Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Projděte imaginárními světy se sbírkou, která je oslavou Raye Bradburyho, kol.: Rej stínů - Povídky k poctě Raye Bradburyho

kol.: Rej stínů - Povídky k poctě Raye Bradburyho

Co můžeme očekávat, když dvacet šest známých a uznávaných autorů fantastiky dostane stejné zadání? Soubor povídek Rej stínů, které jsou oslavou a poctou pro jednoho z nejvýznamnějších autorů žánrů sci-fi a spisovatele, který ovlivnil nejednu generaci milovníků vzdálených světů a imaginárních příběhů, Raye Bradburyho.

Ray Bradbury patřil k autorům, kteří ovlivnili obrovský počet lidí po celém světě a není snad troufalé tvrdit, že ještě dlouhou dobu bude. Sam Weller a Mort Castle dostali nelehký úkol. Shromáždit pod svými křídly celou sbírku povídek od nejvýznamnějších autorů dnešní doby a uspořádat je do antologie, která má být oslavou díla tohoto mistra žánru. Jak si s ním poradili a co dokáže čtenáři tato sbírka přinést?

Ray Bradbury v pěti bodech

  1. Americký spisovatel zemřel v roce 2012 ve věku nedožitých 92 let.
  2. Mezi jeho nejslavnější knihy patří dystopie 451 stupňů Fahrenheita, „humanistická sci-fi“ Marťanská kronika či snový horor Tudy přijde něco zlého.
  3. Kromě toho v češtině vyšla i řada povídkových sbírek, naposledy Ilustrovaná žena a Kaleidoskop.
  4. Podobně jako u jiných slavných fantastických spisovatelů jeho tvorba přesáhla do mainstreamu a patří do zlatého fondu světové literatury.
  5. Nikdy neřídil automobil, odmítal počítače a internet a vystačil si pouze s psacím strojem a telefonem.

Antologie vznikla ještě za autorova života a za úkol měla ukázat vděk a složit poklonu mistrovi, který byl a bude inspirací pro nejednoho začínajícího autora. Žel bohu Ray Bradbury zemřel 5. června 2012, v den kdy do nakladatelství Plus dorazila smlouva pro uvedení Reje stínů na náš trh. Díky tomu je alespoň pro české čtenáře vzpomínkou a uctěním památky tohoto velikána, který za svůj život stihl sepsat několik knih a více než 600 povídek, jež jsou základem žánru.

Rej stínů rozhodně nebude kandidovat na nejlepší povídkovou sbírku roku. Ani neobsahuje to nejlepší co mohli autoři předvést, přesto je z příběhů cítit úcta a láska k Bradburyho dílu. A to byl primární úkol, který se povedlo splnit na sto procent. Žádný z autorů se nesnažil přehnaně experimentovat nebo přinést něco naprosto neokázalého. Z povídek spíše čiší pokora a úcta k mistru, který byl přezdíván Mistrem zázraků. Čtenáři se tak do rukou dostává kniha, kde z většiny příběhů bude mile překvapen, než zásadně zklamán.

Ano, najdou se i slabší kousky, ovšem je již na vkusu každého čtenáře, jaký vypravěčský styl, popřípadě jméno je mu bližší. Obrovský plus lze přičíst dovětkům, které každý autor za svou povídku přidal a ve kterém osvětluje čtenáři, jaký na něj měl Ray Bradbury vliv a v jakém směru ovlivnil jeho dílo. Díky tomu získává Rej stínů komplexnější náhled na celou knihu. Především tyto maličkosti dávají sbírce jedinečný nádech, a tak čtenář nebude mít pocit, že má před sebou tak nějak žánrově podobné povídky, které někdo od stolu seskládal do knihy, aby z lidí dokázal vytřískat co nejvíce peněz.

Jakmile se do četby ponoříte bude, až na pár výjimek opravdu těžké rozhodovat, která povídka je horší, či lepší. V zásadě se většina autorů držela zadání, a tak povídky nijak extrémně nevybočují a dávají čtenáři možnost se naplno ponořit do imaginárního světa Raye Bradburyho. Žánrově se pohybují mezi science fiction, magickým realismem či hororem. Najdou se zde ovšem i dílka postrádající jakýkoli fantastický prvek. Multižánrový mix je opravdu pestrý, stejně jako tomu bylo u Mistra. Díky tomu si opravdu každý fanoušek přijde na své.

Rej stínů rozhodně neměl za úkol kopírovat Bradburyho či se mu alespoň přiblížit. Jedná se pouze o poctu tomuto autorovi. Pokud se ani vám dílo Mistra nevyhnulo, bude Rej stínů skvělým doplňkem, který přivítáte s nadšením a užijete si ho bez jakýchkoliv předsudků. Mladší generaci, které toto jméno s největší pravděpodobností nic moc neříká a zaměřuje se hlavně na vlkodlaky, upíry a jím podobnou havěť, doporučuji se radši porozhlédnout v knihkupectví po jiné knize.

10. listopadu 2013, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Rej stínů - Povídky k poctě Raye Bradburyho

Rej stínů - Povídky k poctě Raye Bradburyho
399 Kč 359 Kč