Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Punisherovo krvavé loučení, Jason Aaron, Steve Dillon: Bez domova (Punisher MAX 4)

Aaron Jason: Punisher MAX 15: Bez domova

Frank Castle alias Punisher možná stárne, to z něj ale paradoxně dělá ještě odhodlanějšího buldoka práva. Současnému vládci newyorského podsvětí Wilsonu Fiskovi se sice podařilo Castlea dostat do kolen, ale už ne definitivně zlikvidovat. A Fisk, obklopený smečkou bodyguardů, tuší, co to znamená. Zúčtování se blíží.

O sérii Punisher MAX se mluvilo už v dobách, kdy se s ní mazlil irský bouřlivák a hulvát Garth Ennis (Ghost Rider, Hitman, Preacher). Komiks určený dospělým čtenářům svým způsobem testoval, kolik vulgarit a krve si scenárista pod hlavičkou marvelovského mainstreamu ještě může dovolit. Když však sérii o muži s lebkou na hrudi převzal oceňovaný scenárista Jason Aaron (Skalpy, Doctor Strange, Muži hněvu), muž podobně nekompromisního ražení jako Ennis, zpozorněli i červotoči v leckterém ospalém knihkupectví. A Aaron příslibu, který v něm redaktoři Marvelu viděli, rozhodně dostál. Sérii postrčil autorsky ještě o kus dál a ukázal nám Franka Castlea z dosud nepříliš nasvícené, lidské stránky. Závěrečný svazek Bez domova výjimečnost série potvrzuje.

Nejde o počty rozkopaných obličejů, rozstřílených těl či vyhřezlých vnitřností, třebaže bolestivých způsobů smrti se čtenář v komiksu dočká vrchovatě. Kvalitu dobrého příběhu poznáme hlavně podle toho, že se s jeho obsahem dokážeme alespoň vzdáleně ztotožnit, respektive že v něm rozpoznáme střípek obyčejného lidství. Kromě toho vždycky potěší, když se scenárista čtenáře nepokouší utáhnout na vařené nudli, ale bere je vážně. Obou pouček se Aaron v Punisherovi drží, a třebaže mu nadsazený závěr příběhu možná utekl až do příliš absurdních výšin, stále odvádí velmi slušnou práci.

Jason Aaron v pěti bodech

  1. Je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mj. na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder.
  2. Než přešel k Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana). Za tuto minisérii si vysloužil svou první nominaci na Eisnerovu cenu.
  3. Největší ohlas zatím zaznamenal ambiciózní projekt Skalpy o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, který Aaron psal pro Vertigo v letech 2007 až 2012.
  4. V současnosti má rozpracovanou krimi-komiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a o rok později dvěma Eisnerovými cenami (pro nejlepší pokračující sérii a pro nejlepšího scenáristu). Kromě toho drží scenáristické otěže komiksové série The Avengers.
  5. Česky vyšel kromě série Skalpy a Punishera též Aaronův Doctor Strange, Avengers, Barbar Conan či jižanský noir Muži hněvu (Men of Wrath). Další autorovy superhrdinské scénáře (X-Men, Black Panther aj.) vyšly v komiksových řadách nakladatelství Hachette Fascicoli.

Ano, co si budeme nalhávat. Frank je nezdolná mašina, a nejspíš by se zvedl a střílel dál i po srážce s parní lokomotivou. Čtenáře, který by uvítal alespoň závan reálnějšího pojetí, nejspíš bude tahle naddimenzovaná houževnatost místy i trochu štvát. Punisherovský komiks si ale v tomto ohledu s realitou nikdy příliš netykal, a tak Aaron nemá nejmenší důvod s tím teď začínat.

Obsahově směřuje celý komiks k nevyhnutelnému konci – finálnímu střetu Wilsona Fiska, který si coby neúprosný Kingpin podmanil celé newyorské podsvětí a neváhal pro svůj úspěch obětovat i vlastního syna, a pošramoceného mstitele Franka Castlea, pro nějž se likvidace Fiska stává otázkou osobní cti. Chtělo by se říct, že se oba zprvu jen opatrně oťukávají a navzájem se stínují, ale ve Frankově případě nemůže být nic vzdálenější skutečnosti. Punisher jde přes mrtvoly, útočí přímo na solar, a nehledí ani vpravo, ani vlevo. Po nás potopa.

Série Punisher MAX Jasona Aarona

  1. Kingpin (Punisher MAX 1)
  2. Bullseye (Punisher MAX 2)
  3. Vánoce na odstřel (Punisher MAX – Vánoční speciál)
  4. Frank (Punisher MAX 3)
  5. Bez domova (Punisher MAX 4)

Celý komiks, ohlížející se v několika vzpomínkových panelech nejen za událostmi z předchozích svazků, ale za nešťastným Frankovým životem vůbec, stojí na krvavých střetnutích Punishera s pěšáky Wilsona Fiska. Ty musí znavený, ale odhodlaný Frank pobít, aby se dostal až k figurce obtloustlého krále Kingpina, jenž mezitím hledá způsob, jak z pasti uniknout. Ano, vše provází ještě obrys příběhu a náznak zákulisních intrik, scénář nabízí hned několik originálních nápadů, ať už jde o průběh konkrétního střetu či celé bitvy, to vše je ale pro tenhle komiks vlastně podružné. Zabij, nebo budeš zabit, velí neúprosný zákon z vietnamské války, jímž se Punisher řídí i v džungli velkoměsta. A k tomu se nejspíš patří dodat jediné: Aaronův Punisher rozhodně není komiks pro slabé povahy.

  • Jason Aaron, Steve Dillon: Bez domova (Punisher MAX 4)
  • BB/art, 2020
  • překlad: Richard Podaný
  • 128 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
30. září 2021, Jakub Ehrenberger

Punisher MAX 15: Bez domova

Punisher MAX 15: Bez domova
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč