Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Princezna popela, Laura Sebastianová: Princezna popela (Princezna popela 01)

Sebastianová Laura: Princezna popela 01

Deset let bezmocně přihlížela, jak uchvatitelé drancují její ostrov a zotročují jeho obyvatele. Narodila se jako princezna a měla se stát královnou, místo toho se stala vězněm ve vlastním paláci. Naučila se mluvit jejich jazykem, jejich zvyklosti a tradice, aby dokázala přežít, musela zapudit vše, co jí bylo vlastní. Nastal však čas, aby si princezna popela uvědomila, kdo vlastně je a začala bojovat.

Když její matku zabili a její zemi zotročili, byla ještě malé dítě. Roky ji trestali a lámali jejího ducha, aby se stala jen pouhou skořápkou a výsměchem minulé slávy svého rodu. Z princezny Theodosie se stala lady Thora – poslušná, tichá a naprosto oddaná dívka, která nemá vlastní názory a nikdy by se nepostavila proti svému císaři.

Císař si dal hodně záležet, aby ji zlomil, přesto se mu to nepovedlo úplně. Když je Thora předvedena, aby podstoupila další z mnoha trestů, už je smířená s bolestí a bezprávím, které na ní celé roky provádějí. Tentokrát je však něco jinak. Tentokrát se Thora setká se svou minulostí a princezna Theodosie, roky zapomenutá v hloubi její mysli, se znovu hlásí o slovo.

Princezna popela nepředstavuje pouze výsměch minulosti, která se už nikdy nevrátí. Po smrti královny se princezna stala právoplatnou vládkyní své země… země, kterou teď musí zachránit. Theodosie musí bojovat do posledního dechu, i když to znamená, že zradí všechny a všechno, co za posledních deset let poznala.

Princezna popela je první knihou autorky Laury Sebastian, která vždy oceňovala hrdinky, které se uměly postavit za svoje práva a bojovat. Sama o sobě říká, že má ráda dívky, jež jsou silné ve všech různých směrech.

Jako young adult fantasy, a ještě k tomu prvotina autorky, Princezna popela splňuje vše, co čtenář očekává i čeho se bojí. Je tu všechno. Utlačovaná dívka bez rodičů, tajemný magický svět, krvavá historie, spousta náctiletých hrdinů a jejich boj proti „zlým dospělým“, když to člověk vezme zhurta, a samozřejmě milostná linka.

Všechno, co k YA knihám patří, v knize je. A proto kniha nevybočuje. Klasicky, jako všechny jí podobné, je velmi čtivá a toho fantasy tam vlastně ani moc není. A protože je titul určen primárně pro dívky, nesmí tu chybět ani milostný příběh – a jak už to v young adult bývá, tak rovnou trojúhelník. Ovšem musí se nechat, že v tomto případě je příjemně rozjetý a neruší dějovou linku.

Hlavní postava je prvoplánová hrdinka vlastní série, lehce zaměnitelná, přesto ale dokáže čtenáře zaujmout tak, aby se do ní dokázal vžít. Její myšlenky a chování dávají smysl a nevypadá to, že by zatím měla tendence stát se dokonalou, všeho schopnou a nejmocnější postavou, jak už to u podobných knih bývá. V tom jí čtenář může pouze držet palce.

Ostatní postavy víceméně splývají. Je tu ON, a pak je tu ten druhý, a čtenářky už si samy musí určit, kdo je kdo.

Kniha se čte velmi plynule, a ačkoli toho děje tu vlastně moc není, tak jako rozjezd série je to plnohodnotný začátek. Autorka se soustředí hlavně na charaktery a vztahy mezi postavami – přičemž by si občas mohla dát víc záležet, aby to nepůsobilo tak zkratkovitě – a především vysvětluje historii svého světa. A jedná se o zajímavý svět. Náboženství, kouzla a magické kameny, to všechno působí promyšleně a celistvě.

Princezna popela představuje počin, který neurazí, ale ani nenadchne. Pro čtenáře young adult fantasy nenabízí nic nového, ale v rámci žánru si určitě dokáže najít své místo na výsluní, už jen proto, jak je příběh načatý. Protože dle závěru to vypadá, že teď se to teprve doopravdy rozjede.

  • Laura Sebastianová: Princezna popela (Princezna popela 01)
  • Cpress, 2019
  • Překlad: Jana Vlčková
  • 360 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
17. července 2019, Nela Libovická

Princezna popela 01

Princezna popela 01
329 Kč 296 Kč