Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rok nula – Tajné město: Scott Snyder reinterpretuje Batmanův původ, Scott Snyder, Greg Capullo: Batman – Rok nula – Tajné město

Snyder Scott a Capullo Greg : Batman: Rok nula - Tajné město (brož.)

Kolik příběhů o vlastním původu máš, tolikrát jsi superhrdinou. Nebo spíše – kolik převyprávění vlastního původu máš, tolikrát jsi superhrdinou. Tzv. origin stories patří k superhrdinskému komiksu či filmu už od počátku věků a neustále se vrací. S většími či menšími časovými rozestupy se totiž musí vyprávět znovu, neboť mezitím dorostla nová čtenářská generace. Jedním takovým komiksem je i Rok nula – Tajné město.

Rok nula, provokativní název, který odvážně prohlašuje, že následujícím příběhem začíná nová éra. Provokativní i proto, že zcela jednoznačně odkazuje k jinému komiksu, legendárnímu Roku jedna (1987) Franka Millera a Davida Mazzucchelliho. Podobně jako jejich předchůdci o dobré čtvrtstoletí dříve se i současná tvůrčí dvojice Scott Snyder – Greg Capullo snaží reinterpretovat Batmanův hrdinský původ. Jenže neukousl si opěvovaný scenárista Amerického upíra tentokrát až příliš velké sousto?

Pouhá polovina koláče

Odpověď na tuto otázku se nehledá snadno, neboť Rok nula – Tajné město je pouze první částí do dvou svazků rozloženého příběhu. Pokračování nazvané Temné město nicméně nakladatelství Crew chystá až na červen, a tak se tuzemský čtenář, který nechce sáhnout po anglickém originálu, zatím musí spokojit s polovinou koláče. Ta se v mnoha ohledech tváří velmi slibně, ve výsledku ale zůstává jen pečlivě připravenou startovací plošinou bez raketoplánu.

První komiksové panely zavádějí čtenáře do takřka postapokalyptického Gothamu „před šesti lety“. Černošský chlapec loví ryby v zaplavené stanici metra, u níž jej však přepadne dvojice maskovaných chuligánů. Z nouze mladému rybáři pomůže až Batman, přizpůsobený panujícím polním podmínkám. Jinými slovy: Rambo dorazil do Gothamu. Z krátkého rozhovoru mezi Batmanem a chlapcem vyplyne, že někdo „zabil město“ a považuje Netopýřího muže za mrtvého. Kdo? Těžko říct. Intro je to každopádně více než slibné, jen co je pravda.

Scott Snyder a Greg Capullo v pěti bodech

  1. Scott Snyder je americký spisovatel a komiksový scenárista.
  2. Vyzkoušel si Batmana, Bažináče či krátce marvelovského Iron-Mana.
  3. Českému fanouškovi se představil komiksem Americký upír, na němž spolupracoval se Stephenem Kingem.
  4. Greg Capullo je zkušený kreslíř, který dělal u Marvelu na méně známé sérii Quasar či x-menovském spin-offu X-Force.
  5. Radost si udělal vlastní minisérií The Creech, v níž se výsledek laboratorního pokusu stává lovnou zvěří.

Na dalších stránkách se pak čtenář ocitá ještě „o pět měsíců dříve“. Gotham v tu dobu bují životem a noví kriminálníčci v čele s elegánem Red Hoodem se hlasitě dožadují pozornosti úřadů. Nejsou to však policejní sbory, ale jediný maskovaný muž, který Red Hoodův gang hodlá zastavit. Batman? Kdeže. Pod gumovou maskou obyčejného smrtelníka se skrývá tvář horkokrevného mladíka Bruce Waynea, který se rozhodl inkognito vrátit do rodného města a trochu v něm pročistit vzduch. Co na to Gotham?

Recyklace batmanovského mýtu

Není radno hodnotit atleta v polovině závodu a komiksový příběh jen podle jeho první poloviny, vše však zatím nasvědčuje tomu, že se tentokrát Snyder trochu spálil. Tajné město z velké části pouze recykluje řadu konstant batmanovského mýtu a rozhodně se mu příliš nedaří „obrátit kurz o sto osmdesát stupňů“, jak v přiložených bonusových materiálech Snyder velkolepě plánuje. Což o to, špetka invence tu a tam jeho komiksu nechybí a zejména Greg Capullo se skutečně snaží o nějaký méně tradiční, rozpohybovanější vizuál, jenže výsledný příběh stejně nakonec působí jako levnější varianta toho, co už čtenář někde četl (viz Rok jedna či Kameňák a další příběhy). A o příběh tu jde především.

Příjemným překvapením je závěrečný bonusový materiál, který netvoří pouze tradiční alternativní obálky, tentokrát šikovně umístěné mezi jednotlivé minipříběhy, ale především scénář první části komiksu. Snyder totiž Capullovi neposlal k rozpohybování pouze jednotlivé dialogy, jak by si snad někdo mohl myslel, ale hrubý scénář bohatě doplnil řadou poznámek a vlastních návrhů. Jeho zveřejněním se čtenáři nabízí jedinečná příležitost nahlédnout do komiksové dílny této tvůrčí dvojice a ověřit si, do jaké míry samotný scenárista spoluurčuje grafickou podobu svého příběhu. Nutno podotknout, že Snyderovy zdánlivě nevinné požadavky jdou do překvapivých detailů.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak si Snyder v následujícím svazku poradí s velmi slibně vypadajícím konceptem „mrtvého“, výpadkem elektrického proudu zmrzačeného a zdivočelého města. Do té doby však zůstává Tajné město pouze ve stínu předchozích batmanovských komiksů, a to jak těch Snyderových, tak těch o Batmanově hrdinském původu.

PS: Zhruba v půlce komiksu je na zdi v pozadí načmárané graffiti „Byl tu BK“. Kdo si myslí, že iniciály BK odkazují k Batmanovu stvořiteli Bobu Kaneovi, nechť zvedne ruku.

  • Scott Snyder, Greg Capullo: Batman – Rok nula – Tajné město
  • Crew, 2015
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • 176 stran, 449 Kč brožovaná, 669 Kč pevná vazba (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč a 602 Kč)
9. února 2016, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Batman: Rok nula - Tajné město (brož.)

Batman: Rok nula - Tajné město (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč

Batman: Rok nula - Tajné město (váz.)

Batman: Rok nula - Tajné město (váz.)
669 Kč 602 Kč