Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přílet Holubic nevěstí pro tokijské ghúly nic dobrého , Sui Išida: Tokijský ghúl 2

Išida Sui: Tokijský ghúl 2

Netrpělivě očekávaný druhý díl zbrusu nové manga série vycházející v nakladatelství Crew dorazil v prosinci do českých knihkupectví a potěšil tak srdce všech fanoušků této krvelačné série. Po poměrně šokujícím konci prvního dílu se hrdinové budou muset vyrovnat s novou hrozbou, která jim hrozí od státu. Získá si i pokračování stejnou oblibu jako první díl nebo skončí v propadlišti dějin? Je čas zakousnout se do příběhu. Doslova.

Po střetnutí s ghúlkou, které Kaneki Ken přežil jen díky transplantaci jejích orgánů, se z něj stává napůl člověk, napůl ghúl. To s sebou přináší výhody, ale i nevýhody. Kaneki se musí vypořádat se svým novým apetitem, který pro jeho slabý žaludek není zrovna nejvhodnější. Pozřít lidské maso je pro něj stále překážkou, a tak zatím přežívá pouze o kávě. Jeho primárním cílem je naučit se co nejvíce o tom, jak přežít jako ghúl, a ideálním místem, kde se tyto bytosti scházejí a mají útočiště, je kavárna Anteiku, kde Kaneki začíná pracovat.

Na scéně se ale objevuje odvěký nepřítel ghúlů, který po nich tvrdě jde s cílem eliminovat je. Jde o lidské bojovníky z tajné organizace, kteří si říkají Holubice. Nečekaně se objevují ve stejném okrsku, kde se nachází Anteiku s jediným cílem – eliminovat mladičkou Hinami a její matku, které se tam schovávají. Co se stane, když se do nebezpečného boje na život a na smrt připlete Kaneki, který zatím o světě ghúlů a jejich nepřátel neví zhola nic?

Eliminovat a zabít

Na českém trhu nedávno vyšel druhý díl třináctidílné série Tokijský ghúl, jejímž autorem je Sui Išida, nováček na poli manga tvorby. Tokijský ghúl je totiž jeho prvotinou, ta ho ale i proslavila. Příběh je zasazen do reálného světa, konkrétně do ulic japonského Tokia. V tomto světě vedle sebe žijí lidé a bytosti zvané ghúlové, které se živí lidským masem. Tento motiv je jedním z největších lákadel celé série. Většina „zabijáků“ žije v ústraní a dosud nepoznána, najdou se však i takoví, kteří se rádi ukazují a lidi účelně napadají.

Sui Išida v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Fukuoka v Japonsku.
  2. Slaví narozeniny 28. prosince.
  3. Jeho prvotina Tokijský ghúl vycházela původně v magazínu Weekly Young Jump.
  4. Anime zpracování se manga dočkala v roce 2014, aktuálně čítající dvě série a dva speciály.
  5. Tokijský ghúl byl přeložen i do angličtiny, kde se objevil na prvních příčkách v seznamu bestsellerů The New York Times v roce 2015.

V druhém díle Išida přichází s novým motivem, který dodává příběhu grády. Na scéně se objevuje organizace zvaná Holubice, která se zaměřuje na likvidaci ghúlů. Její bojovníci u sebe nosí speciálně upravené zbraně vytvořené z ghúlích „drápů“, které mají bojovníkům ulehčit eliminaci. Příběh se tak začíná posouvat temnějším směrem – už se nezabývá pouze tím, jak se hlavní hrdina snaží sžít se svou novou identitou, začíná jít o holé přežití. Zaměřuje se především na jednu z vedlejších postav, mladičkou ghúlku Hinami a její matku, které jsou na seznamu cílů, jež chtějí Holubice zlikvidovat.

Oči jen pro pláč

Jedním z hlavních rysů celé série je Išidova realistická, místy až naturalistická kresba a popis scén. Nevyhýbá se násilí, krvi a dokonce ani vnitřnostem. Už díky tomu je tedy série určena spíše pro starší čtenáře či pro ty, kteří mají silnější žaludek. Na brutalitu Gantze to sice nemá, i tak se zde dají ale nalézt problematické scény, které by mohly dělat potíže. Problém Išidovi nedělají ani akční a bojové scény, kterých postupně přibývá.

Objevují se také nové postavy, kterým autor dává poměrně velký prostor. Ať už jde o výše zmiňovanou Hinami, její matku, vyšetřovatele Amona a jeho šéfa Mada z řad Holubic či děsivého Utu, který ghúlům vyrábí masky, aby je Holubice na ulici nepoznaly. Tokijský ghúl si na nic nehraje a jeho druhý díl to jen potvrdí. Je totiž šokující a je jisté, že některé čtenáře dožene až k slzám. Pro skalní fanoušky je určené i stejnojmenné anime, které vzniklo podle manga předlohy a prozatím má dvě série a několik doplňkových příběhů.

Tokijský ghúl je vhodný pro fanoušky temnějších manga sérií, kteří se nebojí násilí, krve a smrti.

  • Sui Išida: Tokijský ghúl 2 (Tokijský ghúl 2)
  • Crew, 2016
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Sui Išida
  • 210 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
11. února 2017, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Tokijský ghúl 2

Tokijský ghúl 2
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč