně začne vyvíjet, je to uspěchané a čtenáři okamžitě dojde, že právě toto je ta pravá láska. Nikdo další se mezi ně nepokusí vmísit, a pokud ano, pak to stejně dopadne dobře a oni zůstanou spolu. Theie ovšem viditelně chybí i pud sebezáchovy, který by jí donutil se zamyslet nad tím, co se kolem ní vlastně děje. Haden je nebezpečný démon, mohl by jí svou mocí ublížit, dokonce i zabít. Ovšem právě to si hrdinka nejspíš neuvědomuje. A právě zde se setkáváme s motivy Stmívání.

Gwen Hayes vytvořila knihu, která potěší především milovnice románů a mysteriózních příběhů dohromady s typickým motivem hlavních protagonistů – nenápadná dívka a nádherný, silný a všemi obdivovaný muž v dramatickém příběhu opředeném tajemstvím. Navíc konec knihy slibuje pokračování v podobě druhého dílu, který by měl být i mnohem napínavější a plný intrik.

  • Gwen Hayes: Dnem i nocí
  • Baronet, 2012
  • překlad: Jiří Mayer
  • 344 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
15. listopadu 2013, Marie Bubeníková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dnem i nocí

Dnem i nocí
  269 Kč