Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Prstenec prozření: Na hraně poznání a mocenských bojů, Julie Nováková: Prstenec prozření (Blíženci 1)

prstenec-prozreni

Když se Robert Pilch rozhodl, že se jeho nakladatelství pustí do vydávání nové edice Evropská space opera, srdce nejednoho zapřísáhlého fanouška sci-fi bezpochyby zaplesalo. Upřímně čistokrevného sci-fi se v poslední době na našem trhu vyskytuje jako šafránu, a tak každá takováto vlaštovka si rozhodně zaslouží pozornost. Po duu Hlávka/Vybíralová a Pavlu Oblukovi přichází na řadu zástupkyně něžného pohlaví, a tím není nikdo jiný než oceňovaná publicistka a autorka Julie Nováková.

Přestože tato autorka patří mezi nastupující generaci české fantastiky, již si dokázala získat mezi svými kolegy značný respekt a jméno. A není to jenom díky již vydaným knihám, ale bezpochyby také za svou povídkovou tvorbu, za kterou získala již nejedno ocenění. Julie Nováková se navíc věnuje i publikování v zahraničních médiích, jakými jsou například Clarkesworld či Fantasy Scroll. Kromě nejnovější knihy Prstenec prozření se do tisku chystá i další její kousek. V antologii Terra Nullius se ovšem nepředstaví jako autorka, ale jako editorka.

Avšak zpět k aktuálnímu kousku, jenž je zároveň úvodním dílem z chystané trilogie Blíženci. Pokud ovšem máte strach, že budete na pokračování čekat nějak přehnaně dlouho, mohu vás uklidnit, že pokud Bůh a Brokilon dá, zbývající dva díly vyjdou do konce letošních prázdnin, což je pro všechny potenciální čtenáře bezesporu výborná zpráva.

Autorka zavádí čtenáře do daleké budoucnosti, kdy Země, popřípadě Sluneční soustava, lidstvu už nestačí, a tak se rozpíná do vzdálených koutů vesmíru. Ovšem i to má svá úskalí, protože vzdálenosti mezi jednotlivými světy se neustále zvětšují a síť mezihvězdných zkratek začíná být pro lidi velmi limitující. Nikdo zatím bohužel nenalezl způsob, jak otevřít další Calabiho-Yauovy tunely, a tak je lidstvo limitované pradávnou mezihvězdnou sítí, jež po sobě zanechala záhadná civilizace Hvězdoměnců.

Julie Nováková v pěti bodech

  1. Autorka pěti románů a více než třiceti povídek v časopisech a antologiích.
  2. Především její povídková tvorba se může pyšnit řadou ocenění a nominacích na literární ceny.
  3. Působí jako nezávislá redaktorka časopisu XB-1 a jeho webových stránek.
  4. Věnuje se i publikování v zahraničních médiích, jakými jsou například Clarkesworld či Fantasy Scroll.
  5. Překládá eseje Jasona Sanforda pro XB-1 a další texty pro jiné časopisy či weby.

Přestože se jedná o úvodní díl série, pozvolný rozjezd rozhodně nečekejte. Již od samého začátku sledujeme dvě dějové linie, přičemž v té první se setkáváme ostřílenou kyberneuroložkou, jež dostane nelehký úkol – prozkoumat dvě zvláštní bytosti, které jsou nalezeny v opuštěném bytě po nedávno zemřelém vědci. V této části příběhu se čtenáři mohou těšit na neutuchající příval nových slov a technických názvů, které dokáží nejednomu nováčkovi tohoto žánru pořádně zamotat hlavu. Možná i díky tomu plyne tato dějová linie pozvolna vlastním tempem a nikterak na čtenáře netlačí.

Oproti tomu je druhá dějová linie daleko více nabitá akcí a napětím. Sledujeme v ní nelehké osudy tří vědců, kteří se díky své snaze pomáhat ocitnou v nejedné situaci, kdy jim půjde o život. Oba tyto příběhy jsou jako den a noc, ovšem říká se, že protiklady se přitahují, což je v tomto případě bezpochyby pravda. Dohromady dávají skvěle fungující celek, který rozhodně nenudí.

Samotné postavy dopadly také vcelku dobře. Hlavní hrdiny dotáhla autorka do nejmenších detailů, a tak nebudou mít čtenáři problém cokoliv jim uvěřit. Bohužel toto se ovšem netýká postav vedlejších, u kterých se občas zdá, že jsou spíchnuty horkou jehlou jen proto, aby vyplnily tu či onu mezeru. Ono je to ostatně dáno i prostorem. Na 240 stranách se divy dělat nedají, a proto by možná nezaškodilo na pár místech ubrat a zeštíhlit složitost celého děje.

Buď jak buď, Prstenec prozření je svěžím dílkem, které rozhodně ostudu mezi ostatními Evropskými space operami neudělá. A bude zajímavé sledovat, kam dál povedou osudy hlavních hrdinů, protože již samotný závěr této knihy čtenáře doslova vybízí k tomu, aby okamžitě sáhl po pokračování. Čtenáři tak budou muset vydržet až do poloviny června, kdy by měl vyjít druhý díl pod názvem Elysium.

  • Julie Nováková: Prstenec prozření (Blíženci 1)
  • Brokilon, 2015
  • obálka: Jakub Javora
  • 236 stran, 240 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
22. března 2015, Petr Čapek

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Blíženci 1 - Prstenec prozření

Blíženci 1 - Prstenec prozření
Vložit do pytle na zboží  Koupit 248 Kč 223 Kč