Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Princezna s jedem v žilách, Melissa Bashardoust: Dívka, had, trn

Bashardoust Melissa: Dívka, had, trn

Pohádky miluje každý. Možná proto se k nim neustále vrací i současní autoři. Dívka, had, trn je toho dalším zářným příkladem. Příběh o prokleté princezně, jejíž dotek zabíjí, slavil úspěchy už v zahraničí. Inspirace perskou mytologií, láska mezi dvěma dívkami a nečekané zvraty – na to a mnohem více se mohou čeští čtenáři těšit. Vyrovná se kniha jejich očekávání?

Princezna Soraya byla už od samého narození odsouzena k samotě. Byla prokleta mýtickou bytostí z jejích nejhorších nočních můr a donucena žít v ústraní, mimo oči celého dvora a své rodiny. Její dotek je pro kohokoliv osudný, v žilách jí totiž koluje smrtící jed. Straní se jí i její nejbližší, pro které je pouze hrozbou, a ničím víc.

Jediným jejím útočištěm jsou zahrady, ve kterých se cítí alespoň trochu svobodná. Brzy se však má konat svatba jejího bratra a je jen na princezně, zda jí účast na ceremoniálu stojí za risk, že ji někdo uvidí. Brzy také zjišťuje, že její bratr v podzemí ukrývá démona, který by mohl jako jediný vědět, jak zlomit její kletbu. Sorayu čeká těžké rozhodnutí – je ochotna riskovat životy svého lidu na úkor toho, že bude svobodná a zbaví se tak svého prokletí?

Pohádky jedou!

Dívka, had, trn z pera Melissy Bashardoust byla jednou z nejočekávanějších knih, které loni nakladatelství YOLI vydalo. Vysoká očekávání čtenářů podpořilo i hlasování o nejlepší knihy roku, které každoročně pořádá webová knižní databáze Goodreads, jelikož se zde kniha objevila jako jedna z nominovaných pro kategorii Nejlepší Young Adult Fantasy a Science Fiction pro rok 2020. Dalším faktem je i to, že jde o další z tzv. „retellingů“, tedy převyprávění klasických pohádek. Ty jsou v posledních letech velmi populární a trendy, zvláště v žánru young adult.

Melissa Bashardoust v pěti bodech

  1. Vystudovala Kalifornskou univerzitu v Berkeley, obor anglický jazyk.
  2. V současné době žije v Severní Kalifornii se svou kočkou Alice.
  3. Je velkou fanynkou Jany Eyrové, vlastní hned několik kopií.
  4. Na univerzitě objevila svou lásku k dětské literatuře, pohádkám, retellingům a kreativnímu psaní.
  5. Její prvotinou je kniha Girls Made of Snow and Glass.

Autorka svůj příběh zasadila do fiktivního fantasy světa, který je inspirován perskou mytologií a kulturou, což je velmi příjemná změna. I když na první pohled vypadá, že půjde o další prokletou princeznu, kterou zachrání polibek z pravé lásky, čtenáři budou velmi rychle vyvedeni z omylu. Akce, napětí, pocity zrady a nenávisti a hledání sebe samé. To vše na čtenáře čeká. Na své si přijdou i fanoušci reprezentace LGBTQ+, ta se objevuje především v romantické lince. Kniha je standalone, tudíž není součástí žádné série. Ze začátku je sice trošku pomalejší, to ale vyrovná svou čtivostí.

Vládkyně vlastního osudu

I když autorka neměla moc času dostatečně rozvinout postavy, povedlo se jí to alespoň u hlavní hrdinky. Ta už od samého začátku čelí osamělosti a depresím z vlastního údělu. Bojí se, co by se z ní mohlo stát a chová se velmi realisticky. Postupně je ale stavena do nových situací, které jí ukážou její prokletí v novém světle a je jen na ní, jak se s tím vším popere. Na scéně se objeví i řada mýtických bytostí, které dotváří tu správnou pohádkovou atmosféru.

Kniha je ideální i pro ty, kteří nemají rádi dlouhé série a hledají něco kratšího. Atraktivní je i obálka knihy, která v knihovně vypadá velmi dobře. Dívka, had, trn proto poslouží jako ideální čtivo pro všechny milovníky pohádkových příběhů a princezen, které se nebojí i přes krutý úděl vzít svůj osud do vlastních rukou.

  • Melissa Bashardoust: Dívka, had, trn
  • YOLI, 2021
  • překlad: Hana Vlčinská
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
7. července 2022, Kateřina Kopišťová

Dívka, had, trn

Dívka, had, trn
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč