Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Procitlý milenec: Další zářez do nekončícího Bratrstva černé dýky, J.R. Ward: Procitlý milenec (Bratrstvo černé dýky 20)

procitly milenec

Zbavit se démona není snadné ani pro bojovníka upíří rasy. A tak se Balthazar vydává na lov Knihy kouzel, která by ho měla spasit. Úkol je jasný, nemá tedy čas zdržovat se s čímkoliv jiným, natož se ženou, která pochází z úplně jiného světa. A navíc je ještě člověk, lidská policistka.

Erika Saundersová za sebou má hodně těžký začátek života, který ovlivnil celý zbytek jejího života. Po vyvraždění její rodiny se pustila do policejní práce, až se nakonec stala detektivem z oddělení vražd. A jako taková brzy pochopí, že se v Caldwellu děje něco divného. Seznam případů má plný znetvořených mrtvol, které se nedají nijak vysvětlit. A ještě ke všemu se jí zdají zlé sny, v nich ji pronásledují stíny a uchvacuje záhadný muž, jenž je současně podezřelý i zachránce.

Balthazar se může snažit utéct, jak chce, démon Devina se ho odmítá vzdát. Pronásleduje ho ve své touze po přání opravdové lásky. Mezitím se však Balthazar a žena, jíž nedokáže ignorovat, nevědomky stanou vstupní branou pro znovuzrození starého nepřítele Bratrstva. Je možné že, to, co je svedlo dohromady, zapříčiní zkázu Bratrstva černé dýky? Nebo budou muset všechno ztratit, aby zachránili nejposvátnější obránce své rasy?

Ze série Bratrstvo černé dýky se postupně stal nekončící seriál jednotlivých příběhů, které doplňují stále se rozšiřující svět, který obsahuje hned několik spin-off sérií. Stále však platí, že se jedná hlavně o romantické vyprávění a toho se J. R. Ward pevně drží. Kvůli tomu ale zůstává v zajetých kolejích.

Dnes už to, s dvacátým dílem série a více než třiceti příběhy dohromady, dávno není o kvalitně ani originalitě. Autorka jasně míří na kvantitu a knihy se od sebe moc neliší. Fanoušek si dodnes pamatuje Bratry a jejich epické lovestory, které zůstávaly v paměti ještě dlouho po přečtení. Postavy se prolínaly napříč několika knihami, na příběhy některých se čekalo i celé roky a budovaly se charaktery a emoce, které si spousta čtenářů nese i do dnes. V posledních letech jsou však knihy už jen takovým velmi slabým odvarem. Autorka vymyslí dvě postavy, jež jsou jako přes kopírák s těmi předchozími, a tak je těžké si vůbec vzpomenout, co se vlastně dělo v předchozím díle. Ona a on, postavy bez tváře a originálního charakteru, splývají jedna do druhé, a to je velmi smutný osud něčeho, co bylo na začátku tak kvalitním početním pro fanoušky paranormálních romancí.

Na druhou stranu… fanoušci přesně tohle od autorky chtějí a očekávají. Příběh, kde si každý z hlavních hrdinů zažije dostatečné trauma, aby na tu chvíli, co knihu čtenář doopravdy čte, se dokázal vžít do děje, a pak nějakou tu lásku, která bude vyznívat alespoň trochu osudově. To všechno splňuje i tato kniha. I když je otázka, jestli to přece jen není trochu škoda.

J. R. Ward se pokouší o detektivní příběh, Erika za sebou má divokou minulost, Balthazar je jedna velká neznámá. Ten potenciál v jejím novém příběhu je, ale osudovost mu prostě chybí. Je to jen další díl do řady nekončící telenovely, která věrné čtenáře určitě uspokojí, ale nijak nepřekvapí ani nenadchne.

Pro toho, kdo ví, do čeho jde, se dá kniha jedině doporučit. Autorka stále umí krásně psát, kniha je plynulá, zabolí i potěší na těch správných místech, a čtení je příjemné. Jen vzpomínky na to, čím série dokázala být, to trochu kazí.

  • J.R. Ward: Procitlý milenec (Bratrstvo černé dýky 20)
  • Baronet, 2023
  • Překlad: Jana Pacnerová
  • Obálka: Emil Křižka
  • 480 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
14. října 2023, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky 20 - Procitlý milenec

Bratrstvo černé dýky 20 - Procitlý milenec
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč