Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Příběh dvou tváří, Peter F. Hamilton: Sny (Prázdnota 01)

Hamilton Peter F.: Prázdnota 01: Sny

Peter F. Hamilton se vrací do oblíbeného univerza Společenství s novou ságou. Od závěru té předchozí (Pandořina hvězda / Jidáš zbavený pout) uplynula pěkná řádka staletí, díky praktické nesmrtelnosti většiny obyvatel Společenství se ale setkáme se spoustou starých známých. Ale i se zcela novou dějovou linií, která asi mnohé překvapí.

Na dějišti knihy Prázdnota: Sny je těch patnáct set let odstupu od předchozího příběhu dost znát. Je snad skoro příjemnější do ní naskočit jako nový čtenář, protože pro nás, kteří jsme teprve nedávno dočetli Jidáše zbaveného pout, je to podobný pocit, jako… inu, jít spát a probudit se v daleké budoucnosti. Ve které se člověka, jehož jsme znali jako své boty, dovolávají jen tak mezi řečí, asi jako my Ježíše. Nicméně styčných bodů je tu naštěstí dost, a to dokonce i v podobě mnoha starých známých postav, které díky moderním technologiím nezestárly ani o den.

Ocitáme se tedy v jakžtakž známém Společenství, na rozhlížení se a zjišťování, co se za tu dobu změnilo, ale není příliš mnoho času. Zase jednou se totiž blíží katastrofa vesmírných rozměrů, různé frakce se aktivizují, případně rovnou radikalizují, hraje se závod o čas a hodiny tikají…

Prázdnota: Sny se od začátku čte lépe než předchozí série. Je svižnější, akčnější, rychlejší. Důvod je prostý – i když je kniha víceméně stejně objemná jako ty předchozí, děj ze Společenství zabírá jen polovinu obsahu a všechen balast, který jsem dříve Hamiltonovi občas vyčítal, musel pryč.

Druhou polovinu knihy si totiž pro sebe zabrala víceméně samostatná, a dokonce i žánrově výrazně odlišná dějová linie – experiment, který tuhle knihu pozvedá o úroveň výše.

Jde v zásadě o fantasy, řekněme industriální, i když bez páry, ale zato s psychickými silami postav rozvinutými až téměř do systému magie. Sledujeme první kroky chlapce a posléze muže, kterého ve vesmíru vně Prázdnoty uctívají téměř jako boha a spasitele, zatímco on prožívá relativně běžné starosti, objevuje první lásky, kocoviny a hlavně svoji nezvyklou mentální sílu. A je to obrovská zábava. Tahle linka je při vší úctě k lince ze Společenství tahounem knihy a bez problémů by zvládla i samostatný román. Kombinace obou je každopádně opojná.

Dějové linky v tomto svazku běží paralelně, překrývají se maximálně mezi řádky a v tušení věcí budoucích, ale ničemu to nevadí, Hamilton má vše pevně v rukou a čtenáře ani na chvilku nenudí. Od předchozí série, která už tak byla navýsost povedeným čtivem (byť spotřebnějším v porovnání s jinými sci-fi projekty z Planety9, např. romány od Iana M. Bankse), ušel autor kus cesty, z čehož my čtenáři můžeme jedině těžit. S dalším dílem již dostupným na policích knihkupectví je to rozhodně skvělá zpráva.

  • Peter F. Hamilton: Sny (Prázdnota 01)
  • Planeta9, 2021
  • Překlad: Jana a Jan Oščádalovi
  • 640 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
26. ledna 2022, David P. Stefanovič

Prázdnota 01: Sny

Prázdnota 01: Sny
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč