Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Probuzený milenec, J. R. Wardová

Ward J. R.: Probuzený milenec

Na světě žijí kromě lidí dvě nadpřirozené rasy, a ty mezi sebou válčí, jak jinak než na život a na smrt. Upíři, děti Stvořitelky ze Stínu, chránění tajemným Bratrstvem Černé dýky a proti nim bezduší, tvorové kteří se vzdali duše a všech požitků z ní vyplývajících (jídlo, pití, emoce, sex a podobné drobnosti), aby se stali smrtonosnými bojovníky stojícími pod praporem Omegy.

Ovšem ne všichni bezduší, jsou úplně bez duše. Pan O si ještě zachoval schopnost cítit emoce. A to je pro Bellu velmi špatná zpráva, protože se stala objektem jeho posedlosti. Naštěstí je ale impotentní, a tak je jeho posedlost čistě platonická. I tak ale prožije mnoho krušných dní vyplněných psychickým týráním než ji členové Bratrstva v čele se Zsadistem zachrání. Ale pan O se nevzdává lehce a pro to, aby získal Bellu zpět, je ochoten klidně vypovědět poslušnost i samotnému Omegovi.

Zsadist je Bellou taky posedlý, ale s tím rozdílem, že ji chce zachránit a vyrvat s rukou bezduchého. Stejné pocity k Belle chová i jeho dvojče Phury, ale jak už to tak v pohádkách bývá, Bella miluje pouze jednoho. Překvapivě je to sociopatický zabiják bezduchých, jehož tvář hyzdí nejedna jizva a ještě horší šrámy si nese ve své duši. A tak pěkné dvojče Phury ostrouhá. Taky máte pocit, že její výběr je poněkud nelogický?
Zvlášť, když Zsadist se Belle snaží co nejvíce vyhýbat, protože si myslí, že někoho tak krásného a čistého není hoden. Inu několik desetiletí sexuálního a psychického zneužívání spojeného s otroctvím krve, nejpotupnější rolí v upíří společnosti, by dokázalo zamávat psychikou kohokoli. Vztah Belly a Zsadisty (pardon Zsadista) bude muset překonat mnoho překážet a Zsadist bude muset za svým vykoupením ujít opravdu dlouhou cestu – v podstatě celou knihu. Žádný div, že se tento motiv propracoval až do názvu.

Správně jste asi odtušili, že nepůjde o žádnou akční jízdu. Tedy pokud považujete za akci to, co ve filmech dělal americký guvernér Schwarzenegger a ne to co dělá český „herec“ Rosenberg. Přesně tak erotikou autorka vůbec nešetří, uprostřed knihy budete mít možná pocit, že jí Wardová přímo plýtvá. Rozhodně nečekejte, že je tady jenom pro odlehčení, protože ložnicové problémy a hrátky Belly a Zsadista tvoří značnou část díla. A když k tomu přidáme autorčinu obsesi velikostí erekce hlavního hrdiny (opravdu si nejsem jistý, jestli je nutné opakovaně připomínat, jak obdařený Zsadist je), začne se vám erotická složka opravdu přejídat.

Možná vás to překvapí, ale vztahy postav žádnou velkou změnou neprojdou. Vše je dáno na začátku a v podstatě se nic až do konce knihy nezmění. Pravda cesty k jejich naplnění jsou klikaté, ale žádné velké napětí a zvraty se nekonají. Mnohem větší důraz klade ale autorka na vnitřní psychologii hrdinů, zejména na pohnutou minulostí pokřivenou duši Zsadista. Přece jenom nedá se říct, že by se sebeláska projevovala neustálým týráním svého těla a odpíráním si veškerých požitků.
Oproti němu působí Bella poněkud ploše – skoro byste nepoznali že ji psychopatický pan O držel několik týdnů v malé kobce a neustále týral. Žádný div, protože i autorka se mučení Belly vyhýbá, zatímco Zsadistovi dává opravdu pěkně zahulit a nestydí se to náležitě popisovat. Prostě diskriminace jak vyšitá.
Ale povedených postav je tady přece jenom více, Phury posedlý vinou za to, co se stalo Zsadistovi, němý chlapec John snažící se uspět při výcviku Bratrstva nebo chudák Butch, jehož největším problém je fakt, že je to jediný člověk v záplavě upírů.

Nic proti lechtivým scénám, ale kniha kvůli nim zbytečně ztrácí tempo a na zajímavosti jimi příliš nezíská. Originálně pojatí upíří, nijak závratně překvapivý, ale po většinu času fungující příběh a solidní postavy slibují kvalitní počtení, ale v paměti vám utkví spíše velikost hlavního hrdiny. Což nemusí ženským čtenářkám vadit, ale mému egu to neprospívá, stejně jako četba knihy.

PS: Víte jak se tvoří upíří jméno? To vezmete nějaké drsné anglické slovíčko a přidáte do něj H. Uvedeme pár příkladů: R(h)age, P(h)ury, To(h)rment…

PPS: Víte jak zřetelně označit hlavního hrdinu (ještě předtím než se mu podíváte do kalhot)? Při tvorbě jména postupujete jako u normálního upíra, ale místo H přidáte Z. Tramtadadá a je tu Zsadist.

  • J. R. Ward: Probuzený milenec
  • překlad: Jana Pacnerová
  • Baronet, Praha: 2010
  • obal: Martina Kysucká
  • 464 stran / 299 Kč
28. listopadu 2010, Jan Červenka

Diskuze k článku

Ad Probuzený milenec
Renča - 27. 11. 2010 18:46

Myslím, že pro chlapa to byla odvaha pustit se do recenzování takhle ryze ženské knihy ;) Takže plně chápu, že ti některé (v této sérii velmi časté) pasáže vadily. Paranormal romance stavěné na erotice píše hodně autorek, ale na rozdíl od jiných Wardová k tomu podává i slušný příběh a originálně pojatý svět upírů, navíc díly v sérii jsou vzájemně provázané (i když se dají číst samostatně, tak u těch pozdějších pak chybí souvislosti či minulost postav), a i když základní zápletka je v podstatě stejná(upír a ženská hledají k sobě cestu), tak se autorka kupodivu neopakuje.
RE: Ad Probuzený milenec
Jan Červenka - 28. 11. 2010 17:25

No já se nebojím skoro žádné knihy, pokud jde o recenzování. Naopak často recenzuji věci, které bych jinak nečetl a rozšiřuju si tak obzory. Prostě jsem byl zvědavý jak to vypadá, a musím říct že jsem byl překvapený...

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).