Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Richelle Mead v Nesmrtelné koruně naplno rozjíždí napínavou šachovou partii, Richelle Mead: Nesmrtelná koruna (Věk X 2)

Mead Richelle: Věk X 02 - Nesmrtelná koruna

Fanoušci Richelle Mead rozhodně netrpí malým přísunem knih své oblíbené autorky. Nesmrtelná koruna je její v pořadí už šestnáctá kniha, která vyšla v českém překladu, a určitě není poslední. Zvládne Richelle Mead dodat něco nového, nebo už po tolika knihách jen vaří z vody?

Odborník na náboženské skupiny Justin March a pretoriánka Mae Koskinenová byli nuceni uznat existenci bohů. Ti totiž o sobě dávají vědět čím dál tím hlasitěji, takže už to ani vůdci Republiky spojené severní Ameriky nemohou dále popírat. Justin je pověřen tajným vyšetřováním nadpřirozených sil, zatímco Mae mu dělá ochranku. Nikdo ale neví, že Justin i Mae mají k bohům blíž než by chtěli – oba jsou totiž vyvolení a bohové si na ně činí nároky. Při pátrání po dalších aktérech této spletité hry se Justin s Mae vydávají na nebezpečnou diplomatickou misi do Arkádie, sousední země, s níž nemá RUNA zrovna přátelské vztahy…

Kombinace, která dokáže zaujmout

Nesmrtelná koruna je druhým dílem série Věk X, která se žánrově pohybuje na pomezí dystopie a paranormální romance zaměřené na mytologii. Děj se odehrává v blíže nespecifikované budoucnosti, ve světě tak technicky vyspělém, že v něm náboženství nemají místo. Ale bohové se jen tak vystrnadit nedají, takže to (nejen) našim hrdinům pořádně zavaří. Tohle spojení témat překvapivě dobře funguje a dokáže zaujmout, aniž by působilo překombinovaně. Přesto byl první díl Šachovnice bohů trochu pomalejší, aby mohla autorka řádně představit prostředí, v němž se příběh odehrává, a rozestavět figurky na hracím plánu.

Tu pravou hru totiž rozjíždí teprve nyní. V úvodních kapitolách Nesmrtelné koruny jsou sice připomenuty zásadní události z předešlého dílu, takže má čtenář prostor vzpomenout si na vše, co pozapomněl, ale kniha rychle nabírá na obrátkách. Každá další stránka jen utvrzuje dojem, že se Richelle Mead opravdu překonala. Nešetří ani ve věci vypravěčů a zápletek. Justin i Mae mají oba hromadu problémů, ale ani jedna dějová linka se neprosazuje na úkor druhé.

Richelle Mead v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1976 v Michiganu.
  2. Má tři různé diplomy. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, byla učitelkou v Seattlu.
  3. Je známá hlavně díky sériím Vampýrská akademie, Sukuba a Dark Swan.
  4. Na Vampýrskou akademii byla prodána filmová práva, snímek měl premiéru na jaře 2014.
  5. V současné době žije v Seattlu.

Svou troškou do mlýna přispívá i Justinova chráněnka Tessa, která už si pomalu začíná zvykat na život v RUNA. Tentokrát je její dějová linka nezávislejší než v prvním dílu a teprve ke konci v ní všechno začne zapadat do sebe. Napětí graduje, čtenář napětím téměř ani nedýchá, jedna část je napínavější než druhá… a pak najednou nic.

Pomalý finiš a borec na konec

Ke konci totiž všechno napětí vymizí do ztracena, protože jedno autorčino rozhřešení je až zbytečně unáhlené. Najednou tak do úplného závěru zbývá čtyřicet stránek, na nichž není co řešit. Nastane tedy hluchý prostor na vyřešení milostných problémů. A protože Nesmrtelná koruna není ani zdaleka poslední díl, ještě se všechno stihne pokazit, po čemž samozřejmě přichází i poslední překvapení. Tenhle borec na konec ale nijak nepřekvapí, protože jiskru napětí už si autorka nenávratně zadupala do země.

Nesmrtelná koruna obávaným prokletím druhých dílů netrpí, právě naopak je ještě lepší než Šachovnice bohů. Jen ten závěr trochu skřípe. Richelle Mead nicméně opět dokázala, že je třeba s ní na literárním trhu ještě dlouho počítat. Už aby tu byl další díl.

  • Richelle Mead: Nesmrtelná koruna (Věk X 2)
  • Domino, 2014
  • překlad: Jan Netolička
  • obálka: Emil Křižka
  • 452 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
3. prosince 2014, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Věk X 02 - Nesmrtelná koruna

Věk X 02 - Nesmrtelná koruna
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč