Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Projekt Kronos - pochmurná vize budoucnosti přichází, Pavel Bareš: Projekt Kronos

Bareš Pavel: Projekt Kronos

Není tak časté, aby se na poli české fantasy, scifi a přilehlých podžánrů objevil nový mladý autor, který svou knižní prvotinou rozpoutá vlnu nadšení a hromadu ohlasů. Pavlovi Barešovi se to rozhodně podařilo. Jeho Projekt Kronos, ukrytý pod ochrannými křídly nakladatelství Host, vtrhl jako hurikán do českých knihkupectví a rozvířil poklidné vody v oddělení s českou fantasy a scifi. Nejenom svou anotací, ale také líbivou obálkou upoutá nejeden zrak čtenáře, bloumajícího očima po přeplněných regálech. A co samostatný obsah, dokáže naplnit očekávání?

Rok 2052. Město Attiona se snaží vzpamatovat z jaderného konfliktu, stejně jako jeho obyvatelé. Ti šťastní žijí nahoře nad plošinou ve městě. Ti zbylí, co štěstí nemají, žijí tam dole, v Downtownu. Drogy, potyčky, nedostatek poživatelného jídla, nedostatečná zdravotní péče – to je jen nemalý výčet starostí, s kterými se Downtowneři potýkají. Městem se navíc začíná šířit záhadná epidemie, která pomalu zabíjí obyvatele Downtownu. Zatímco lidé dole umírají, prominentní občané si nahoře dál žijí své životy. Co dostihne Attionu dřív – zabijácký virus, nebo občanská válka?

Downtowner Jason Blake si odjakživa přál být hrdinou. Na vlastní kůži však zjišťuje, že být opravdovým hrdinou v současném světě není tak jednoduché, jak vídá v komiksech. Očistit město od drogové lůzy, která k zamoření světa a lidským pokleskům přispívá nečistým svinstvem, se mnohem jednodušeji řekne, než provede. I přes to, že město stojí na jeho straně – doslova.

Hrůz a neštěstí je všude kolem přemíra a Luco Scarpa by nejraději žil v klidu. Jak moc je jeho přání naivní, zjišťuje v okamžiku, kdy ho zlomyslný osud zavane pod záštitu korporace. Ta ho připravuje na akci, jež rozhodně nebude mírumilovným pochodem, nýbrž honem na lidi, jako je Jason Blake.

Nehledě na stranu barikády, na které stojí, se Luco i Jason stávají účastníky mnohem většího dění, než by si kdy dokázali představit, dění, jež rozhodne o osudu celého města.

Projekt Kronos se těžko zařazuje pod knihovnické nálepky. Mnozí ho zaškatulkovali jako scifi, jiní jako fantasy, ale objevují se i označení typu urban, postapo a jiné podžánry. Ať tak či onak, Projekt Kronos obsahuje ponurou budoucnost s melancholickým nádechem, syrově servíruje každodenní realitu zamořeného světa, kdy drogy jsou vítanou propustkou od všedních starostí.

Pavel Bareš v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1994.
  2. Projekt Kronos je jeho literárním debutem.
  3. Působí jako frontman rockové skupiny J!Scream.
  4. Projekt Kronos původně publikoval na internetu.
  5. Patří mezi nadšené hráče videoher a čtenáře komiksů.

Na druhou stranu s jemným nádechem ve stylu románu Město od Deana Koontze i Projekt Kronos vdechuje život mlčenlivým stěnám a nehybným kusům betonu, nechává město žít a pulsovat svou energií, kterou dokáží vnímat şehirové, jako například Jason. Do brutálního světa, odehrávající se v budoucnosti, je tak vnesen téměř magický prvek, který ostře kontrastuje s realistickými hrůzami světa zničeného válkami.

Někde jinde by takové odlišné prvky způsobily rozkol a nesouhru, zde se naprosto skvěle snoubí dohromady a společně vytváří originální příběh. Vyprávění probíhá převážně z pohledu dvou hlavních hrdinů, nabízejí se tedy dvě odlišné strany příběhu. Kapitoly nejsou nijak dlouhé, nicméně nebezpečně čtivé – rozhodně není jednoduché vzít záložku s myšlenkou tady založit a spát.

Projekt Kronos lze doporučit všem, kteří mají chuť na něco neotřelého a nového, těm, kteří rádi podpoří novou spisovatelskou naději na knižním poli, a v neposlední řadě těm, již se nezaleknou náročnějšího čtení, a nebojí se nechat pohltit jiným světem.

Samotného autora, Pavla Bareše, může čtenář i v současné době zastihnout na jedné z mnoha literárních akcí, kterých se účastní. Stejně tak na internetu se dají vypátrat rozhovory, ve kterých autor s humorem svým vlastním přibližuje okolnosti vzniku Projektu Kronos a díla samotného.

  • Pavel Bareš: Projekt Kronos
  • Host, 2017
  • Obálka: Karel Jerie
  • 568 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
23. října 2017, Lýdie Hochmanová

Projekt Kronos

Projekt Kronos
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč