Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Protiútok na emzáky okupovaný Mars přinese lidstvu rozhodující vítězství, nebo drtivou porážku a jeho domovy změní v Ohnivá pole, Marko Kloos: Ohnivá pole (První linie 5)

Kloos Marko: První linie 05 - Ohnivá pole PŘEDOBJEDNÁVKA

Vítězství Graysona a jeho spolubojovníků na Leonidu bylo vykoupeno mnoha životy a zranění si odnesla i Halleyová. Proto již měsíc dělí čas mezi rekonvalescenci a užívání si pobytu na Zemi s manželem, třebaže nad jejich hlavami visí jistota brzké ofenzívy na Mars. Což samozřejmě znamená, že jejich idylka záhy končí povoláním Andrewa do služby kvůli průniku Dlouhánů. Překvapivě však nejde o hrozbu z vesmíru, ale útok na pozemskou základnu v Grónsku.

Milovníci klasické science fiction, odehrávající se v temných a mrazivých kosmických dálkách – obzvláště fanoušci subžánru military, jistě potěšil další díl populární série románů s názvem První linie. V pořadí již pátá kniha od amerického spisovatele Marko Kloose čtenáře znovu láká do neradostného přelidněného světa budoucnosti. V něm lidstvo dávno opustilo Zemi, aby mohlo drancovat stále nové planety a rvát se s domnělým nepřítelem stejného živočišného druhu.

Boj pozemských favoritů o přírodní bohatství i prostor k životu se na(ne)štěstí brzy zvrhne v zápas o přežití lidstva, když se ve Sluneční soustavě objeví mimozemský rival – rasa Dlouhánů. V porovnání s lidmi obrovští ufouni disponující krom velikosti tolika výhodami, až se zdá, že v boji s lidmi nemohou prohrát. Pozemšťané však mají na své straně nejen zoufalé odhodlání, s nímž brání své domovy i blízké, ale i mnoho a mnohé další, jak se ukáže ve svazku pojmenovaném Ohnivá pole.

Spektakulární útok v boji za lidský rod nabízí dechberoucí akci i lecjaké překvapení

Nečekaný výsadek Dlouhánů příliš nenarušil dovolenou Graysona a Halleyové, ani plány na první (možná jediný) přesvědčivý útok na mimozemské okupanty. Andrew sice v Grónsku přišel k pár zlomeninám a otřesu mozku, ale to mu nezabránilo splnit prosbu milované Diany. Možná to byl i pravý důvod, že souhlasil s návštěvou u jejích rodičů. Katastrofa namísto urovnání vztahů to byla dle úhlu pohledu, protože mají oba před marsovskou ofenzívou čistý stůl.

Den D konečně nadešel a budou se dít věci. Nejvyšších velení dříve znepřátelených vlád a společenství vytvořilo troufalý plán, který má přinést naprostý obrat v probíhající válce. Pozemská aliance chce zlikvidovat dlouhánské semenné lodě na orbitě Marsu, zničit či obsadit dlouhánské osídlení na červené planetě a nádavkem zachránit přeživší lidské obyvatele. Sebelepší plán však těžko přežije kontakt s nepřítelem, i když se jej zúčastní špičkový modulář a fenomenální pilotka.

Černá a bílá není příliš lákavá paleta, ale o to je na papíře efektnější

Pokračování literární akční série První linie znovu přivádí k jeho fanouškům inteligentního, statečného a zásadového čerstvého poručíka Andrewa Graysona. Tenhle armádní specialista má dost smůlu, protože se mu daří každou chvíli spadnout do pořádně husté kaše, zároveň se z ní ale vždy dokáže nějak vybabrat. A když už ne úplně zdravý, alespoň živý stále zůstává a tahle parádní vlastnost z něj mnohdy dělá ošemetného parťáka (někdo umřít musí), ale skvělou hlavní postavu.

Již pátý svazek nadupaného cyklu vesmírné science fiction čtenářům samozřejmě opět přináší skvělý mix všech chutných ingrediencí, jež ze série činí velice zábavné a dynamické čtení. Milovníci napětí, akce i dojetí si vychutnají očekávané a barvitě vylíčené scény z kosmických dálek, prožijí epické bitvy lidí a emzáckých ničitelů nebo soukromé okamžiky ústředního manželského dua či nervy drásající klaustrofobní okamžiky z podzemí.

Marko Kloos po tom minulém (lehce odbočkovém) vyprávění začal sice polehounku, ale zanedlouho pořádně dupnul na plyn a rozjel děj plnou rychlostí. Po úvodním oddychovém útoku na Zemi se konečně všichni dozvědí kdo z koho, protože lidstvo vrhlo do naplánovaného kosmického střetu absolutně vše. Tentokrát není cesty zpět, není kam ustoupit a kde brát, pokud Dlouhány nepřemohou nyní, s lidským rodem je amen.

Když může být finální bitva s nepřítelem první z mnoha, je to na nic

Jak bylo řečeno, tento díl akčního cyklu v mnohém navazuje na úspěšné předchůdce. Do jámy lvové nechává spadnout dobře známé postavy i mnohé nováčky a od prvních kapitol nenechá čtenáře na pochybách ani ohledně dobře známých kolejí, po nichž sviští doslova i obrazně nadsvětelnou rychlostí. Znovu je do ringu katapultován Grayson sám a musí se obávat nejen o aktuální parťáky, ale o milovanou Halleyovou.

Na své si tentokrát opět přijdou milovníci adrenalinových vesmírných bojů, tím spíše, že všichni si jsou vědomi důležitosti a neodvolatelnosti jejich výsledků. Smutní však nemusejí být ani ctitelé soubojů tváří v „tvář“ s Dlouhány, protože hrdiny série znovu čeká probíjení se troskami v hlubinách (Z)země i výsadky a útoky (nejen) na rudé planetě. Jak je autorových dobrým zvykem, vše je zabalené do profesionálně znějící terminologie, jež dodává textu autentičnost a poutavost.

Marko Kloos v pěti bodech

  1. Je nejvíce znám díky jeho debutové sérii vojenské a válečné science fiction První linie.
  2. Ta aktuálně čítá kromě Smlouvy na život, Evakuace (nominace na cenu Hugo 2015) a Blokády ještě Chains of Command, Field of Fire a Points of Impact.
  3. Dále napsal i Lucky Thirteen, Measures of Absolution, s Ivanem Brandomem komiks Frontlines: Requiem a krátké příběhy Ink and Blood nebo Cake from Mars.
  4. Také je členem společenství Divokých karet George R. R. Martina.
  5. Narodil se a vyrostl v Německu, nyní žije s manželkou i oběma dětmi v New Hampshire, kde je na místě zvaném Castle Frostbite hlídá smečka jezevčíků.

Díky/kvůli hlavní dějové lince knihy pak nelze opomenout nutné emotivní chvilky nebo častější lehký patos – například během úvah o spojenectví a ukončení bratrovražedných konfliktů, o budoucnosti vlastní či lidstva, nebo „jen“ při oplakání padlého spolubojovníka, navíc v příběhu nechybí ani další střípky ze soukromí hlavní dvojice. Zato se ve svazku Ohnivá pole vinou tíhy ústředního námětu nevyskytuje výraznější odlehčení, přesto se ale nejedná o přespříliš temné či depresivní čtení.

Všudypřítomná naděje, odhodlání nevzdat se a bojovat alespoň do posledního náboje činí i z tohoto Kloosova příběhu rychlé a zábavné čtení, protože jejím hrdinům nelze nedržet palce. Série bez debat naplňuje svůj potenciál, a když navíc dokáže i překvapit je to pro fanoušky výhra (ústřední postavy jsou na tom hůře). Tím spíše, když je díky edičním plánům a příběhu samotnému jasné, že nejde o poslední svazek cyklu a Dlouháni i lidé spolu ještě neskončili.

  • Marko Kloos: Ohnivá pole (První linie 5)
  • FANTOM Print, 2021
  • překlad: Jakub Mařík
  • obálka: Chris McGrath
  • 272 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 214 Kč)
6. února 2023, Olga Buriánková

První linie 05 - Ohnivá pole

První linie 05 - Ohnivá pole
Vložit do pytle na zboží  Koupit 319 Kč 214 Kč