Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Říše upíra: Ztracený grál upírské literatury, Jay Kristoff: Říše upíra (Říše upíra 01)

big_rise-upira-66z-491258

Dracula. Prokletí Salemu. Upíří deníky. Stmívání. Upírská tématika fascinovala autory od nepaměti a jejich podoba se měnila s trendy tehdejší doby. Nyní se Jay Kristoff vrací ke kořenům žánru a dokazuje, že upíři mají literárně stále co nabídnout.

Jay Kristoff patří ve světě fantastiky mezi etablované autory. Každý jeho titul doprovází vysoká očekávání. U Říše upíra tomu nebylo jinak. Kristoff sliboval poněkud temnější a dospělejší přístup. Podařilo se splnit příslib knihy na hraně žánru?

Není třeba napínat. Říše upíra se povedla a to natolik, že se v minulém roce objevovala v žebříčcích nejlepších žánrovek. Kniha spojuje atraktivní téma s vděčnými čtenářskými motivy v luxusním balení. CooBoo se vytáhlo. Kniha obsahuje mapu, ilustrace a překrásnou obálku. Nicméně kniha by neměla být souzena na základě obalu. Jak je na tom obsahově?

Přes osm set stran obsáhlý román popisuje retrospektivně ve dvou rovinách životní příběh člena Stříbrného řádu, Gabriela de Léona. Stříbrný řád má jediné poslání, a tím je ochrana světa před stvořeními noci. Upíři již téměř třicet let dominují Zemi a z lidstva se stal chovný dobytek. Uvězněný Gabriel je donucen vyprávět svůj životní příběh, na jehož konci spatří jiskru naděje. Jiskru natolik silnou, že by mohla svým jasem roztrhat temnotou zahalený svět. Posvátný grál!

Jay Kristoff v pěti bodech

  1. Australský autor a milovník metalové hudby má na svém kontě šest knižních sérií.
  2. Společně s Amie Kaufman napsal sérii Akta Illuminae.
  3. V českém překladu jsou k dostání série Nikdynoc, Aurora a zmíněná spolupráce.
  4. Říše upíra je doposud poslední sólově rozepsanou sérii.
  5. Očekávané pokračování upírské trilogie bylo plánováno na rok 2023.

Říše upíra je ztraceným grálem ve vampírské literatuře. Kristoff navrací oblíbeným krvesajům auru děsivosti a animálnosti, kterou v minulé dekádě ztratili. V jeho podání je vampírská mytologie inovátorsky kastována. Vedle divokých monster připomínajících zombie se pohybují vznešení a inteligentní tvorové, kteří nepostrádají špetku lidství, ale velmi sofistikovaně ji dovedou skrýt. Román umně kombinuje klasické mytologické motivy, a ještě zvládá měnit formu vyprávění. V rukou nezkušeného autora by se tento experiment mohl snadno rozpadnout, ale Kristoff dokazuje, že žádná výzva mu není dost velká.

Úvodní svazek trilogie je bez pochyby nejvyzrálejším textem, který Kristoff doposud publikoval. Kompozičně a stylisticky upomíná klasické autory druhé poloviny 19.stol, aby čtenářům přiblížil dobu, v níž se děj odehrává. Zároveň lstivě střídá dějové linie prostřednictvím cliffhangerů, díky čemuž zůstává vyprávění návykové.

Na závislosti na tomto románu mají nemalý podíl i samotné postavy. Každý charakter, byť epizodní, získává svými činy hloubku a sympatie. V tomto světě – stejně jako v životě – není nic černobílé. Postavy mohou být v nestřežený okamžik brutálním či heroickým způsobem odpraveny, čímž závislost na knize pouze zvyšují.

Říše upíra je první vstupenkou do temnotou zahaleného světa, kde je krev cennou komoditou a upíři drží světový řád ve svých kusadlech. Vzrušující fantasy odysea s příměsí hororu nadchne každého fanouška žánru a přes masivní rozsah bude touha po pokračování neukojitelná.

  • Jay Kristoff: Říše upíra (Říše upíra 01)
  • CooBoo, 2022
  • překlad: Adéla Michalíková, Kateřina Stupková
  • 800 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
2. ledna, Ladislav Svatoš

Říše upíra 1 - Říše upíra

Říše upíra 1 - Říše upíra
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč