Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Razonova cesta duše je palladiem pro lidi bojující s těžkou nemocí, Boris Razon: Palladium

boris-razon-palladium

Slovo palladium je zdrobnělinou řeckého slova Pallas (panna) a zároveň se také užívá jako označení pro sochu bohyně Pallas Athény, o níž se věřilo, že ochraňuje bájnou Tróju. Palladium je tedy cokoliv, co představuje pro národ záruku jeho trvání. Přeneseně lze toto slovo užit i jako název čehokoli, co garantuje zachování jakékoli věci. A právě takto se rozhodl pojmenovat svou knihu Boris Razon, pro kterého se stala osobním palladiem.

Boris Razon je známým francouzským publicistou, jenž například působil jako šéfredaktor webové verze deníku Le Monde, či založil a vedl názorový měsíčník Don Quichotte. V současné době pracuje ve France Télévision a zároveň vyučuje na univerzitě digitální publicistiku. Jeho debutovým dílem se stalo Palladium, kterému se ve Francii dostalo velkého uznání v podobě nominace na prestižní literární ceny Goncourt a Femina. V Palladiu se Boris Razon rozhodl otevřeně mluvit o zákeřné nemoci, se kterou bojoval a díky které se málem dostal až na „druhý břeh“.

Snová pouť za životem

Ze začátku, jak Razon sám popisuje, si on i jeho okolí mysleli, že se jedná o klasickou chřipku, či angínu. Dokonce ani výsledky u doktora neříkaly nic jiného. Jeho stav se ale stále zhoršoval. Nakonec musel být uveden do umělého spánku a jeho blízkým nezbývalo než doufat, že s pomocí lékařů boj s nemocí vyhraje. A tady začala jeho snová pouť o vlastní život. Na této cestě se setkal s mnohdy až šílenými výjevy jako jsou ohňostrůjci, děvky, povstalci, vševidoucí oko či Anupové (egyptští psi vyprovázející na věčnost).

Boris Razon v pěti bodech

  • Je francouzský publicista
  • Vedl webovou verzi deníku Le Monde
  • V současné době pracuje ve France Télévision a vyučuje na univerzitě digitální publicistiku
  • Jeho prvotinou je fantaskní román Palladium, ve kterém popisuje svůj boj s těžkou nemocí
  • Palladium bylo nominováno na prestižní francouzské literární ceny Goncourt a Femina

Razonovo Palladium je pro čtenáře těžce uchopitelné a rozhodně není pro každého. Autor svůj příběh o boji se záhadnou nemocí, kterou se nedařilo určit ani doktorům, vypráví tak, jak si pamatuje, že ho prožil a vnímal. Díky tomu je pro člověka občas velmi těžké se v Palladiu zorientovat. Razon si ale tento problém dobře uvědomuje, a proto než aby čtenáři něco objasnil, obrací se na něj s prosbou, aby bral věci tak, jak jsou, a nesnažil se pátrat po vysvětlení. Tento jednostranný dialog ale čtenářovi pomůže pochopit Razonovy pohnutky a činy, jež ve svém smyšleném světě učinil, a zároveň se s ním ztotožnit.

Jak na Palladium pohlížet

Díky výše zmíněnému se dá Palladium posuzovat z více pohledů. Někteří mohou Razonovo dílo vnímat jako jakousi metaforu na současnou politickou či sociální situaci – a nebudou daleko od pravdy. V knize je spousta narážek na rasovou diskriminaci, současnou politiku a mnoho dalšího. Razon se navíc jako spousta jiných autorů nebrání použít motivy z děl dnes již klasické literatury. Například autorovo putování se dá směle přirovnat k putování Homérova Odyssea nebo Carollovy Alenky a při setkání se vševidoucím okem si čtenář nemůže nevzpomenout na Orwellova Velkého bratra. A takových narážek je v knize celá řada.

Razonovo dílo se dá ale chápat i doslovněji. Spisovatel v Palladiu popisuje to, jak se lidské podvědomí vyrovnává s nevyhnutelným koncem a snaží se proti němu bojovat. Realita se zde míchá s fikcí, až se čtenář přestává orientovat v tom, co Razon skutečně prožil a co bylo pouze v jeho představách. Z Palladia je na každé stránce cítit bezradnost, do které se autor dostal, když byl napaden nemocí, kterou nedokázali identifikovat ani lékaři. Tuto beznadějnost navíc umocňují lékařské zprávy mapující léčbu, jimiž se Francouz rozhodl svou knihu obohatit. Zároveň jde ale z vyprávění vycítit touha s nemocí bojovat a z bludiště vlastní mysli se navrátit mezi živé.

Na Palladiu je vidět, že se Boris Razon nebál plně otevřít. Bez mrknutí oka do podrobnosti popisuje procedury, jimž byl vystaven, a jak potupně se při nich cítil, či nahlíží do nejtemnějších koutů své mysli, v nichž sám sebe považuje za vraha. Palladium je zkrátka hlubokou sondou do mysli člověka bojujícího proti zákeřné nemoci o holý život.

  • Boris Razon: Palladium
  • Odeon, 2015
  • překlad: Alexandra Pflimpflová
  • obálka: Ivan Brůha
  • 296 stran, 299 Kč
7. července 2015, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).