Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Říjnová pevnost nabízí zaručený lék na podzimní chmury, Pevnost 10/2017

Ing. Kristina Nowakowska: Pevnost 10/2017

Znáte to. Za okny je sychravo, prázdné věšáky zaplňují bundy, šály a deštníky a ráno se prodíráte hustou mlhou do práce. Jinými slovy podzim nastal poněkud dřív, než bychom si asi přáli a celé to pochmurné počasí doslova volá po zachumlání se do deky, s hrnkem teplého čaje a ve společnosti kvalitní četby. S tím poslední se nabízí snadná pomoc – vychází totiž nová Pevnost, která láká nejen na Warhammer, ale též na fenomény nabité číslo, které přináší o osm stran navíc.

Warhammeru, tématu říjnového čísla, slyšel nejspíš skoro každý. Ještě aby ne, když tato válečná řežba ovládla téměř veškerá média od knih, po stolní až počítačové hry, a to navíc v opravdu masivním měřítku. Pokud se ale přeci jen v tomto světě tolik neorientujete, říjnová Pevnost nabízí výborného průvodce, jenž vám pomůže rozšířit si obzory a odhalit, jak to vlastně všechno začalo. A samozřejmě nechybí ani představení dlouho a netrpělivě očekávané hry Total War: Warhammer II, která spatří světlo světa 28. září.

Filmová rubrika se věnuje o něco méně přímočarému hitu, jenž místo válečné vřavy řeší problémy poněkud preciznější metodou. Řeč je o pokračování Kingsmanů, kteří se chystají do kin koncem září. Pevnost naťukává, co si Matthew Vaughn připravil pro Eggsyho a ostatní muže a ženy v oblecích tentokrát, a pokud to bude jen z poloviny tak zábavné jako jednička, máme se určitě na co těšit.

Dick Philip K.: Blade Runner - Sní androidi o elektrických ovečkách?
Fenomén střídá fenomén

Letní seriálovou scénu opět nepřekvapivě ovládla Hra o trůny. Předposlední řada přinesla nemálo odhalení i zajímavých zvratů a jejímu hodnocení se věnuje seriálová rubrika. Nechybí představení toho nejdůležitějšího, co se v sedmé sérii událo, a zbude i prostor pro nějaké ty teorie a zamyšlení o tom, co nás čeká ve velkolepém finále.

Aby těch fenoménů v tomhle fenomenálním čísle nebylo málo, Fokus se zaměřuje na kult jménem Blade Runner. Někdejší velkofilm Ridleyho Scotta dostane totiž pokračování, a tak nezbývá než si pomocí Pevnosti zopakovat vše, co o tomto světě víte nebo jste se báli zeptat. Nový Blade Runner 2049, odehrávající se o 30 let později, pak v sobě nese velké očekávání i jistou skepsi. Ta pramení hlavně z premisy, že na legendu se prostě nesahá, a když už tak jedině s láskou a respektem. Naštěstí do režisérského křesla usednul Denis Villeneuve, kanadský režisér, který zatím proměnil v poklad vše, na co sáhnul. Jak si poradí s Blade Runnerem, se dozvíme začátkem října.

Když už jsme u těch postapo světů, v knižní rubrice se věnuje prostor románu Marca Elsberga s názvem Blackout. V něm se spekuluje o tom, jak by se svět vypořádal s totálním výpadkem elektrického proudu. Kromě toho nabízí říjnová Pevnost doslova knižní žně a přináší spousty recenzí na tituly, jež se v září vyrojily jak houby po dešti.

Veselá Hanina: Drak bere vše
Telepatka bojuje s astrálními bytostmi, vědec se svými kolegy

Na černobílých stránkách na vás čekají dvě zcela odlišné, ale zato povedené povídky. Hlízy strachu od Haniny Veselé si připravily další výzvu pro její duchovní dceru Magnólii. Tato neohrožená telepatka se nechá najmout do služeb charismatického, ale prohnaného mága Coreona. Rychle ovšem pochopí, že ji nečeká jednoduchý úkol – ostatně s astrálními bytostmi si není radno zahrávat. Poté už následuje zábavná a napínavá jízda na pozadí ponurého korzársko-nekromantského městského státu Sarindar.

Druhá povídka od Dana Černého se ponoří do odlišného, ale neméně nebezpečného světa vědeckých objevů a akademické obce. George Arrow, nadšený paleontolog, si zažije, jaké je to být nepochopeným géniem, který předběhl svoji dobu. Povídka s názvem Vždyť je to slepice! přináší vtipný příběh se vskutku nečekaným vyústěním.

Holky v akci a velké bitvy

Ani závěrečné stránky Pevnosti nezůstávají pozadu oproti nabitému úvodu. V herní sekci si můžete například přečíst recenzi na Uncharted: The Lost Legacy. V pokračování populární hry odjel Nathan Drake na dovolenou a jeho otěže převzaly dvě holky v akci. A nutno říct, že se toho zhostily se ctí. Historická rubrika pak mimo jiné obsahuje zevrubné představení bitvy o Midway, jednoho z rozhodujících střetnutí druhé světové války, které má překvapivé vazby i na svět fantasy a sci-fi.

Říjnová Pevnost nabízí zaručený lék na podzimní sychravé počasí. Dočtěte se v ní mimo jiné o všemožných fenoménech, jejichž pokračování klepou na dveře. Nechybí ale ani solidní dávka knižních a herních recenzí, doplněná o exkurzi do válečné vřavy druhé světové války. Přemýšlíte-li, jak se zbavit trudomyslnosti, zaskočte si pro novou Pevnost a uvidíte, že svět bude hned o něco veselejší.

Nik Perumov: Letopisy zlomu

Dále v Pevnosti 10/2017

  • Jak se povedlo dlouho očekávané To
  • Pozvánka na albatrosácký Humbookfest
  • Zhodnocení knihy Zrození adepta doplněné o rozhovor s jejím autorem, Alexem Drescherem
  • Jak se točí Cizinka aneb Obrazový průvodce úspěšným seriálem
  • Nadupaný rozhovor s Miroslavem Žambochem
  • Jak dělat steampunkový cosplay (část třetí)
  • Literární hlídka se těší na ruskou epickou fantasy Letopisy zlomu
  • Historická rubrika rekonstruuje hon na bestii
24. září 2017, Adéla Košařová

Pevnost 10/2017

Pevnost 10/2017
69 Kč 66 Kč