Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Při zabíjení klimatu si lidé ještě najdou čas i na vraždy, Peter May: Zimní hrob

May: Zimní hrob

Svět v roce 2051 už není, co býval. Klimatické změny poznamenaly každý kout planety. Někde se již nedá žít, ale ve Skotsku to lidé stále ještě zkouší. Byť je část jejich země zatopená a část připomíná ledové království. Všechno tohle je nicméně důležité hlavně proto, že právě sem se vydává detektiv Cameron Brodie vyšetřovat vraždu. Pochopitelně to bude jen první z mnoha úmrtí v tomto případu.

Brodie nemá zrovna šťastný život. Jeho žena spáchala sebevraždu, dcera s ním nemluví a on se právě dozvěděl, že co nevidět umře na rakovinu. A ke všemu ho ještě nadřízení ženou na sever Skotska, kde kromě důležité jaderné elektrárny nic zajímavého není. Paradoxně se během vyšetřování opět setká se svou dcerou, neboť právě ta objevila první tělo. Ta další už si bude moct detektiv najít sám. Zpočátku relativně bezvýznamný případ začne postupně získávat na důležitosti a na nebezpečí, neboť první obětí byl novinář a někdo se hodně snaží, aby si tento pisálek vzal všechna svá tajemství do hrobu a neobtěžoval jimi veřejnost.

Kromě současného vyšetřování se detektiv musí ještě pokusit vysvětlit dceři, co se vlastně stalo s její matkou. A k plnému pochopení této záhady čeká na čtenáře spousta flashbacků do doby, kdy hlavní hrdina ještě neumíral a kdy se zdálo, že by mohl být šťastný.

Peter May v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1951 v Glasgow.
  2. Pracoval jako novinář.
  3. Debutoval románem The Reporter.
  4. Od roku 1978 se věnuje literatuře.
  5. V současné době žije ve Francii.

Zimní hrob je primárně moderní detektivkou sledující všechny typické stereotypy žánru. Odlehlé a špatně dostupné místo činu, nutnost improvizovat, detektiv s děsivým tajemstvím a cynickým pohledem na život a všudypřítomný pocit, že vrah (či vrahové) je celou dobu o dva kroky napřed. Peter May již několikrát dokázal, že podobná témata umí opravdu dobře. Obě dějové linky zpracoval řemeslně velmi dobře. I když se občas může objevit otázka, proč vrah jednal tak komplikovaně, když měl k dispozici mnohem jednodušší a elegantnější řešení. Některé části této knihy mohou působit čistě na efekt, nicméně čtenáři detektivek budou na podobné aspekty zvyklí. A pravděpodobně je i očekávají.

Prostředí zamrzlého Skotska je zajímavé, ovšem kde by si autor vystačil s lehkými náznaky dopadů klimatických změn, vybírá si raději delší vysvětlování a popisy. Ty sice neruší od děje, ale zároveň působí spíš jako marketingová pomůcka než něco, co by bylo absolutně nezbytné pro zápletku. Místy působí zpracování tohoto tématu trochu křečovité (hlavně když dcera vyčítá otci, že s tím jeho generace něco neudělala a on se odvolává na největší znečišťovatele ovzduší). Nejde tak poznat, proč se autor tolik zaobírá prostředím. Možná je pro něj tato problematika důležitá, možná jen chtěl dokreslit chmurnou vizi budoucnosti.

Zimní hrob představuje další z dlouhé řady detektivek, kde štěstí přeje pachatelům a co se může pokazit, to se pokazí, aniž by se vyšetřovatelé museli obtěžovat s papírováním. Je to čtivé a pravděpodobně se na konec prolistujete velice rychle. Román ale nikterak nevyčnívá a pokud vám nestačí predikce klimatické katastrofy, sáhnete brzy po nějakém dalším, podobném díle.

  • Peter May: Zimní hrob
  • Host, 2024
  • Překlad: Linda Kaprová
  • 344 stran
16. července, Tomáš R. Tokoš