Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přichází teror, masakr a útok z hlubin, Džundži Itó: Ryby: Útok z hlubin

Itó Džundži: Ryby: Útok z hlubin

Čeští čtenáři japonské mangy se konečně dočkali. Na pulty českých knihkupectví se doslova vrhla jedna z nejznámějších klasik hororového manga žánru vůbec. Proslulé Gyo se konečně dočkalo překladu a zařadilo se tak mezi druhou knihu, která u nás Džundži Itóvi vyšla. Zaujme tento grafický a násilný příběh stejně jako autorova Spirála?

Jediné, po čem Tadaši toužil, bylo vzít svou přítelkyni Kaori k moři. To ale nečekal, že narazí na invazi nebezpečných rybích příšer, které se doslova vyhrnou z moře a šíří nebezpečný virus. V bezpečí však nebude pár nikde. Brzy se invaze rozšíří po celém Japonsku a dorazí i do hlavního města Tokia. Co doopravdy stojí za podivnou invazí?

Věci však nezůstávají pozadu. Brzy se k rybím příšerám přidávají další anomálie, které by vyděsily i toho nejotrlejšího člověka, a svět ovládá chaos. Podaří se lidem invazi zastavit, nebo jsou všichni odsouzeni k záhubě? Čelistem odzvonilo, nyní frčí zabijácké Ryby.

Rybí invaze

Džundži Itó není na poli manga scény žádným nováčkem. Většina ho považuje za Mistra japonského manga hororu. Ryby nejsou jeho prvním dílem, které u nás vyšlo, protože jeho starší dílo Spirála vydalo již nakladatelství Zoner Press. I v Rybách se odráží autorova neskonalá fantazie, mystično a cílená hrůza. Na první pohled nevinný a vcelku nudný příběh se během chvilky změní v nekonečný kolotoč utrpení. Příběh rozhodně není vhodný pro slabší povahy, které nesnesou pohled na krev, vnitřnosti či na cílené násilí. Ryby v sobě skrývají vše – temnotu lidské mysli, masakr i dobře známý strach z neznáma a dosud nepoznaného.

Nejde však o pouhou invazi, která se změní v masakr. Autor na tomto pozadí rozvíjí inteligentní a napínavý příběh o tom, odkud se chodící ryby vlastně vzaly a jaké důsledky tato invaze bude mít. Mimoto Džundži Itó také velmi realisticky vykresluje vztah mezi hlavním hrdinou a jeho přítelkyní, což místy až láme srdce. Navíc, ačkoli je Tadaši sice jen obyčejný muž, jeho příbuzenský vztah s jedním z vědců dodává celému příběhu na větší komplexitě a mnohé tak vysvětluje.

Hlavně u toho nejíst

Džundži Itó má velmi specifický styl kresby. Nevyhýbá se grafickému násilí a vše maluje velmi realisticky, dokonce i scény, které nejsou vhodné pro slabší žaludky. Možná kvůli tomu je těžké se od Ryb odtrhnout – působí jako magnet. I když většině čtenářů nejspíš bude doopravdy nevolno (rozhodně se nedoporučuje při čtení jíst), ve výsledku budou ohromeni. Tento klenot hororové mangy si pozornost rozhodně zaslouží a mohl by si získat i ty, kteří tomuto žánru příliš neholdují. Kromě Ryb jsou součástí mangy také dva sólo příběhy, které však nejsou o nic méně děsivé. Je libo příběh o muži, kterého probodl nosný pilíř či snad ten o podivném zlomu, ve kterém mizí lidé?

Džundži Itó v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Gifu v Japonsku.
  2. Původně pracoval jako zubní technik a kreslení mangy bylo pouze jeho koníčkem.
  3. Jedním z největších zdrojů inspirace, které ovlivnily jeho tvorbu, je H. P. Lovecraft.
  4. Spousta jeho děl byla i zfilmována (Tomie, Spirála a další).
  5. Itó původně spolupracoval s Del Torem na video hře Silent Hills, nakonec z toho ale sešlo.

Většina Itóvých mang se dočkala seriálové či filmové adaptace. Stejně tomu tak je i u Ryb, které se v roce 2012 dočkaly anime filmu. Oproti manga adaptaci se sice lehce liší, i tak ale stojí za pozornost. Ryby: Útok z hlubin přináší drsný, děsivý, dokonce až nechutně fascinující příběh o invazi, která překoná i obávané Čelisti.

  • Džundži Itó: Ryby: Útok z hlubin
  • Crew, 2017
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Džundži Itó
  • 404 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
23. května 2017, Kateřina Kopišťová

Ryby: Útok z hlubin

Ryby: Útok z hlubin
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč