Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rollins nabízí svižnou jízdu vlakem, lodí, letadlem i ponorkou až k počátkům života na Zemi, James Rollins: Počátek zkázy

Rollins James & Blackwood Grant: Počátek zkázy

Známý autor mnoha dobrodružných thrillerů James Rollins zatáhne čtenáře ve svém nejnovějším románu Počátek zkázy na zasněženou Sibiř, na horké africké planiny, k severoamerickým jezerům i pod hladinu Volhy a nenabídne mu ani chvíli oddechu.

Americký ranger Tucker Wayne právě dokončil nebezpečnou práci pro ruského průmyslníka ve Vladivostoku, když přijde z americké zpravodajské služby žádost o menší laskavost. Prý když už je v tom Rusku, jestli by odtamtud nemohl doprovodit na americkou půdu ruského vědce Abrama Bukolova. Když se Tuckera už po pár stovkách kilometrů na cestě vlakem po transsibiřské magistrále do Permu pokusí připravit o život nájemný zabiják v těle vysoké plavovlásky, je mu jasné, že někdo má opravdu velký zájem na tom, aby doktor Bukolov matičku Rus neopustil.

Ruský biolog pracuje na výzkumu tzv. univerzálního předka rostlin, jenž má ovšem schopnost zničit celou zemskou biosféru, a tedy se stát smrtící zbraní, obzvlášť v rukou šíleného generála. Navzdory útokům nájemných žoldáků, ruských tajných služeb a úkladům zrádců mezi doktorovými spolupracovníky se Tuckerovi podaří Bukolova z Ruska dostat, vzápětí s ním však podstoupí další nebezpečnou cestu do jižní Afriky, kde se má podle sto let starých zápisků vojenského doktora ten tajemný předek všech rostlin nacházet.

James Rollins dokáže jako zkušený autor bez problémů udržet čtenáře u stránek. Umí budovat napětí jak nebezpečnými situacemi, v nichž se protagonisté ocitají v ohrožení života, tak tím, že téměř všechny vedlejší postavy vykreslí tak, že z možné zrady pak člověk podezírá kdekoho. Ještěže Tuckerovi přidělil jako parťáka vycvičeného belgického ovčáka Kaina, jinak by hlavní hrdina (a s ním ani čtenář) nemohl důvěřovat nikomu. Kain dostává v příběhu mnoho prostoru a některé scény autor dokonce popisuje z jeho pohledu – o to snazší pak je si k němu vytvořit citové pouto. (Je patrné, že Rollins v tomto případě využil své třicetileté zkušenosti veterináře a dle poznámek v závěru knihy se intenzivně zajímal o vojenské psy.)

Na rozdíl od mnoha jiných akčních příběhů není hlavní hrdina žádný superman či chladnokrevný stroj na zabíjení. Jako mnoho bývalých vojáků trpí posttraumatickým syndromem. Nezabíjí snadno, ale jen v nejnutnějších případech, a velice nerad připravuje o život zvířata, což je v africké divočině docela problém. To vše z něj ovšem dělá mnohem lidštější a uvěřitelnější postavu, k níž je snadné cítit sympatie.

James Rollins v pěti bodech

  • narodil se v roce 1961 v Chicagu, vlastním jménem James Paul Czajkowski
  • vystudoval Missourskou univerzitu, poté pracoval jako zvěrolékař v kalifornském Sacramentu
  • jeho první kniha Witch Fire vyšla v roce 1999, po níž následovala řada samostatných románů, z nichž většina vyšla i u nás v nakladatelství BB/art: Podzemní říše (1999), Pohřbeno v hlubinách (2000) nebo Fantom hlubin (2001)
  • v roce 2004 vyšel román Písečná bouře, první díl z dnes již desetidílné série SIGMA Force; s Rebeccou Cantrellovou spolupracuje od roku 2012 na paranormální sérii Sangvinisté
  • pod dalším pseudonymem James Clemens píše fantasy série The Banned and the Banished a The Godslayer

Počátek zkázy je rozdělen do pěti částí, z nichž každá v závěru akčně graduje, a román tak udržuje čtenářovu pozornost průběžně po celou dobu, vždy jen s několikastrán­kovým zklidněním. Rollins také stvořil vcelku uvěřitelnou zápletku, tedy až na to, že držení smrtící biologické zbraně v rukou amerických tajných služeb a vědců namísto ruských nemusí mnoha lidem připadat bezpečnější.

Hledáte-li čtivý napínavý thriller s rychlým spádem odehrávající se na mnoha zajímavých místech naší planety, se sympatickým hrdinou a ještě sympatičtějším parťákem – tedy ovčákem Kainem, samozřejmě – nemůžete u Počátku zkázy sáhnout vedle. Na tomto románu navíc s Rollinsem spolupracoval veterán amerického námořnictva Grant Blackwood, čtenáři se tak snad ani nemusí obávat nesprávných informací, co se týká vojenské taktiky a techniky.

  • James Rollins & Grant Blackwood: Počátek zkázy
  • BB/art; 2014
  • Překlad: Zdík Dušek
  • Obálka: Bohumil Fencl
  • 388 stran / 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
2. března 2015, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Počátek zkázy

Počátek zkázy
349 Kč 314 Kč